Netlife urokkelige på designtronen – men nå melder Eggs seg på i Byråprofil-kampen

Bak uslåelige Netlife er det store bevegelser i kategorien «Årets teknologi- og designbyrå».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er Byråprofil-uke på Kampanje. Vi kårer nye kategorivinnere hver dag klokken 10 og så langt er det Zynk og Carat som har tatt imot diplomene for henholdsvis «Årets PR-byrå» og «Årets mediebyrå». Onsdag er det klart for å avsløre hvem som stikker av med seieren i kategorien «Årets teknologi- designbyrå» i den store Byråprofil-undersøkelsen.

Les også: To strake for Carat-sjefen i Byråprofil: - Dette året har vært en berg- og dalbane

Denne gangen er det Netflife som er best i klassen som måler og rangerer byråene som tilhører det raskt fremvoksende markedet for digital design og tjenesteutvikling.

- Herregud, så gøy. Dette betyr vanvittig mye. Det er rett og slett, unnskyld språket, så jævlig fett, sier Netlife-sjefen Beth Stensen til Kampanje.

Hun sier hun setter ekstremt stor pris på å gå til topps i en undersøkelse som Byråprofil, nettopp fordi det er kundene som svarer.

- Det som er så fett, er at det er kundene som sier dette og rangerer. Det betyr vanvittig mye at vi havner høyt oppe på denne listen og det er en utrolig ære å havne på toppen. Tusen, tusen takk, sier Stensen fra sitt hjemmekontor i Hakkadal. 

- Får du samlet noen ansatte i dag? 

- Ja, det er jeg nødt til. Dette var kjempedeilig og utrolig godt for de ansatte å få denne klappen på skulderen, sier hun. 

Det er heller ikke først gang Netflife går til topps på denne listen og byrået, som i dag er en del av Netlife-gruppen og har Posten som sin største eier, vinner for sjette året på rad. Helt siden Byråprofil startet målingen av disse byråene har det vært umulig å rokke ved Netlifes nummer én-posisjon.

- Netlifes prestasjoner i denne kategorien er udiskutable og byrået har seilt i medvind på Byråprofil helt siden vi begynte målingene av disse byråene. Det er utrolig sterkt. Selv om også teknologi- og designbyråene nok har merket pandemien, virker behovet for digital kompetanse samtidig umettelig, både i privat og offentlig sektor. Nye, sterke byråmiljøer dukker derfor stadig opp på dette markedet, så det er sterkt av Netlife å klare og holde konkurrentene unna gullet, sier ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger

Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA og IKT Norge er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Les mer: - Slik blir Byråprofil i 2020. Nærmere 500 annonsører har svart

Netlife-sjefen:

Daglig leder i Netlife, Beth Stensen, tok over som sjef i Netlife for et drøyt år siden og har på denne korte tiden rukket å vinne to gjeve seiere i Byråprofil.

- Det er ganske tøffe tider

Daglig leder i Netlife, Beth Stensen, tok over som sjef i Netlife for et drøyt år siden. Hun kom til Netlife fra Ruter og er dermed den tredje Netlife-sjefen som kan glede seg over en seier i Byråprofil i «Årets teknologi- og designbyrå» siden 2014.  

På denne korte tiden har hun rukket å være med på to Byråprofil-seiere, skjønt det nok er lettere å ta eierskap til seieren i år etter å ha ledet selskapet i et helt driftsår. Hun var selv ikke til stede for å ta imot prisen i 2019.  

- Jeg trodde ikke vi skulle gå til topps i fjor heller, sier hun i dag.

Nå kan hun imidlertid ta imot nyheten om at hun leder «Årets teknologi- og designbyrå» vel vitende om at hun også har ledet selskapet et helt år.

- Jeg håper jo at Netlife-merkevaren står godt på egne ben, men at jeg er en verdig arvtaker til å lede Netlife videre, sier hun.

- Hva slags år er dere i ferd med å legge bak dere?

- Hva skal jeg si, jeg tok over på slutten av fjoråret og satte en ny retning. Vi skulle gjøre mye på utvikling og strategi for selskapet, men så smalt koronaen på våren og vi ble veldig driftsorienterte. Det var først i høst at vi kom inn i en takt som gjorde at vi kunne tenke utvikling igjen. Det har vært fryktelig gøy, sier hun.

Tallene til Netlife var rett så stygge for fjoråret, men Stensen sier de styrer mot langt bedre resultater i dag. 

- Ja, ting er mye mer på stell nå. Jeg kan ikke garantere noe voldsomt pluss, men det blir mye bedre enn i fjor. Vi har en langt mer stabil kundeportefølje og har klart å få opp engasjementet til de ansatte og girer opp på salgsbiten. Men som alle innenfor både design og medier og reklame så er vi sosiale folk som liker å være sammen både med kunder og kollegaer. Vi har tett dialog hele tiden, men vi savner det sosiale aspektet, sier hun.

