Etter fire år med reklamevekst i det norske reklamemarkedet faller reklamemarkedet i 2014 med tre prosent. Neste år faller markedet med ytterligere én prosent, viser en helt fersk reklameprognose som IRM la frem på Kampanjes frokostseminar i dag.

- Det betyr at IRM nok en gang senker prognosen, forteller IRM-sjef Madeleine Thor til Kampanje. 

- Reklamemarkedet får ingen hjelp
Trenden for reklamemarkedet 2014-2015 er ifølge den nye IRM-prognosen slik: Store tap for trykte medier, fortsatt digital vekst og stabilt for tv.

- Den trykte dagspressen ser ut til å tape rundt 16 prosent av sine inntekter i 2014 sammenliknet med 2013. Samtidig flater den digitale veksten ut. Reklamemarkedet får heller ingen hjelp av konjunkturene, undestreker Thor.

Den store taperen i reklamemarkedet i 2014 er avisene med en omsetningsfall på 16 prosent. Neste år skal nedgangen bli noe mindre: IRM spår et annonsefall for  dagspressen på 13 prosent. Den aller største reklamekanalen, internett, vokser med ni prosent  i 2014 og 11 prosent neste år. Også tv greier seg godt i et reklamemarked som også merker svakere konkunkturer i norsk økonomi, selv

Tror på rekord for tv
Selv om tv har nedgang etter tre kvartaler, tror vi tv går ut av året med en liten vekst. I så fall blir 2014 all time high for tv. Også neste år tror vi på en liten veksten og da blir også 2015 et nytt rekordår for tv-reklame, forteller Thor.

I 2015 fortsetter altså nedturen i det norske reklamemarkedet, skal vi tro IRM-prognosen.

- Også i 2015  fortsetter fallet i markedet, om enn noe langsommere. Tapet estimeres til knapt én prosent . Vi tror at de trykte kanalene fortsetter å tape og at de digitale kanalene vokser, og investeringen i etermedia er relativt stabil. Med en nedgang på knapt én prosent i 2015 vil reklameomsetningen totalt ligge nær 19 milliarder kroner, forteller Thor.

Mest pessimisme i papiravisene
Hun får stadig rapporter fra de norske medieaktørene. Inntrykket er at mange er preget av svakere tall.

- Mange av de eksperter som IRM har snakket med ser nattsvart på utviklingen i reklamemarkedet akkurat nå, forteller Thor til Kampanje.

Tross de tøffe tidene mener IRM at det håp for 2015.

- Vår prognose er ikke fullt så ille. Vi tror ikke nedgangen fremover blir så stor som de mest pessimistiske i markedet. De som ser mørkest på utviklingen er nok preget av de jobber i mediehus som er hardest rammet av nedgangen, det vil si mediehus som utgir papiraviser, sier Thor til Kampanje.

Ser lysere ut på slutten av 2015
Hun røper at IRM ser muligheter for at markedet kan snu på tampen av 2015.

- Vi tror at markedet kan snu til en svak vekst på slutten av neste år, selv om helåret 2015 havner på minussiden, sier Thor.

- Hvorfor?

- I vår prognose har vi tatt hensyn til internasjonale trender, som indikerer at størrelsen på tapet for print med all sannsynlighet kommer til å gå ned over tid. Men så er det en mager trøst for dagspressen når tapet blir minus 16 prosent i 2014 og flater litt ut mot minus 14 prosent i 2015. Samtidig tror vi at det kommer en større digialtvekst som følge av markedet modnes. Digital produktutvikling vil bidra til et løft, sier Thor.