Reklame-revansje for Try - kaprer Flytoget fra Anorak

Etter å ha mistet Forsvaret til Anorak tidligere denne uken, svarer Try med å ta Flytoget fra samme byrå.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det er ingen tvil om at det er skarp konkurranse i norsk byråbransje om dagen og den seneste tiden har flere store merkenavn byttet hender: Try tapte NAV til Atyp, før de så måtte gi slipp på Forsvaret til Anorak. Nå får reklamegiganten tilsynelatende en liten revansje når de nå snapper reklamekontoen til Flytoget fra konkurrenten Anorak. 

- Det er nok tilfeldig at det ble slik denne gangen. Hvilket byrå en kunde har hatt tidligere er ikke så viktig for oss, men jeg kan vel si at vi er veldig fornøyd med at Flytoget har valgt oss som sitt reklamebyrå de kommende årene, sier kundeansvarlig i Try Reklame, Helge Gjertveit, til Kampanje.

- Er det en liten revansje for Try etter å ha mistet merkenavn som NAV og Forsvaret den siste tiden?

- Nei, sånn tenker vi ikke. Nå er vi mest glade for å ha vunnet Flytogets reklamekonto, svarer Gjertveit.

Les også: 14 byråer har kjempet om Forsvaret - Anorak slo Try i finalen

Det er litt paradoksalt at vi i løpet av en uke har byttet oss imellom, og jeg er helt enig med våre gode konkurrenter i Try, vi liker også best å vinne. Kine Werenskiold, byråleder i Anorak

- En av de sterkeste merkevarene i landet

Seierherren Try har vært gjennom en «grundig» andbudsrunde med konkurranse fra hele 18 byråer. Av de 18, var det seks byråer som ble invitert til å levere tilbud. Disse var Try, DDB, Anorak, Morgenstern, No Sleep Till Brooklyn og We Are Live. 

- Vår opplevelse var at dette som en ryddig og grundig prosess fra Flytoget. Det var klare krav og forventninger rundt hva vi skulle levere inn i de ulike fasene av anbudsprosessen. Og ekstra hyggelig var det at Flytoget valgte oss som reklamebyrå, så nå gleder vi oss å gå i gang med en av de sterkeste merkevarene i landet, fortsetter Gjertveit.

Fire av de seks byråene som leverte tilbud, ble invitert til en siste runde, som ble kjørt som en case-konkurranse. Her vant Try foran Anorak, DDB og Morgenstern

- Det stod til slutt igjen mellom Anorak og Try, som begge leverte veldig bra. Men det var Try som til slutt vant kontrakten. Dette skyldes et svært godt arbeid fra start til slutt, preget av god og solid innsiktsforståelse og spennende uttak som sikrer en fin og tydelig helhet for Flytoget, sier markedsdirektør i Flytoget, Lotthe Mathilde Queru, til Kampanje.

Les også: Flytoget jakter nytt reklamebyrå: - Å utfordre markedet kan gi ny energi og nye ideer

Byttet bort Flytoget, fikk Forsvaret igjen:

De to byråsjefene Jens-Petter Aarhus og Kine Werenskiold er ferdig med Flytoget for denne gang. Nå venter likevel arbeid hos Forsvaret på deres omfangsrike reklamekonto. Her sammen med Norgessjef i NoA, Kai Holmberg (til høyre på bildet).

Flytoget kan få mer ansvar - for tidlig å si om det vil påvirke reklamekontoen

Da Flytoget la mediekontoen sin ut på anbud i fjor, var det Atyp som vant kontrakten til en verdi av opptil 100 millioner kroner fordelt over seks år. Reklamekontoen er derimot et par hakk mindre. Queru opplyser om at øvre maksverdi på avtalen er beregnet til 15 millioner kroner, som er en økning fra foregående avtale.

Slik som med mediebyråavtalen med Atyp, er også denne avtalen lengre enn vanlig for å dekke perioden frem til Flytogets konsesjon på strekningen til Gardermoen utløper i 2028. Queru poengterer samtidig at hvor mye som faktisk vil bli brukt på avtalen er vanskelig å beregne.

I tillegg til at konsesjonen til Gardermoen snart går ut, er Flytoget også invitert til å tilby regiontog på Østlandet. De er nå i forhandlinger med Jernbanedirektoratet.

- Om dere får tilslag på regiontog på Østlandet - kan det ha noe å si for omfanget av reklameavtalen?

- Det er for tidlig å si, og må vurderes dersom vi får tilslag.

Les også: Anorak klar med ny Flytoget-kampanje: - Har laget reklamefilm med den hensikt å senke pulsen

- Paradoksalt at vi har byttet oss imellom

Byråsjef i Anorak, Kine Werenskiold, synes det er «leit» å gi slipp på Flytoget, og peker på at de har hatt et godt samarbeid siden de signerte i mars 2019.

- Det er litt paradoksalt at vi i løpet av en uke har byttet oss imellom, og jeg er helt enig med våre gode konkurrenter i Try, vi liker også best å vinne. Laget vårt har jobbet hardt og godt for å gjøre akkurat det, og da er det selvfølgelig en kjedelig beskjed å få, sier hun til Kampanje.

Werenskiold forteller samtidig at de tar med seg gode erfaringer fra samarbeidet.

- Vi går videre vel vitende om at vi har lagt fire gode år bak oss hvor vi har levert solide jobber, gode resultater, samarbeidet godt og lært masse. Så er vi klare til neste runde med anbud når den tid kommer. 

Til tross for at Werenskiold og Anorak må ta farvel med Flytoget, skal omfanget på Forsvarskontoen være langt høyere enn Flytoget-kontrakten. Reklamekontrakten til Forsvaret skal være verdt opp mot 55 millioner kroner over fire år.

- Try mistet forsvaret, og dere mistet Flytoget - er dere fornøyd med byttet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Det kan se ut som det blir større inntjening for dere på kontrakten med Forsvaret?

- Ingen kommentar.

Reklame-revansje for Try - kaprer Flytoget fra Anorak