Det har vært et skred av dårlige prognoser og nedslående nyheter om norsk økonomi de siste dagene. «Gullalderen kan være over for Norge», er noen av overskriftene.

- Oljeprisen har falt kraftig og utsiktene for veksten i norsk økonomi er svekket. Derfor settes renten ned, sa sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

Også andre har meldt dårlig vær i norsk økonomi.

  • 2000 norske bedrifter varsler kraftig nedtur i 2015, ifølge NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Mer pessimistiske enn under finanskrisen.
  • Veksten i norsk økonomi blir mye svakere, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Samtidig har IRM lagt frem prognoser som viser at reklamemarkedet i Norge faller med tre prosent i 2014 etter fire år med vekst, og at reklameinvesteringene faller ytterligere med én prosent til nær 19 milliarder neste år.

- Reklamemarkedet får ingen hjelp av konjunkturene, sier IRM-sjef Madeleine Thor til Kampanje.

Les også: Svart november i reklamemarkedet

Les også: - Ser nattsvart på reklamemarkedet

Tøffe forhandlinger pågår
Landets største annonsører sitter i forhandlinger med mediene i disse dager. Nå utkjempes slaget om reklameinvesteringer på drøye 20 milliarder kroner i 2015 om en inkluderer Facebook, og Orkla, som er en av landets største annonsører, erkjenner at det hersker en viss usikkerhet rundt reklametrykket neste år på grunn svake prognoser for norsk økonomi og reklamemarkedet.

- Vi har ikke lagt alle planer for 2015, men vi ser ikke store økninger i totale reklameinvesteringer på grunn av større usikkerhet i rammebetingelsene. Men vi er heldigvis langsiktige i våre reklameinvesteringer, så det er for tidlig å si hvilke utslag det konkret får, sier Orkla-direktør Arve Heltne til Kampanje.

I 2014 har Orkla økt reklamebudsjettet, bekrefter Heltne.

- For Orkla i sum er det en økning i 2014, men bildet er noe variabelt på selskapsnivå.

- Har dere endret mediemiksen i år?

- Vi fortsetter med en klar vridning mot levende bilder og da primært web-tv og digitale medier, forteller Heltne.

Også neste år flytter Orkla mer av reklamekronene mot digitale reklameflater.

- Orkla har allerde en relativt høy andel digitalt og denne vil fortsette å øke.Tv vil fortsatt være vår primærkanal fordi vi har en stabil og god return of investment her, forteller Heltne.

Les hele saken på Kampanje Premium (krever innlogging).