Flytoget avviste de store byrånettverkene - Atyp kaprer avtale til en verdi på opptil 100 millioner

- Vi var en utfordrer, sier Atyps byråleder.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Flytogets jakt på nytt mediebyrå er over, og det kan Atyp glede seg over, som danket ut fem andre byrånettverk i kamp om den seks års lange avtalen til en verdi av opptil 100 millioner kroner. 

- Det er klart at når Flytoget ønsker Atyp velkommen ombord, så blir stemningen ekstra god. Å få jobbe med den annonsøren som har vunnet Norsk Kundebarometer flest ganger er stas, og noe vi gleder oss veldig til å gå i gang med, sier byråleder i Atyp, Hågen Pettersen, til Kampanje. 

Av det Kampanje kan erfare deltok blant annet det sittende byrået Mediacom samt Initiative og Dentsu Norge. De har store internasjonale byrånettverk i ryggen og omsetter årlig for milliarder - i skarp kontrast til Atyp. 

- Dere danker ut flere større mediebyråmiljøer og lander en relativt stor kontrakt som et hybridbyrå – hva sier det om Atyp?

- I dette tilfellet handlet Flytoget sitt anbud om mediebyråtjenestene, og de valgte mediebyrået Atyp, som forteller oss at det er fullt mulig for mindre heleide norske selskap, å utkonkurrere store internasjonale nettverksselskap, med riktig kompetanse og effektiv arbeidsmodell, sier han og følger opp:

- Jeg vil si vi var en utfordrer, som etter en godt gjennomført anbudsprosess, ble det foretrukne valget.

Verdt opp mot 17 mill. årlig

Avtalen som Atyp nå har kapret strekker seg over hele seks år, altså helt frem til Flytogets rett på togskinnene til Oslo lufthavn utløper i 2028. Verdien på avtalen kan bli på opptil 100 millioner kroner, eller snaue 17 millioner kroner i året. 

Hvordan mediespending og honorar vil fordele seg i den nye avtalen ønsker ikke Flytoget kommentere, men det blir nok likevel penger i kassa for Atyp, som i 2020 hadde en omsetning på 100 millioner og et resultat på rett over nullen. 

- Er dette en av de større rene mediebyråavtalene dere nå sitter på?

- Vi har ikke for vane å kommentere tall knyttet til annonsørenes markedsbudsjetter. Vi er bare glade for at Flytoget ønsker Atyp velkommen ombord, og gleder oss til et nært og langsiktig samarbeid, svarer Pettersen. 

Som de tidligere har uttalt, holder Flytoget fortsatt fast ved at det er for tidlig å si om medieinvesteringene vil øke i den nye avtaleperioden.

I pandemiåret falt nemlig Flytogets brutto medieinvesteringer markant fra 46,9 millioner kroner i 2019 til rett over 30 millioner kroner i 2020, ifølge Nielsens reklamestatistikk. 

Utfordrer:

- Jeg vil si vi var en utfordrer, som etter en godt gjennomført anbudsprosess, ble det foretrukne valget, sier Atyp-sjef Hågen Pettersen.

- Atyp fikk vist sin faglig sterke kompetanse

Av det Kampanje kan erfare var det seks byråer som brynet seg på Flytogets anbudskonkurranse. Der var de gjennom to runder med presentasjoner for «å syreteste både kompetanse og kvalitet»

- Første runde var et åpent format hvor byråene fikk presentere seg selv og sin kompetanse. Andre runde var en konkret case-presentasjon, hvor vi hadde spesielt fokus på hvordan byråene brukte sin faglige kompetanse, og hvordan de omsatte denne til konkrete anbefalinger, sier markedssjef i Flytoget, Lotte Mathilde Queru, til Kampanje. 

Hun forteller at det var et faglig høyt nivå på alle leveransene. 

- Men noen av tilbyderne viste en bedre forståelse av Flytogets muligheter, utfordringer og markedssituasjon enn andre. Atyp fikk vist sin faglig sterke kompetanse i case-besvarelsen, og kom opp med elementer og problemstillinger som kan videreutvikle Flytogets markedsarbeid videre fremover, utdyper hun. 

Foruten Atyp skal Dentsu Norge, Initiative, Mediacom, Red Dentsu og Try Opt ha levert tilbud. For Mediacoms del betyr det nå at deres seks år lange togreise med Flytoget er ved veis ende. 

Til tross for at de nå skiller lag, forteller Queru at det har vært et veldig bra samarbeid over mange år. 

- Mediacom har en god forståelse av Flytogets behov som en premium merkevare med et sterkt kundefokus. De har vært en viktig samarbeidspartner for oss i arbeidet med å bli mer effektive og digitale i vår kommunikasjon, sier hun før hun følger opp:

- De har også vært med helt til slutten av denne prosessen, noe vi er veldig glade for. Det viser at Mediacom var riktig valg forrige runde, og vi setter stor pris på det arbeidet de har gjort. 

Mediacom: - Har vært en fin kunde

Dermed må Mediacom-sjef Britt Skjeppestad, som nylig tok farvel med Landbruket, si farvel til nok en kunde.

- Det synes vi er kjempedumt. Det har vært en fin kunde å ha, og vi har jobbet fint sammen, sier hun til Kampanje.

Omtrent samtidig har Group M-byrået sikret seg Telia på kundelisten, og ifølge Skjeppestad ser totalen bra ut for byrået.

- Vi leverer vårt beste resultat historisk i 2021 og har fryktelig god fart. Tapet av Landbruket kunne blitt en brems, men når vi får inn Telia, så opprettholder vi farten vi har hatt i år, fortsetter hun.

Les også: Mediacom-omsetningen falt med over 200 millioner kroner - ny storkunde på vei ut

- Det offentlige opplever Atyp som attraktive

Det siste året har Atyp virkelig funnet formen når det gjelder offentlige aktører. Foruten Flytoget, har hybridbyrået hanket inn flere store offentlige merkevarer som Statnett, Bufdir og Skatteetaten. 

Blant dem dreier avtalen med Statnett seg også om mediebyråtjenester. 

- Hva gjør dere til en attraktiv samarbeidspartner for det offentlige?

- I Atyp har vi anerkjente og erfarne strateger innenfor merkevare-, omdømme- og media, som sømløst arbeider sammen med erfarne og anerkjente kreatører, designere og utviklere. At vi leverer alt moderne norske annonsører har behov for, med folk som sitter rundt samme bord, i samme hus, tenker vi er en viktig grunn til at det offentlige opplever Atyp som attraktive, avslutter byrålederen. 

Flytoget avviste de store byrånettverkene - Atyp kaprer avtale til en verdi på opptil 100 millioner