Orkla-Hagen om pizza-krigen: - Markedet utvides og det skjerper oss

Utstyrte næringsministeren med Grandiosa-lue under åpningen av det splitter nye Orkla-hovedkvarteret.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tok på seg en skrikende gul og rød lue med Grandiosa-logo da han klippet snoren og sto for den offisielle åpningen av Orklas nye hovedkontor på Skøyen i Oslo i dag. 

Men de som trodde Orkla hadde hyret inn statsråden som ny reklameprofil for frossenpizza-merkevaren, ble skuffet.   

- Jeg glemte min jakke på kontoret i dag, så jeg er veldig glad for at jeg skal åpne et bygg. Nå skal ikke jeg drive reklame for konkrete merkevarer, det var genuint kaldt på ørene, sa statsråden til latter og humring fra storeier og styreleder Stein Erik Hagen, konsernsjef Peter A. Ruzicka og hundrevis av Orkla-ansatte.  

Selskapet har brukt rundt én milliard kroner på å reise et bygg som er 16 etasjer og som skal huse 900 ansatte samt selskapets største merkevarer som Grandiosa, Stabburet og Zalo.  

Se fra video fra åpningen og intervju med Stein Erik Hagen:

- Det er alltid sunt med konkurranse

En av de mest profilerte merkevarene på dagens åpning av Orkla-huset var Grandiosa, som lages av Orkla-eide Stabburet. Orkla, med merkevarer som Grandiosa og Big One i porteføljen, har i dag drøyt to tredeler av frossenpizzamarkedet, som ifølge analyseselskapet Nielsen er verdt 2,3 milliarder kroner. Umoe Restaurants, som står bak Peppes-restaurantene, har gått sammen med dagligvarekonsernet Scandza for å innta frysediskene i landets butikker. Den store pizza-krigen er et faktum.

Les også: 

Hagen, som serverte Grandiosa til ansatte og gjester ved dagens åpning, sier dette om at pengemaskinen i frysedisken nå utfordres:

- Det er alltid sunt med konkurranse. Hvis man skulle løpe 100-meteren alene så hadde det ikke blitt like gode tider som når man kjemper mot andre. Jeg tror konkurranse er bare bra, markedet utvides og det skjerper oss i Orkla, sier Hagen til Kampanje.

- Er det mulig å opprettholde den høye markedsandelen i årene framover?

- Det er et godt spørsmål. Det får tiden vise, men jeg tror at markedet kommer til å øke. Nå har vi også gått inn og investert i to pizzarestaurantkjeder, en i Danmark og en i Finland, så vi ser på hvordan vi kan gå gjennom andre kanaler, forteller Hagen.

I januar ble det klart at Orkla kjøper Finlands største pizza-kjede, Kotipizza, i en avtale som skal være verdt 1,4 milliarder kroner.

- Betyr det at dere svarer på utfordringen fra Peppes ved å gå inn i restaurantmarkedet?

- Den beslutningen ble tatt før de lanserte frossenpizza, men det er en naturlig utvikling.

- Blir det en priskrig eller blir det en reklamekrig?

- Hehe. Det vet ikke jeg, så nær er jeg ikke.

Les også: Anbefalte Peppes å dra i gang pizzakrigen med Grandiosa

- Ikke bekymret over børsfall

Med Stein Erik Hagen som storeier og styreleder har Orkla solgt unna en rekke selskaper på 2000-tallet. Planen har hele tiden vært å rendyrke konsernets satsing på merkevarer.

- Er det først nå det er plass til alle selskaper under samme tak?

- Det er vel sånn at alt har sin tid. Man sier jo at man skulle gjort det før, men slik er det ikke. Dette var på høy tid, nå er vi der og det er vi veldig glade for, sier Orkla-eieren.

- Dette betyr jo at dere samler alle markedskrefter under ett tak. Vil vi se et mer offensivt Orkla framover?

- Jeg håper det, smiler Hagen, og fortsetter:

- Det er ikke opp til meg. Men jeg håper nettopp det er slike ting som det nye Orkla-huset skal bidra til.

- Får du og Orkla betalt for den merkevarestrategien som er blitt lagt de siste årene?

- Ja, jeg føler det. Jeg synes vi har tilfredsstillende resultater, og jeg tror at vi bygger gode verdier med den strategien.

Det siste året har Orkla falt med nesten 20 prosent på Oslo børs. Nå Kampanje spør om Hagen er bekymret, svarer Orklas storeier slik:

- Jeg personlig er ikke bekymret fordi jeg har levd så lenge at jeg vet at ting går opp og ned. Den lange trenden har stort sett vært positiv, men det er klart at vi er opptatt av at kursen reflekterer de underliggende verdiene som vi mener ligger det. Men jeg personlig tar dette med knusende ro fordi jeg har vært med på dette før.

Stein Erik Hagen og hans familie eier cirka 25 prosent av det børsnoterte merkevareselskapet Orkla, som er priset til drøyt 70 milliarder kroner på Oslo Børs. 

Les også: Orkla fikk sukkersjokk og solstikk - det ga lavere reklametrykk og mindre salg

- Blir mer innovative og mer kreative

900 av Orklas ansatte gikk i samlet følge fra Orklas gamle hovedkontor i Nedre Skøyen vei 26 til det nye i Drammensveien 149 for å overvære den offisielle åpningen av det nye kontorbygget. Åpningsseremonien markerte startpunktet for en ny epoke i selskapets historie, hvor Orklas virksomheter i Norge nå er samlet under samme tak. I tillegg til selve åpningen av bygget ble også det åtte meter høye kunstverket «In everylifetime I willfindyou» av kunstneren Michael Benisty avduket av styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Peter A. Ruzicka, til lyden av de mektige tonene fra «Also sprach Zarathustra», av Richard Strauss, kjent fra Stanley Kubricks «2001: En romodyssé». Hagen kunne røpe at han oppdaget kunstverket under fjorårets Burning Man-festival i Nevada-ørkenen, et kunstverk som ifølge E24 koster konsernet tre millioner kroner.

Etter seremonien snakket Hagen varmt om det nye hovedkvarteret. 

- Det vil oppnå er at vi samler alle gode krefter, det vil alle våre medarbeidere i de norske selskapene og hovedledelsen på et og samme sted. Det er veldig viktig, sier Hagen til Kampanje.

- Hva symboliserer det nye hovedkvarteret?

- Det er et rasjonelt bygg hvor vi samler 900 mennesker. Jeg tror det er veldig viktig at vi kan jobbe mye mer på tvers av de ulike selskapene. Vi har «One Orkla» som slagord, noe som reflekterer at vi kan ta ut mer synergier, at vi blir mer innovative og mer kreative. Det er viktig, og det ser man på miljøet her, sier Hagen og titter rundt i landskapet i det splitter nye hovedkvarteret.

- Dette er laget for å utløse masse ny energi, legger han til.

Orkla-Hagen om pizza-krigen: - Markedet utvides og det skjerper oss