XXL-gruppen hadde en omsetning på 2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal, opp 1,8 prosent fra fjerde kvartal i 2017, men driftsresultatet falt med hele 65 prosent, fra 332 millioner til 115 millioner kroner.

Resultat før skatt ble på 64 millioner kroner, ned 77,2 prosent fra samme kvartal i fjor.

Det utgjør en resultatnedgang på over 200 millioner kroner.

Skylder på Black Friday
Det kraftige resultatfallet skyldes spesielt svak håndtering av XXLs Black Friday-kampanje, ifølge selskapets kvartalsrapport.

- Lavt volum i alle markeder i perioden før Black Friday resulterte i at en stor andel av salget ble flyttet til Black Friday-kampanjen, med betydelig lavere bruttomarginer. XXL leverte sterk salgsvekst på Black Friday-kampanjen, men svak utførelse resulterte i en negativ utvikling av bruttofortjeneste, som ledet til et betydelig fall i bruttomarginer, heter det i rapporten.

De skriver videre at de har forbedret rutinene sine og at både volum og bruttomarginer utviklet seg positivt som følge av dette i innspurten av julesalget.

- Rutinene er nå forbedret for å sikre at dette aldri vil skje igjen, slår XXL fast i rapporten.

XXL fikk en årsomsetning på 9,4 milliarder kroner - en vekst på 8,8 prosent  - og et driftsresultat på 541 millioner kroner for hele året. Det utgjør en nedgang på 35 prosent.

Store endringer i ledelsen
I oktober gikk mangeårig XXL-sjef Fredrik Steenbuch av som administrerende direktør. Også kommersiell direktør Jarle Bråten forsvant ut døra.

- «Krisen» i XXL er blåst litt ut av proporsjoner. XXL er fortsatt langt foran andre i forhold til hva de tjener og hva de omsetter for. Men det er klart at det er et digitalt skifte. Det gjelder å treffe på det, selv om DM og tv fortsatt kommer til å være stort, sa Bråten til Kampanje i desember.

Les mer: XXL-topp over i ny jobb - nå blir han en av landets største reklamekjøpere

De store endringene i ledelsen fikk negative konsekvenser for den daglige driften i XXL, ifølge rapporten.

Styreleder og XXL-gründer Øivind Tidemandsen har nå tatt en operativ rolle i selskapet. Strategi- og investordirektør Tolle Grøterud er konstituert som administrerende direktør.