For tredje gangen går det mot en avvikling av et norsk WPP-byrå, og dermed er det kanskje ikke så rart at verdens mektigste reklamemann, administrerende direktør i WPP, Sir Martin Sorell, tidligere har kalt det norske og det skandinaviske markedet for en «gravlund».

Les også: - Skandinavia har alltid vært vanskelig

For denne helgen ble det kjent at verden største kommunikasjonskonsern, WPP, har fått nok. Etter at reklamebyrået Bates i 2013 tapte rundt fire millioner kroner, ønsker nå WPP å trekke seg ut av det norske reklamemarkedet med reklamebyrået Bates. 

Det betyr at det 60 år gamle reklamebyrået Bates er i spill. For hva som vil skje med byrået utover at det jobbes med flere løsninger, er ikke kjent.

- Jeg synes først og fremst det er veldig trist at eierne planlegger å trekke seg ut av Norge. Bates har vært det mest dominerende byrået i Norge gjennom alle tider, sier en av nestorene i reklamebransjen, Alf Bendixen, til Kampanje.

Les også: - Grunnsteinen i den moderne reklamebransjen

- Sliter med lønnsomheten
Det er ikke første gang WPP og det mange mener er verdens mektigste reklamemann, britiske Sir Martin Sorell, går drastisk til verks i det norske reklamemarkedet. I 2007 la WPP ned reklamebyrået Ogilvy etter å tapt flere titalls millioner kroner.  

Dagens GK-sjef i Norge, Andreas Wabø, var den gang sjef i reklamebyrået Ogilvy som var en del WPPs norske reklamesatsing.

- Overrasket over at WPP nå ser ut til å legge ned og trekke seg ut av Norge?

- Nei, jeg er ikke overrasket over at de nå velger å koble pasienten fra respiratoren. Sir Martin Sorrell har lenge kalt markedet her «the Scandinavian graveyard» (den skandinaviske gravlunden, red. anm) og de internasjonale byråene har slitt med å drive med tilstrekkelig lønnsomhet i Norge, sier Andreas Wabø til Kampanje.

For i tillegg til Bates slet WPP også lenge med byråene Ogilvy og Grey.  Begge byråene forsvant på 2000-tallet etter å ha tapt mye penger. På midten av 2000-tallet hadde Bates tapt opp mot 150 millioner kroner, mens de samlede tapene i Ogilvy og Grey også var på flere titallsmillioner kroner.

Les også: - Åtte år med tap var nok

- Hva tror du er hovedårsaken til at det er så vanskelig for de internasjonale nettverkene og lykkes økonomisk i Norge?

- Det er flere ting. Systemene blir for byråkratiske og det blir tungrodd når alle beslutningene skal godkjennes i London eller New York, sier Wabø til Kampanje i dag.

- Velger lokalt: GK-sjefen som har en fortid i WPP tror de flinkeste folkene søker seg til lokale byråer. - Det er en trend også i andre markeder at de beste byråene er lokale, sier Andreas Wabø.

I tillegg mener Wabø at det er for «liten grad av lokal tilpasning» i de store internasjonale nettverkene.

- Det ser vi både med tanke på drift men også når idearbeidet er utviklet et annet sted og bare skal oversettes til det norske markedet. Ikke spesielt motiverende for ambisiøse og dyktige kreatører som heller da velger å jobbe i de beste lokale byråene. I følge Paul Holmes fra The Holmes report så er det en trend i andre markeder også at de beste byråene er lokale. De store nettverkene har sovnet i sokkene, og ikke klart å omstille seg raskt nok til bransjeglidningen og endrede kundebehov, sier Wabø.

- Få internasjonale kunder
Også reklamebyrået Grey måtte til slutt kaste inn håndkle etter at byrået hadde tapt store summer i det norske markedet.

Les også: Bates overtar Grey

Begge de to WPP-byråene Grey og Ogilvy ble overtatt av Bates. En av dem som jobbet i Grey og under WPP er dagens sjef i marketingbyrået Los&Co, Jan Christian Fosseidbråten. Han sier følgende om WPPs beslutning om å trekke seg fra det norske markedet.

- Det er leit, men jeg er ikke overrasket. Det er ikke noe særlig med internasjonale nettverk igjen på det norske markedet, sier daglig leder i marketingselskapet Los&Co, Jan Christian Fosseidbråten.

Fosseidbråten viser til at det «er få internasjonale kunder» på markedet i dag, kunder som har «behov for et norsk versjoneringsbyrå».

- Det er veldig mange gode norske byråer som er store og som gjør det vanskelig å konkurrere for de internasjonale byråene og nettverkene. Noen av grunnene til at de internasjonale nettverkene heller ikke lykkes er kulturelle utfordringer og rapporteringsrutinene som følger av en store og internasjonal, børsnotert eier, sier Fosseidbråten.

Sluttet i WPP: Los&co-sjefen Jan Christian Fosseidbråten sluttet i WPP-byrået Grey på midten av 2000-tallet. Han synes det er trist at Bates nå er i spill.