XXLs nye markedsdirektør bytter ut bensin med ball: - En kjempemulighet

Circle K-topp Jakob Olsbø mener XXL må være mer enn «billige joggebukser».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken ble det kjent at Jakob Olsbø blir ny markedsdirektør i XXL. Han kommer fra jobben som global markedsdirektør i Circle K, og har hatt flere lederstillinger i det som tidligere het Statoil Fuel & Retail, Shell International og Egmont. Nå er han klar for en helt ny bransje, men han kommer trekkende med mye bagasje som han tror vil komme til nytte i sportskjeden.

- Dette er en bransje og et selskap som jeg synes er kjempespennende. Jeg har vært 20 år i bensin og convenience, så det er morsomt å prøve noe annet, og så er det digitale skiftet veldig spennende for meg. Jeg tror jeg kan ta med meg en god del rundt CRM og den biten fra Circle K. Jeg og teamet har bygget opp Extra Club i Circle K med mer enn fem millioner medlemmer i Europa, sier Olsbø til Kampanje.

- Er det andre likheter mellom bensin og sportsutstyr?

- For å møte de store nettaktørene som kommer, så er virksomheten i butikk ekstremt viktig. Du kan ikke bare være god på nett, du må ha en god virksomhet og medarbeidere som vet hva de snakker om. Vi har jobbet mye med konsept i bensinstasjonene våre, som XXL også har gjort. Konsepttankegang med dyktige medarbeidere må til for å møte konkurransen.

- Man skal ikke bare forbinde XXL med billige joggebukser

Jakob Olsbø kommer til et selskap som har vært gjennom en svært utfordrende periode. Driftsresultatet i XXL-gruppen falt med hele 65 prosent i fjerde kvartal i fjor, fra 332 millioner til 115 millioner kroner.

Resultat før skatt ble på 64 millioner kroner, ned 77,2 prosent fra samme kvartal i fjor. Det utgjør en resultatnedgang på over 200 millioner kroner.

Les mer: XXL bommet på Black Friday – senket resultatet med over 200 millioner

I oktober gikk mangeårig XXL-sjef Fredrik Steenbuch av som administrerende direktør. Også kommersiell direktør Jarle Bråten forsvant ut døra på dette tidspunktet.

Hvordan har du observert dette fra utsiden?

- For å være ærlig har jeg vært mest i USA den siste tiden, men jeg har fått med meg lederskiftene, og sånn som jeg ser det er dette en kjempemulighet til å være med i et nytt lederteam og løfte de opp igjen dit de var. For meg har XXL alltid vært en suveren merkevare. Hvis man sammenligner seg med andre aktører i de nordiske landene, så har de klart å bygge en veldig bra merkevare. Dette, sammen med lidenskapen jeg har sett i konsernledelsen – og der er det mye lidenskap – gjør at jeg har troen på det.

- Hva mener du man har gjort feil?

- Jeg er veldig enig med det Øivind (Tidemandsen, red. anm) selv sier om at man ikke bare skal forbinde XXL med billige joggebukser. Som de har sagt, så må man stramme opp konseptene litt og få tilbake faghandelsbiten. Det tror jeg vi skal klare, og jeg tror de er på god vei allerede.

- Det kommer sikkert til å bli tøft

- Er du optimistisk på vegne av den fysiske handelen i butikk?

- Det er en utfordring, men å kombinere offline og online med en sterk merkevare som XXL er i de nordiske landene, tror jeg er en god kombinasjon. Men det kommer sikkert til å bli tøft. Jeg går fra en tøff bransje til en annen tøff bransje.

Han sammenligner digitaliseringen i handelsbransjen med elektrifiseringen av bilbransjen.

- Jeg er veldig glad for at jeg har vært med på å lede den digitale reisen i Circle K. Vi har ikke vært perfekte på noen måte, men mye av tankesettet vi har hatt kan overføres til XXL, også på kommunikasjonssiden.

- Kommer kommunikasjonen til XXL til å endres betraktelig med deg som markedsdirektør?

- Nå ble dette annonsert i går, så jeg skal først bruke masse tid med et team som har gjort en veldig god kommunikasjonsjobb til nå. Jeg har veldig respekt for det som er gjort, og ser hvordan kundene har respondert. Når XXL har en god posisjon, så er det fordi man også har vært dyktige på kommunikasjon.

XXLs nye markedsdirektør bytter ut bensin med ball: - En kjempemulighet