Bygger ny design-gigant – får en samlet omsetning på over én milliard

Samtidig slutter øverste leder i Creuna.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Teknologi- og designbyrået Creuna fikk torsdag morgen nye eiere i det børsnoterte, svenske IT-konsulentselskapet Knowit. Creuna leverer tjenester innen teknologi, strategi, design og kommunikasjon til kunder som Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, Utdanningsetaten, Norges Sjømatråd og ST1 Norge.

Med oppkjøpet sluser Knowit rundt 300 ansatte i Creuna inn i den del av virksomheten som heter Knowit Experience. Selskapet skal fremover drives under Knowit-merkevaren.

- Det er en veldig spesiell dag. Endelig skal vi bygge den store nordiske aktøren som både Knowit og vi i Creuna lenge har hatt planer og lyst til å gjøre hver for oss, men samtidig er det også en sorg over at Creuna-merkevaren forsvinner etter over 20 år, sier administrerende direktør i Creuna, Torstein Harildstad, til Kampanje.

Les også: Knowit sluker Creuna - vil bli ledende i Norden

Forlater Creuna:

De siste par årene har Torstein Harildstad ledet Creuna-konsernet. Til Kampanje sier Harildstad at han kommer til å forlate selskapet kjøpet sluttføres. Foto: Knut Kristian Hauger.

Mediesky investor selger - men får oppgjør i Knowit-aksjer

Etter det Kampanje kjenner til har det vært jobbet en stund med tanke på å få til et salg av Creuna. Torstein Harildstad er en av dem som har jobbet tettest med Creunas største eier, Fritz Rieber, i mange år. Gjennom investeringsselskapet Atlantis Vest, som i dag heter Rieber & Søn, har Rieber eid rundt 70 prosent av Creuna-konsernet. Fritz Rieber uttaler seg sjeldent til mediene, men da Kampanje snakket med investoren for noen år siden sa han følgende om hvorfor han kjøpte seg inn i Creuna.  

- Vi gikk inn i Creuna med en mindre investering i 2002, like etter at dotcom-boblen sprakk, så det var relativt tidlig. Utgangspunktet var at vi trodde at en større andel av markedsarbeidet mot kunder ville skje digitalt og at kommunikasjonsformen ville endre seg. Vi hadde tidligere eid en rekke it-konsulent selskaper, men solgt oss ut av disse frem mot 2000, sier han.

Les også: Mediesky reklame-investor om smellen i Creuna

Harildstad har derfor vært en av dem som har vært sentral i arbeidet med å få på plass en avtale på plass med Knowit.

- Det har vært jobbet en stund, men Knowit har en veldig kraft og en veldig bra leder og ledelse i Fredrik Ekerhovd, så vi fant tonen veldig fort.

- Når begynte dere å snakke sammen?

- Vi har pratet ved ulike sammenhenger og over en lang periode, men det var først i høst at denne avtalen materialiserte seg, sier Harildstad. 

Etter det Kampanje kjenner til vil Rieber & Søn fortsette som eiere i Knowit gitt strukturen i avtalen og på grunn av oppgjøret som finner sted både i kontanter og Knowit-aksjer.  Knowit priser det norske design- og reklamebyrået til 178 millioner svenske kroner, eller nærmere 190 millioner kroner norske. Prisen kommer frem i en børsmelding Knowit sendte ut torsdag morgen. Oppgjøret skjer i en kombinasjon av kontanter og aksjer, der 50 millioner svenske kroner betales i cash og resten i form av enten aksjer eller kontanter.

Knowit har en markedsverdi på børsen i Stockholm på rundt fem milliarder kroner. 

Får milliardomsetning etter sammenslåing

Creuna holder til i dag på Skøyen der flesteparten av de ansatte holder sted. Oppkjøpet av Creuna får derfor mest å si for Knowit Experience kontorer i Oslo. Det er Amund Brandsrud som leder Knowit Experience i Oslo og som dermed blir den nye «sjefen» for Creuna.

