Først og fremst gratulerer til alle de byråene som stakk av med seieren i årets store «Byråprofil»-kåring. Det ble gull til mange gamle kjenninger som Try, Carat, Netlife, Zynk og Schibsted Partnerstudio og det var vel fortjent og fra Kampanjes ståsted lett å forklare. Den ubestridte vinneren Try fortsetter å utvikle seg og står som kommunikasjonshus aldri stille, Carat er landets største mediebyrå og tjener på det, Zynk fremstår som både bunnsolide og tillitsvekkende, Netlife er klart mest kjent i sitt marked og Schibsted Partnerstudio klarer å skape blest og omtale med sine jobber.

Les også: Fem  byråledere om fremtiden: - Vi har en felles utfordring

Samtidig forstår vi innvendingene om at «Byråprofil» er en undersøkelse der de samme vinnerne ofte går igjen. Det er riktig. Men i denne sammenheng også bra. For heller forutsigbar enn volatil. Det vitner om en undersøkelse som er både robust og troverdig. Det er ikke et kvalitetstrekk dersom en slik undersøkelse ga oss nye vinnere hvert år.

Når det er sagt så er det på ingen måte lett å vinne Byråprofil. Det å gå til topps i en undersøkelse der konkurransen er så tøff og marginene ofte små, står det utrolig respekt av. Resultatene er på ingen måte gitt. For selv om du er en champion, må du fortsatt evne å holde deg i form. Dagen du ikke lenger er en champion kommer, og den kommer like overraskende og plutselig som den gjorde i boksehistorien da mangeårig tungvektsmester Mike Tyson fikk juling av James «Buster» Douglas. 

Selv om noen vinnere går igjen, skjer det nok av spennende endringer nedover på listene. Ett stort utviklingstrekk ved årets «Byråprofil» er hvordan Try-huset nå har etablert seg i flere kategorier både innenfor PR, mediebyrå og design og det med sterke tredjeplasser fra Try Råd, Try Opt og Try Apt.

Det er også andre nykommere som markerer seg på årets liste, som Morgenstern (reklame), Spoon (content) og Eggs Design (teknologi- og design) som det skal bli spennende å følge på neste års liste. På reklamelisten er det også tettere i toppen i år enn i fjor. Spennet mellom «Topp 5»-byråene Try, Pol, Anorak, Morgenstern og Anti er mindre enn for ett år siden.

Vel så spennende blir det å følge snuoperasjonen som må forventes å komme fra dominerende byråer og tidligere «Byråprofil»-vinnere som Geelmuyden Kiese, Hyperredink og Red Media Consulting. Dette var byråer som nok alle presterte svakere enn hva man kan forvente.

Ser vi på totallisten for de ti beste byråene uavhengig av kategori er det også verdt seg at et contentbyrå nå sniker seg med på listen for første gang med Schibsted Partnerstudio. Det er et sunt utviklingstrekk for de voksende content- og performancemiljøene.

Vi opplever i år også en større positivitet rundt undersøkelsen og vi setter veldig pris på at Annonsørforeningens eget rådgivningsselskap Elect skriver at «Byråprofil» er et godt utgangspunkt for en byråvalgsprosses. Samtidig er vi også enige i at den aldri skal være en fasit i så måte. Byråprofil er temperaturmåler på endringene i kommunikasjonsmarkedet der og da, og en undersøkelse som fanger opp viktige utviklingstrender. Er du ute etter new biz, bør byrået ditt ha som mål å prestere godt på Byråprofil.

Selv om det alltid har stormet litt rundt «Byråprofil»-undersøkelsen som Kampanje i samarbeid med Kantar har stått bak i over 30 år, opplever vi at oppslutningen om undersøkelsen er større enn på lang, lang tid. Vi takker derfor bransjeforeninger som Kommunikasjonsforeningen, INMA og IKT Norge for innsatsen og setter pris på den støtten Annonsørforeningen, Kreativt Forum og Mediebyråforeningen gir oss. Byråprofil gir en god kalibrering eller kontrollmåling av markedet.

Men selv om årets «Byråprofil»-undersøkelse ble en suksess både i kraft av antall svar og vår nye publiseringsstrategi der vi kåret én vinner hver dag hele uken igjennom, kommer vi til å fortsette arbeidet med å styrke undersøkelsen.

Det gjenstår fortsatt jobb med tanke på å gjøre undersøkelsen mer kjent og særlig for de nye generasjonene med kommunikasjonsfolk som kommer inn i bransjen i dag.  Vi har derfor satt oss et mål om å engasjere enda flere annonsører og innkjøpere av kommunikasjonstjenester med Byråprofil.  Ikke nødvendigvis for å gjøre undersøkelsen mer solid og funnene mer signifikante. Antallet respondenter er allerede svært høyt og selv en dobling av antall respondenter vil ikke snu opp ned på dagens rangering. Undersøkelsen står knallsterkt med Kantars metodiske opplegg og velrennomerte indeks bestående av byråets omdømme og kjennskap i markedet.

Men så lenge vi velger å lese antall svar som et uttrykk for kjennskapen og engasjementet rundt Byråprofil har vi satt oss et mål om å doble antall svar og at 1.000 annonsører og innkjøpere av PR- og kommunikasjonstjenester skal svare på undersøkelsen.

Hvorfor? Jo, rett og slett fordi Kampanje har som mål å samle hele Kommunikasjon-Norge.