Har flytteplaner: Styreleder i Berner Media Holding, Roger Hansen, ønsker å samlokalisere Aller og Dagbladet på Hasle utenfor Oslo sentrum. Styret behandler saken i dag. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.

Medier / Publisert - Oppdatert

Kan si ja til Dagblad-flytting

Kraftige protester til tross, Dagblad-eier Aller kan i dag banke gjennom flytting av avisen til Hasle.

I dag møtes styret i Berner Media Holding og de omstridte planene om flytting av Dagbladet til Hasle står på dagsorden. Etter det Kampanje forstår, tyder mye på at styreleder Roger Hansen og styrerepresentanter fra den danske Aller-familien, gir klarsignal for flytting.

 - Jeg ønsker ikke å kommentere innhold og agenda på kommende styremøter, sier Hansen til Kampanje.

- Forundret over at saken kommer opp
De siste ukene har de ansatte mobilisert kraftig, men har så langt ikke maktet å overbevise eieren Aller om at flytteplanene må skrinlegges.

- Jeg ser av innkallelsen til styremøtet torsdag at flyttesaken skal opp til behandling. Jeg er forundret over at saken kommer opp nå og de tre ansattrepresentantene i styret sendte fredag en beskjed til styrelederen om at saken ikke bør tas opp til behandling på møtet denne uken, sier  journalist Tore Bergsaker, som er ansattrepresentant i Dagblad-styret, til Kampanje

I mai skrev Kampanje at ledelsen i Aller Media og Dagbladet vurderer en samlokalisering av mediehusene utenfor Oslo sentrum. Det danskeide ukebladforlaget inngikk i 2012 en avtale med Höegh Eiendom og Hasle Utvikling om bygging av et hovedkvarter i Haslevangen 3 på Hasle i Oslo. Aller Media og flere datterselskaper vil i 2015 flytte til det som omtales som en ny signaturbygning på Hasle. Aller Media-sjef Roger Hansen bekreftet overfor Kampanje i mai at også Dagbladet, som Aller kjøpte i 2013, kan bli med på flyttelasset. I september fortalte klubbleder Harald Klungtveit til Kampanje at det var «unison motstand» mot flytteplanene. Samme dag varslet Dagblad-direktør Tore Stangebye de ansatte om at et  endelig vedtak om flytting var på trappene.

Nytt mediehus: På Hasle kan Dagbladet og eieren Aller og Allers datterselskaper bli samlokalisert i en helt ny signalbygning i 2015. Styret i Berner Media Holding, hvor den danske Aller-familien er tungt representert, behandler saken i dag.

Les mer: - Unison motstand mot Dagblad-flytting

Les mer: Bekrefter flytteplaner i Dagbladet

Internt utvalgt advarte mot flytting
Da det ble kjent at Aller, som kjøpte Dagbladet i fjor, vurderte å samlokalisere Aller-selskapene og Dagbladet i sitt nye hovedkvarter på Hasle, fikk forslaget en kjølig mottagelse i Havnelageret. Et utvalg bestående av representanter fra ledelse og ansatte ble satt ned og det slo fast i en rapport at flytting ut av sentrum ville være uheldig for mediehusets konkurranseevne. Utvalget mente også flyttingen ville kunne skade Dagbladets merkevare og identitet.

- På et styremøte i juni ble det, basert på utvalgets innstilling, vedtatt at det skulle gjennomføres en bredere og mer helhetlig utredning av konsekvensene av en flytting av Dagbladet og en samlokalisering av Dagbladet og Aller-selskaper. Men utredningen har ikke vi sett noe til, så derfor er det overraskende at saken skal behandles torsdag, sier ansattrepresentant Tore Bergsaker til Kampanje.

Han mener Dagbladet vil tape stort på å forlate Oslo sentrum.

- Det blir veldig feil for en mediebedrift som Dagbladet å flytte ut av sentrum. Konkurransen om nyhetene er tøffere enn noensinne og for journalister er det viktig å være tett på kildene, begivenhetene og institusjonene. Dette ble også påpekt i Dagbladets interne utredning i sommer.

- Viktig å være der kildene er
Noen mener Dagblad-journalistene overdramatiserer de negative konsekvensene av å flytte noen kilometer unna Oslo sentrum.

Les også: Tror Dagbladet tjener på flytting

Tore Bergsaker har merket seg at enkelte er forundret over misnøyen blant avisens ansatte.

- Hvis man ser denne diskusjonen om Dagbladet og mulig flytting til Hasle utenfra, så kan det sikkert virke rart. Men for journalister og medier er det logisk. For oss er det viktig å være der kildene er. Han understreker at den sterke motviljen mot Hasle ikke har noe med Aller å gjøre. De ansatte i Dagbladet er åpne for samlokalisering med Aller - i Oslo sentrum.

- Jeg opplever alle i Dagbladet som positive til samlokalisering med Aller, men det er lokaliseringen på Hasle som blir helt feil. På grunn av den tøffe konkurransen i den løpende nyhetsdekningen flytter nå våre konkurrenter nærmere sentrum. Da blir det helt feil å flytte motsatt vei, sier Bergsaker.

Vil slutte i Dagbladet
60 prosent av journalistene i Dagbladet sier at de vil slutte eller vil vurdere å slutte dersom Dagbladet flytter fra Oslo sentrum til fordel for samboerskap med Aller.  Det kom fram i en intern Dagblad-undersøkelse Kampanje fikk tilgang til i september

Hele 92 prosent var negative eller svært negative til flytting av Dagbladet til Hasle.  92 prosent mener en flytting ut av hovedstadens sentrum vil svekke Dagbladet i konkurransen med VG, NRK, TV 2 og Aftenposten. 84 prosent mente merkevaren Dagbladet blir skadet dersom mediehuset trekker seg ut av Oslo sentrum, viste undersøkelsen redaksjonsklubben i Dagbladet gjennomførte blant sine medlemmer. 113 av avisens journalister deltok i undersøkelsen som ble gjennomført før de ansatte ble varslet om at det flyttevedtak var nært forestående. Kun fire journalister svarte at de er positive til flyttingen.

Les også: Dagblad-journalister truer med å slutte

 

Kan si ja til Dagblad-flytting