- Dette oppkjøpet vil definitivt skape flere muligheter, både for kundene våre og alle våre ansatte i Creuna og Knowit. Vi er heldig som lever i en bransje som opplever vekst og hvor det finnes mye ugjort som Creuna og vi skal løse sammen. Når det er sagt så må vi avvente avklaring fra Konkurransetilsynet før vi kan gå nærmere inn på de spesifikke planene for fremtiden, sier Brandsrud.

I børsmeldingen som Knowit sendt ut torsdag morgen kommer det at de to virksomheten er overlappende. Ifølge meldingen supplerer selskapenes tilbud i markedet hverandre godt, innen både digital strategi, datadrevet salg og markedskommunikasjon.

-  Først og fremst er vi veldig glad for oppkjøpet av Creuna og mulighetene det gir. Dette vil uten tvil styrke oss innen design, tech og merkevare, og vi som helhet kommer til å bli enda mer konkurransedyktig, både lokalt og på det nordiske markedet, sier Brandsrud.

Knowit har i dag kontorer i Lakkegata, men om det blir flytting av Creuna-ansatte fra Sjølyst og Oslo Vest over til Oslo Øst vil ikke Brandsrud fortelle.

- Vi gleder oss til å ta imot alle våre nye kolleger, sier Brandsrud.

Vår ambisjon er å være det ledende byrået innen datadrevne kundeopplevelser i Norden.

Det er et Creuna som har tapt mye penger som nå slukes av en konkurrent. Byrået endte opp med et stort underskudd på 15 millioner kroner før skatt i fjor. Byråinntekten falt med 17,2 millioner kroner, eller 13 prosent. 

 - Fall i inntektene fra 2018 til 2019 henger primært sammen med færre leveranser innen reklame, hvor innkjøp og bruk av underleverandører utgjorde ti millioner. Det resterende inntektsfallet henger sammen med færre konsulenter etter reorganiseringen av selskapet. Vi har lagt bak oss flere år med svake resultater, men anser nå framtidsutsiktene som gode, med en sterk utvikling i digitalisering innenfor offentlig og privat sektor, sa Birgitte Angelil da Kampanje snakket med sjefen for Creuna Norge tidligere i høst. 

Les også: Rekordstore tap for ny Creuna-sjef: - Vi skal tilbake til å levere solide tall

I meldingen heter det at «fusjonen og integrasjonen av Creunas virksomhet med Knowit Experience vil gi betydelige synergier på kostnadssiden». Dette kombinert med nye forretningsmuligheter er på samme tid «ventet å gi positiv lønnsomhetsutvikling.» Knowit anslår kostnadssynergier på drøye 40 millioner kroner sammenlignet med dagens kostnadsstruktur.

Engangskostnadene knyttet til avtalen er stipulert til 17 millioner kroner.

Siste tolv måneder hadde Creuna en omsetning på rundt 400 millioner kroner i Norden, mens Knowit Experience, som altså er den avdelingen som Creuna vil ligge inn under, hadde en omsetning på 870 millioner norske kroner.  Til sammen vil de to selskapene dermed ha en omsetning på nesten 1,3 milliarder kroner og et samlet overskudd på driften på 118 millioner norske kroner. Alle tall er løpende 12-måneders tall og frem til 30. september.

Den øverste sjefen for Knowit Experience er Fredrik Ekerhovd. Han sier planen er å bli ledende på området kundeopplevelser i Norden.

- Vår ambisjon er å være det ledende byrået innen datadrevne kundeopplevelser i Norden. Med kompetansen og lidenskapen Creuna har for å utvikle sterke merkevarer og brukeropplevelser, styrker vi vår posisjon ytterligere. Samtidig blir vi en enda mer attraktiv arbeidsgiver med spennende utviklingsmuligheter for våre ansatte, sier Fredrik Ekerhovd, konserndirektør og leder for Knowit Experience.

Bygger ny design-gigant – får en samlet omsetning på over én milliard