Mannstungt Geelmuyden Kiese på kvinnejakt: - Krevende

- Jeg opplever at det er lettere å få til en høy kvinneandel i store kommunikasjonsavdelinger og at vi som bransje må bli bedre, sier den nye GK-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Høsten for to år siden ble det kjent at landets eldste PR-byrået, Geelmuyden Kiese (GK), fikk nye eiere, og at gründer og mangeårige konsernsjef Hans Geelmuyden solgte seg ut av PR-byrået han grunnla i 1989. Geelmuyden solgte livsverket sitt til ett nytt investeringsselskap ved navn Paritee og bak investeringsselskapet stod de to tidligere PR-kollegene fra det som en gang het Gambit, Lars Erik Grønntun og Jonatan Fægri.

 Siden den gang har de nye eierne og den nye ledelsen i PR-byrået ansatt og hentet inn en rekke tunge PR-navn til byrået.  Fredag forrige uke kunne GK blant annet stolt presentere sin siste signering, Per Bjørkum, som får ansvaret for finansiell kommunikasjon i PR-byrået. Men som stadig flere av byråets nye seniorrådgivere og tyngre ansettelser den siste tiden, har alle det til felles at de nesten unntak er menn.

- Vi skal åpenbart rekruttere flere kvinnelige seniorrådgivere og flere kvinnelige partnere, sier administrerende direktør Severin Roald til Kampanje.

Les også: Eierskifte trekker ned GK-resultatet - ny strategi skal gi bedre lønnsomhet

- Mer krevende i et byrå

For i tillegg til Per Bjørkum og Severin Roald selv, som tok over etter den forrige GK Norge-sjefen Marit Høvik Hartmann i fjor sommer, har GK hentet inn følgende mannlige seniorrådgivere: Simen Johannesen, Pål Drage, Øyvind O. Olufsen og Gunnar Larsen. Kun ett navn skiller seg ut på seniorsiden som kvinne, og det tidligere nyhetsanker i TV 2, Mah-Ruk Ali. Ali begynte i GK for rundt et år siden.

- Er det vanskelig å finne kvinnelige seniorrådgivere?

- Ja, det er det. Jeg har ledet noe av de største kommunikasjonsavdelingene i Norge, og i et stort konsern er det enklere å få til en god kjønnsbalanse. Når du rekrutterer til et byrå er det mer krevende, men det er nok en utfordring hele bransjen føler på. Men vi tar det på alvor og det er også noe vi ønsker å ta på alvor, sier Roald.

Rekruttert kvinner på lavere nivåer

GK-sjefen i Norge, som tidligere har jobbet både i Telenor og Statkraft, mener PR-byrået likevel har lykkes med å ansette kvinner i byrået.

- Vi har totalt rekruttert syv kvinner i 2022 og 2023 og skal bli flere. GK skal være et speilbilde av det norske samfunnet som rommer ulike typer personligheter hvor både bakgrunn, erfaring og kjønn er viktig, sier han.

Men med unntak av nevnte Mah-Rukh Ali er imidlertid ingen av disse syv kvinnene ansatt som seniorrådgivere.

Les også: Mah-Rukh Ali går til GK: - Vi vil ha de beste

Overvekt av mannlige partnere

Partnerskapet i Geelmuyden Kiese i Norge har også en klar overvekt av menn ettersom både Roald selv, Geir Ove Harnes og Ole Henrik Stubberud utgjør det norske partnerskapet sammen med Margrethe Geelmuyden som dermed er eneste kvinne.

Flere av de nye assosierte partnerne er også menn. Her har navn som Naheem Zaind, Rolf Nereng og Stein Gunnar Hansen kommet inn i løpet av året i år.

Severin Roald sier det er et mål å få flere kvinnelige partnere som dermed også vil komme inn i ledergruppen.

- Det er helt naturlig at partnerne sitter i ledergruppen og vi skal bli flere partnere i GK. Da vil også ledergruppen vokse og da kan det bli endringer. Men vi har ingen umiddelbare planer om å endre ledergruppen i dag, sier Roald.

Les også:  Blir assosiert partner i Geelmuyden Kiese

Vil være i front

Når Per Bjørkum starter opp i byrået i oktober vil ledergruppen i GK bestå av seks menn og tre kvinner.

- Er det et mål å ha en 50-50-fordeling av kvinner og menn? 

- Vi ønsker å rekruttere de beste uavhengig av kjønn, men samtidig er det helt åpenbart at vi må styrke oss på antall kvinnelige seniorrådgiver og partnere, gjentar Roald.

- Har dere noen tidshorisont på når dere vil få inn flere kvinner?

- Rekruttering er et tema vi løpende diskuterer, og vi snakker daglig om både menn og kvinner vi gjerne skulle rekruttert. I Arendalsuka samlet vi en rekke byråer til en bransjeprat. Her var et av temaene vi var innom kvinner i bransjen som er et viktig tema. Vi er ambisiøse og ser at vi kan bli bedre her for å gå i front i bransjen også på dette området i årene fremover, sier Roald.

- Tror du bransjen er attraktiv nå? 

- Dette er en attraktiv bransje og Geelmuyden Kiese tiltrekker seg både talenter og erfarne rådgivere, men PR-bransjen kan nok samlet sett være enda dyktigere på å få kvinner inn på partnernivå, sier Roald.

Mannstungt på eiersiden

Også eierselskapet Paritee som stod bak oppkjøpet av GK er dominert av menn. Da Paritee kjøpte seg inn i GK for to år siden var det med tidligere Gambit-topp Lars Erik Grønntun og hans kollega fra Gambit-tiden, Jonatan Fægri, i førersete. Siden har Rune Wilhelmsen, Leif Geiger og Jonas Palmqvist blitt med på Paritee-laget.

Den nye kommersielle direktøren Bjørn Richard Johansen, som skal jobbe på nordisk nivå i konsernet, skal også være rådgiver for styret i Paritee som i dag består av Grønntun og Fægri.

- 40 prosent av de ansatte i GK Norge er i dag kvinner og blant seks seniorrådgivere i GK Norge er to kvinner. Vi strever imidlertid alltid etter å få en representativ balanse i de virksomhetene vi investerer  og vår nyeste ansatte i Norge er for eksempel en kvinne. Når det gjelder rekruttering og mangfold tror jag at vi, som alle andre i bransjen, har store ambisjoner for de kommende årene, sier Palmqvist til Kampanje. 

Når det gjelder eierskapet i Paritee sier Palmqvist følgende. 

- Målet er at eierskapet i Paritee med tiden breddes till å omfatte flere enn teamet som etablerte selskapet, sier han. 

Les også: Grønntun tar full kontroll i PR-byrå: - En ny æra for Geelmuyden Kiese

Her ser du listen over seniorrådgivere og partnere i Geelmuyden Kiese i Norge i dagGutteklubben Kiese

Navn Rolle Lederansvar
Severin Roald Partner  og seniorrådgiver Admininstrerende direktør
Merethe Geelmuyden Partner og seniorrådgiver  
Geir Ove Harnes Partner og seniorrådgiver Leder av GK HealthHub
Ole Henrik Stubberud Partner  Kreativ leder
Gunnar Larsen Seniorrådgiver Leder Public Affairs
Per Bjørkum Seniorrådgiver Leder Corporate
Mah-Rukh Ali Seniorrådgiver  
Mathias Fløtaker Seniorrådgiver  
Simen Johannesen Seniorrådgiver  
Pål Drage  Seniorrådgiver  

 

Mannstungt Geelmuyden Kiese på kvinnejakt: - Krevende