Tett i toppen blant mediebyråene – knepen Byråprofil-seier til Carat

For andre året på rad går Carat til topps i Byråprofil når prisen for «Årets mediebyrå» deles ut.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er Byråprofil-uke på Kampanje, og tirsdag er det prisen «Årets mediebyrå» som offentliggjøres. Den prisen går for andre år på rad til mediebyrået Carat.

Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA og IKT Norge er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Vi kårer nye kategorivinnere i Byråprofil hver dag klokken 10 denne uken. 

Les mer: - Slik blir Byråprofil i 2020. Nærmere 500 annonsører har svart

Det er også andre året på rad at Carat-sjefen Stian Jansen vinner Byråprofil, og Jansen har siden han tok over byrået i 2017 vært med på en sterk reise og tatt byrået, som er landets største målt i omsetning, opp fra en fjerdeplass og helt til topps.

- Dette var utrolig kult. Det er så mange gode byråer der ute, så dette var bare utrolig deilig å høre, sier daglig leder i Carat, Stian Jansen.

Han sier han på ingen måte var sikker på at det skulle holde hele veien inn også i år, og at han var spent på utfallet.

- Når du har vunnet før, så har du egentlig alt å tape og ingenting å vinne, så dette var veldig bra. Vi var veldig spente og i hvert fall når vi har vært igjennom et så rart år der ingenting er sikkert. Nei, dette gir oss en sinnssyk boost, sier han.

- Hva tenker du om konkurransen?

- Jeg er ganske ydmyk overfor alle konkurrentene våre. Det er mange gode mediebyråer i Norge og mange av oss er ganske like, så å dra dette i land er stort, sier han.

Carat hadde i fjor en medieomsetning på 1,8 milliarder kroner og landet et overskudd før skatt på 32 millioner kroner. Byråinntekten til byrået var på 125 millioner kroner.

- Igjen så er størst best i mediebyråkategorien, men som alltid er det ekstremt jevnt i denne kategorien. Kampen om å bli «Årets mediebyrå» er knallhard og i år var det tettere enn på lenge. Dette er også en kategori som totalt kan skilte med tre ulike vinnere på de få årene vi har målt mediebyråene i Byråprofil. Derfor står det respekt av Carats prestasjon med å holde seg i toppen av Byråprofil og det på en tid der nærmere 500 annonsører har svart på undersøkelsen vår, sier ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger.

Også en gang tidligere har mediebyrået, som er en del av Dentsu-gruppen, vært helt i toppen. Det var tilbake i 2015 da Carat delte førsteplassen med Starcom.

Vinner igjen:

Også i fjor ble Carat Årets mediebyrå på Byråprofil. Her Stian Jansen sammen med blant ander nestsjefen Sverre Vinje og Dentsus byråsjef, Pelle Stensson (helt til venstre). Foto: Eivor Eriksen.

Starcom tar sølvet

Starcom fortsetter – nærmest som alltid – å gjøre det bra på Byråprofil, så også på årets liste. Helt siden Kampanje og Kantar begynte å måle denne kategorien i 2013 har Starcom vært å finne på pallen i denne undersøkelsen. Mediebyrået, som er en del av franske Publicis, forsvarer dermed sin andreplass fra i fjor, men står denne gangen alene på sølvplassen etter å ha delt denne plasseringen i 2019 med Red Media Consulting, eller Red Dentsu X som konsernet nå heter.

Red-gruppen ble tilbake i 2018 kjøpt opp av eierkonsernet til Carat, men i år må Dentsu konstatere at det nye byråkjøpet forsvinner ut av pallen på Byråprofil i kategorien «Årets mediebyrå».  

Les også: Dentsu kjøper Red-gruppen - blir landets største byrågruppe

Red faller i år ned fra en andreplass til en delt femteplass etter at mediebyrået som i dag ledes av Christian Espeseth vant denne kategorien tre år på rad i perioden 2016 til 2018. Som del av Dentsu har Red dermed aldri klart å gjenta bedriften med å vinne – enn så lenge.

Red deler i år femteplassen med mediebyrået Mood Communications på årets liste.

Nykommer på tredjeplass

Mandag denne kunne Kampanje avsløre vinnerne av «Årets PR-byrå» der Zynk gikk til topps. Men debutanten Try Råd tok en sterk tredjeplass i sitt første år på Byråprofil. Også i kategorien «Årets mediebyrå» markerer nå Try-huset seg. For første gang måles nemlig kommunikasjonskonsernets mediebyråsatsing, Try Opt, som blant annet håndterer medievirksomheten til Rema 1000.

Try Opt deler her bronsen med Mediacom som er en del av det britiske byrånettverket til WPP, Group M. Her kan det være på sin plass å opplyse om at Try-huset samarbeider med nettopp Group M når det gjelder mediebyrået Try Opt som ledes av Gunnar Stensaker.

- Trys mediebyråsatsing markerer seg allerede i sitt første år mediebyrålisten og gjør som PR-byrået Try Råd en solid debut på Byråprofil, sier Knut Kristian Hauger.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets mediebyrå» på Byråprofil 2020To på rad for Carat i Byråprofil

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1.  Carat (1)
2. Starcom (2)
3. Mediacom (4)
3. Try Opt (-)
5. Mood Coomunications (-)
5. Red Dentsu X (2)

Kilde: Kantar.

- Det er en bransje i endring

Mediebyråene er i likhet med resten av kommunikasjonsbransjen preget av koronakrisen, men daglig leder i Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, mener det ser lysere ut enn man kan få inntrykk av fra det månedlige mediebarometeret som har vist nedgang i omsetningen siden mars.

- Meg bekjent har mediebyråene kommet ut av dette på en ganske OK måte. Noen blør kanskje. Med en tilbakegang på 14,8 prosent så må det være noen som ikke klarer å komme like godt ut av det som andre. Kunder innenfor dagligvare, interiør og elektro har annonsert veldig mye, men sitter man på reiselivsaktører, så vil du bli preget av det, sier hun.

De tilbakemeldingene hun får tyder på at mange kunder planlegger for et normalt trykk til neste år.

- Kundene sitter ikke på gjerdet og venter på at vaksinen skal komme. De kjører på uansett. Vår bransje er en temperaturmåler på hvordan det går i Norge, så det er et godt tegn.

- Hvilke andre utfordringer møter mediebyråene?

- Det er en bransje i endring, og det å finne nye inntektsmuligheter blir viktig når den tradisjonelle medieformidlingen, som mediebarometeret viser, går tilbake. Det handler ikke minst om rådgivning.

At flere store annonsører ønsker å en mer aktiv rolle i mediekjøpene sine, for å sikre seg kontroll over egne data, bekymrer ikke bransjelederen.

- Jeg tror vi er et land med små og mellomstore bedrifter, og det er ganske få som tar sånne grep. DNB og Orkla prøvde seg, men det gikk ikke. Det krever ganske mye å gå inn i de prosessene, med mye ressurser og folk. Slike forsøk hausses gjerne opp, men jeg tror ikke på de store endringene.

- Ser lysere ut:

Daglig leder i Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, mener det ser lysere ut i mediebyråbransjen enn man kan få inntrykk av fra det månedlige mediebarometeret.

Tett i toppen blant mediebyråene – knepen Byråprofil-seier til Carat