Les også: Kriseår for Netlife Design: - Dyrt å gjøre feil i konsulentbransjen

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets teknologi- og designbyrå» på Byråprofil 2020Eggs og Try Apt på pallen - men Netlife uslåelige

Plassering Byrå Endring fra ifjor
1. Netlife (1)
2. Eggs (-)
3. Try Apt (4)
4. Making Waves (2)
5. Creuna (6)

Eggs med brakdebut på Byråprofil

Selv om det er stabilt i toppen, skjer det mye nedover på listen i denne kategorien. Både andreplassen og tredjeplassen går til nye byråmiljøer hvorav én er helt fersk i Byråprofil-sammenheng. Det er designerne i det partnerdrevne Eggs som nå debuterer i Byråprofil-undersøkelsen med en andreplass og tar sølvet rett bak Netflife.

Eggs ledes av Ulla Persson Sommerfelt. 

Les også: Trine Harnes går fra Eggs til Apt

Samtidig sniker utviklerne og designerne i Try-husets eget byrå, Try Apt, seg inn på pallen igjen etter den noe skuffende fjerdeplassen i 2019. Try Apt hentet nylig Eggs regionsjefen i Oslo, Trine Harnes, til å lede byrået.

De går inn på en tredjeplass og dermed må Making Waves, som er en del av The North Alliance, konstatere at de ikke klarte å forsvare pallplasseringen fra i fjor.

Samtidig klatrer Creuna én plass opp på listen til en femteplass etter å ha utvist en stigende formkurve helt siden 2017. Nylig ble Creuna kjøpt opp av Knowit-konsernet som heller ikke i år klarer å komme inn på topp fem-listen. Dermed får Knowit en utfordring når Creuna som merkevare forsvinner og fremover skal drives videre under Knowit-navnet, i hvert fall på Byråprofil.

Les også: Bygger ny design-gigant – får en samlet omsetning på over én milliard

- Hvileskjær:

Direktør for forretningsutvikling i IKT Norge mener markedet for de mange, raskt voksende teknologi- og designbyråene kan ha tatt et hvileskjær under pandemien. - De har fått et lite hvileskjær, men det blir ikke noe mindre digitalisering fremover, sier han.

- Ganske tøffe tider

Markedet for digital design og tjenesteutvikling har vært i en rivende utvikling de siste årene ettersom stadig mer av både privat næringsliv og offentlig sektor digitaliseres. Mange av byråene som måles i denne kategorien er medlemmer av IKT Norge, som også er med og støtter Byråprofil, men direktør for strategi- og forretningsutvikling Fredrik Syversen, sier at det selv for denne delen av byråmarkedet har vært tøffere i 2020.

- Det er ganske tøffe tider og mange hadde nok noen utfordrende måneder i våres. Min antagelse er at det i privat næringsliv er satt mange prosjekter på hold gitt de usikre tidene. Så var det nok en periode med litt gladdager i august og september før det strammet seg litt inn igjen. Men samtidig er det mange offentlige aktører som bruker mye penger nå og det er en del penger som skal brukes før jul, sier Syversen.

Strategi- og forretningsutvikleren tror markedet vil ta seg opp når vi kommer litt ut i det nye året.

- Fjerdekvartal blir fortsatt tøft, og det er vel ingen som tror første kvartal blir noe særlig heller, sier han.

Valgte selv designbyrå

Men selv om koronapandemien også har slått ut i dette markedet, tror ikke Syversen på noen bråstans i etterspørsel etter denne typen byråtjenester på mellomlang sikt.

- De har fått et lite hvileskjær, men det blir ikke noe mindre digitalisering fremover. Selv om mange har dratt ned litt på kakepynten, så skal det gjøres masse fremover. Hele retailindustrien vet at de sitter med løsninger som ikke er optimale og som det må jobbes med. Brukeropplevelser digitalt blir bare viktigere og viktigere ikke minst når nye og globale aktører som Amazon nå virkelig drar på i Norden, sier Syversen.

Sammen med resten av IKT Norge-ledelsen var han selv med å velge seg nytt designbyrå tidligere i år, et valg som falt ned på designbyrået Bleed. Bleed er i Byråprofil-sammenheng for små til å bli målt da ett av kravene her for å være med utvelgelsen er en omsetning på minimum 45 millioner kroner.

- Vi hadde tre byråer i finalen og det var litt meritter og litt pris som avgjorde. Akkurat nå er vi veldig fornøyde med valget av Bleed som jo påstår at de er de kuleste folka i gata, sier Syversen.

Les også: Norges nye tech-sjef klar med ny logo og kraftig advarsel: - Norge kan få den største nedturen

Netlife urokkelige på designtronen – men nå melder Eggs seg på i Byråprofil-kampen