Dersom verdens største kommunikasjonskonsern, WPP, trekker seg ut av det norske reklamemarkedet og velger å legge ned reklamebyrået Bates, er det ikke hvilket som helst reklamebyrå som vil forsvinne fra det norske markedet. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken lørdag.

- WPP sier de at det ikke har fått så mye ut av Norge som det ønsket. Derfor vil WPP trekke seg ut. Jeg arbeider med WPP for å finne en løsning på situasjonen som har oppstått, sa Roy Erik Hansen, administrerende direktør i Bates, til avisen.

Bates er Norges lengstlevende reklamebyrå og feiret i høst sin 60-årsdag på det norske markedet. Flere Kampanje har snakket med i dag mener Bates har betydd enormt mye for utviklingen av det norske reklamemarkedet.

Futatsu-leder Aris Theophilakis, som selv jobbet i mange år i Bates systemet, blant annet i London og Asia som kreativ direktør, kaller Bates i Norge for «en gammel storhet» på det norske reklamemarkedet.

- Jeg har mange følelser for en gammel storhet. Bates er nok på mange måter grunnsteinen for den moderne reklamebransjen i Norge, så jeg skal la både flinke folk og smarte kunder der borte finne beste vei ut av dette. Men siden jeg nå har sittet sentralt og sett Norge og Skandinavia fra utsiden i flere sammenhenger, så vet jeg hvor lett det er å avskrive dette markedet hvis det ikke leverer som forventet. Det lønner seg sjelden å bruke for mye tid på et såpass lite marked, sier han.

- Dødsangst
Han tror en eventuell nedleggelse av Bates i Norge illustrerer den digitale panikken som tar de store nettverkene, selv om han også forstår at det er lett for internasjonale nettverk å avskrive «lille Norge».

- Hvis det stemmer at WPP mener de nå kan klare seg uten et rent reklamebyrå i Norge, er jo det én indikasjon om hvor digitalpreget de store holdingselskapenes dødsangst har blitt. Se bare på Publicis, som nylig betalte oppsiktsvekkende 3,7 milliarder dollar for SapientNitro, en liten samling med digitalt orienterte produksjonsbyråer av grei standard, sier Theophilakis til Kampanje.

Selskapet har hatt toppsjefer som tidligere TV 2-sjef Arne A. Jensen, Gisele Marchand og tidligere TVNorge-sjef Pål Trælvik. Andre sentrale personer som i dag preger mediebransjen og som startet opp i Bates, er TV3-sjef Morten Micalsen og Omnicom-sjef Espen Klepper.

På det meste jobbet det flere hundre mennesker i Bates som ved inngangen til 2000-tallet hadde en omsetning på over 200 millioner kroner og var landets desidert største reklamebyrå. Så gikk det galt. De økonomiske tapene ble bare større og større og det norske reklamebyrået som har jobbet med kunder som Aud og Ali Kaffe, tapte opp mot 150 millioner i løpet av noen få år på midten av 2000-tallet.

Tidligere TVNorge-sjef Pål Trælvik ble hentet inn for å snu skuta og lyktes delvis. Men i 2013 var det slutt for Trælvik.  

Les også: - 11 år er voksent

Bates-sjefen gjennom hele 2000-tallet, Pål Trælvik, har i dag ikke hatt tid til å snakke med Kampanje om Bates.

- Bates var veldig, veldig bra
Tidligere Bates-ansatt Hansi Borkenhagen synes det er trist å høre at Bates kan bli avviklet. Borkenhagen jobbet i en årrekke i Bates på 1960- og 1970-tallet før han startet opp det meget premierte byrået Jensen&Borkenhagen.

- Hva har Bates betydd for norsk reklamebransje?  

- Bates var veldig, veldig bra. Jeg var der på 60-årsjubileet og snakket med mange av de flotte menneskene som har jobbet der. Men hele bransjen har jo forandret seg voldsomt siden den gangen jeg jobbet der, sier Hansi Borkenhagen til Kampanje i dag.

Borkenhagen startet opp i Bates som trainee så tidlig som på 60-tallet og jobbet senere både som konsulent og seksjonssjef.

- Det var en drømmetid for oss som drev med reklame, sier han.

Byrået jobbet den gang med kunder som SABA, Phillips og Borkenhagen var med å si farvel til alkoholreklamen da han i en annonse for Ringnes hvor det stod at «øl smaker bedre i glass enn i en annonse».

- Trist å høre at det kan gå mot slutten?

- Ja, det er veldig trist å høre. Byrået har klart seg bra veldig lenge og har hatt mange lange kundeforhold som for eksempel kaffemerkene til Joh. Johanssen, sier Borkenhagen. 

 Dagens Bates-sjef Roy Erik Hansen har i dag ikke besvart Kampanjes henvendelser. Kampanje har også forsøkt å nå kreativ leder Thorbjørn Naug for en kommentar.