Det internasjonale medie- og marketingbyrået Dentsu Aegis kjøper det norske mediebyrået til Red og de øvrige fire byråene i gruppen. Oppkjøpet er med å lansere en helt ny byråsatsing i regi av det internasjonale kommunikasjonskonsernet Dentsu Aegis som skal hete Dentsu X, men Red skal forsette å operere under eget merkenavn. 

- Red er en fantastisk gründerhistorie. Det har vært et norsk veksteventyr, og er i to år på rad kåret til «Årets Byrå», sier konsernsjef Paal Fure i Dentsu Aegis Network Norway.

Les også:  Red-gründere selger livsverket: - De har kjøpt oss med hud og hår

Varslet Konkurransetilsynet
Dermed skaper Fure en gigant på det norske byråmarkedet med en omsetning på over fire milliarder kroner og over 350 medarbeidere. Byråinntektene blir på hele 400 millioner kroner og blir dermed den desidert største byrågruppen i Norge.  

Til sammenligning har Kjetil Trys reklamegruppe en byråinntekt på 240 millioner kroner.

Paal Fure sier Konkurransetilsynet er varslet om oppkjøpet. 

- Vi sendte en orientering til Konkurransetilsynet i går og tilsynet har 25 dager på å svare. Men det er ingenting som tyder at dette vil by på komplikasjoner, sier han.

Dentsu Aegis Network Norge er allerede Norges største byrågruppe innen markedsføring, medier og kommunikasjon med en omsetning på 2,7 milliarder og resultat på 47 millioner kroner i 2017.

Varsler storsatsing
Selv om det er Dentsu Aegis Network Norge som står bak det store oppkjøpet, begrunner Fure kjøpet med en større satsing fra eieren Dentsu Aegis.  

- Oppkjøpet av Red blir en viktig brikke i den europeiske satsingen på Dentsu X. Red blir Dentsu X’ største byrå og en spydspiss i satsingen i Nord-Europa, sier han.

Selv om Red nå vil tilhøre Dentsu Aegis Network Norge, skal byrået fortsatt konkurrere med sine nye søsterbyråer, Carat og Vizeum.

- Hvor lenge har samtalene pågått?

- Vi startet samtaler på høsten og hatt en prosess siden årsskifte, sier han. 

Bikket milliarden - klar for neste nivå
Daglig leder i Red, Maria Aas-Eng, sier oppkjøpet vil «bringe Red til neste nivå – både innen digitalisering og globalisering» 

- Med salget til Dentsu Aegis får Red finansielle muskler, erfaring fra globale merkevarer og tilgang på internasjonal teknologikompetanse som gjør at vi kan ta Red og kundene våre til neste nivå. I en bransje som transformeres i raskt tempo, er det avgjørende å kunne investere i teknologi og digital utvikling for fortsatt å kunne ligge i front, sier daglig leder og partner i Red, Maria Aas-Eng.

2017 ble det første året der Red-gruppen passerte den «magiske» milliardgrensen. Veksten på topplinjen ble på hele 33 prosent til 1,011 milliarder kroner. 

Les mer: Red nærmer seg mediebyrå-toppen - men tror bransjen står foran en kalddusj

Resultat før skatt økte med 93 prosent til 19,5 millioner kroner.

- Vi lover at vi skal fortsette å utfordre markedet og hjelpe kundene våre med å nå deres mål. Samtidig er dette starten på en spennende fortsettelse med helt andre finansielle muskler og tilgang på internasjonal teknologi og kompetanse for både kunder og våre dyktige medarbeidere i de fem datterselskapene i Red, sier Maria Aas-Eng.

Earn out-modell til grunn
De tre øvrige Red-partnerne Christian Espeseth, Magnus Strømnes Bøe og Nils Røang fortsetter i sine roller også når Red blir en del av Dentsu X. Konsernsjefen i Dentsu Aegis Network Norge, Paal Fure sier han ikke kan kommentere avtalens rammer og omfang.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at vi alltid kjøper virksomheter i en earn out-model. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer.

- Hvor lenge løper earn out’en?

 - Jeg nøyer meg med å si at bransjestandarden her er på tre til fem år.