Flytoget jakter nytt reklamebyrå: - Å utfordre markedet kan gi ny energi og nye ideer

Flytogets markedssjef ønsker samtidig dagens byrå Anorak velkommen til ny anbudsrunde.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Etter snart fire år med Anorak, er Flytoget i disse dager på jakt etter et nytt reklamebyrå som skal skjøtte reklameoppdraget frem til Flytogets konsesjon på strekningen Oslo til Gardermoen Lufthavn utløper i 2028. 

Avtalen vil ha en varighet på litt over fem år, og ifølge utlysningen er togselskapet på jakt etter et byrå som «er svært kreative, har erfaring med å skape distinkt og effektiv reklame og gir seg ikke før resultatet er det beste».

- Vi må alltid gå ut på konkurranse ved anskaffelser i jevne mellomrom. Her har vi ikke noe valg, men i tillegg har vi erfart at det å utfordre markedet i blant også kan være svært positivt for oss. Det kan gi både ny energi og nye ideer, som er nødvendig for å hele tiden kunne utvikle oss, sier markedssjef i Flytoget, Lotte Mathilde Queru, til Kampanje. 

Da Flytoget la mediekontoen sin ut på anbud i fjor, var det Atyp som vant kontrakten til en verdi av opptil 100 millioner kroner fordelt over seks år. Hva verdien på denne avtalen vil ligge på, ønsker ikke Queru slå fast. 

- Det er vanskelig å si, da det kan variere fra år til år. Reklameutvikling er en svært viktig del av merkevarebyggingen til Flytoget for å kunne differensiere Flytoget i markedet, og ikke minst for å synliggjøre våre gode verdiforslag til kundene.

Les også: Flytoget avviste de store byrånettverkene - Atyp kaprer avtale til en verdi på opptil 100 millione

Forkorter avtalen med Anorak

Frist for å levere tilbud i det nye anbudet er satt til 31. mai. Etter det vil Flytoget invitere tre byråer med videre, som så skal løse en case-oppgave og avslutte med en presentasjon. Queru forteller at de tar sats på å ha nytt byrå på plass i november eller desember.

Det betyr også at avtalen med Anorak, som Flytoget signerte en treårskontrakt med et opsjonsår tilbake i mars 2019, forkortes med opptil fire måneder. 

- Avtalen forkortes med noen få måneder, men det handler først og fremst om å sørge for god overlapp før et nytt år, samt kapasitet til gjennomføring av selve anbudsprosessen. Det handler om at eventuelt nytt byrå må komme inn på riktig tidspunkt i forhold til planer som skal legges og utføres, og for å ha god nok tid til å sikre en så god prosess som mulig, kommenterer Queru.

- Så det ligger ikke noe dramatikk bak?

- Nei, Anorak har visst dette lenge og vært forberedt på det. De er nok også lystne på å vinne den nye kontrakten, og vi ser gjerne at de deltar i anbudet, svarer Queru som samtidig skryter av samarbeidet de har hatt de siste årene. 

- Vi er svært fornøyde med Anorak, og har i løpet av fire år laget noen helt fantastiske kampanjer. Blant annet vant vi sølvfisk i 2019 med «Teddy», og vi har videreutviklet både kommunikasjonskonseptet vårt og reklamekonseptet vårt i tiden vår sammen.

- Skal gjøre vårt ytterste for å få tillit

Kine Werenskiold i Anorak, som nylig gikk inn som konstitutert byråleder i NoA-selskapet da det ble klart at Torgeir Vierdal gir seg, bekrefter at dagens avtale kortes noe ned.

- Det er helt etter forventning. Rammeavtalen til Anorak og Flytoget er regulert til en maks levetid på tre år med ett år opsjon på forlengelse. Vi er inne i forlengelsen nå, og da bør nødvendigvis nytt anbud igangsettes innenfor denne perioden, sier hun til Kampanje. 

Hun kan samtidig bekrefte at de har planer om å delta i det nye anbudet. 

- Flytoget har en viktig rolle og er en sterk merkevare som vi har elsket å jobbe med, så vi skal gjøre vårt ytterste for å få tillit også i neste runde. Vel vitende om at det kommer våre gode konkurrenter også til å gjøre. Vi har allerede brettet opp ermene og er i gang.

Hun trekker frem Flytoget som en god samarbeidspartner.

- Vi har sammen med våre gode samarbeidspartnere i Flytoget skapt kommunikasjon som folk har lagt merke til, forstått og likt, og som har gitt gode resultater for Flytoget. Dette er resultatet av gode diskusjoner, takhøyde, modighet, respekt og godt samarbeid, fasilitert av sterke fagpersoner både i Flytoget og Anorak.

Les også: Torgeir Vierdal slutter i Anorak - Har takket nei til ny jobb i NoA

- Vi ligger an til et rekordår i år

Det er ikke bare på reklamekontoen det skjer endringer hos Flytoget om dagen. Togselskapet har nemlig utvidet staben i Flytoget Media, deres interne satsing på salg av reklame på skjerm.

De startet som kjent opp for seg selv med en in-house løsning da de takket for seg etter et 20 år langt samarbeid med utendørsgiganten JC Decaux på tampen av 2020.

I tillegg til leder for Flytoget media, Ingar Jorunnsøn, har de nå ansatt en ressurs til. Alexander Ordning tiltrådte rollen som Key Account Manager i april, og han er allerede godt i gang ifølge Queru.

- Vi ligger an til et rekordår i år til tross for korona som preget oss i starten av året. Det er helt utrolig med tanke på at det var helt dødt under lockdown, og da stoppet man opp å annonsere på disse type flater. Resultatene vi nå ser kommer som følge av et sterkt fokus på kanalen, kundene og ikke minst med en sterk kompetanse i bunn. Det viser at satsingen vår fungerer veldig godt, og det er gøy at det skjer in-house, kommenterer Queru. 

Les mer: Flytoget starter eget medieselskap - Kutter 20 år langt JCDecaux-samarbeid

Flytoget jakter nytt reklamebyrå: - Å utfordre markedet kan gi ny energi og nye ideer