Nent-sjefen svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen

STOCKHOLM (Kampanje): Tror verken på Telenor-ryktene eller konkurranse fra Disney. - Sigve Brekke har ikke ringt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Her hjemme omtales de gjerne som TV3-eier Nordic Entertainment Group, men la det ikke være noe tvil, verken TV3 eller selskapets andre tv-kanaler har en fremtredende rolle i historien om Nent Group slik den blir fortalt på selskapets første kapitalmarkedsdag etter splitten fra Modern Times Group, snaue tre uker før selskapet går på børs.

- Dette er en streaming-historie som vi forteller om i dag, sa administrerende direktør Anders Jensen da han entret scenen i Stockholm gjennom en spesiallaget Champions League-tunell, til ære for den lengstlevende rettigheten (27 år) i selskapets historie.

Nå skal Nent Group rendyrkes som et nordisk underholdningsselskap med strømmetjenesten Viaplay i en tydelig hovedrolle, og med den øvrige porteføljen av lineær-tv-kanaler, radiokanaler og produksjonsselskaper i rene støttefunksjoner. Nent-sjefen kunne nesten ikke ha sagt det tydeligere enn han gjorde helt på tampen av sin halvannen time lange presentasjon av selskapet, der de lineære tv- og radiokanalene ikke var glemt, men knapt ble nevnt med navn.

- Hver dag vi ikke tenker på hvordan vi kan få flere strømme-abonnenter, er en tapt dag. Det er kanskje litt dogmatisk, men det er sånn det er for oss, sa Anders Jensen.

Dette er bare den siste i en lang rekke omstillinger som viser styrken i selskapet når det nå skal på børs, mener analytiker Martin Arnell i DNB Markets.

- Nent Groups styrke er kulturen i selskapet og evnen de har til å omstille seg. De har justert forretningsmodellen mange ganger, fra de begynte med satellitt, til de kom inn på kabel og da de startet med streaming for ti år siden. De var veldig tidlig ute med streaming, først av alle i Europa og til og med før Sky. De har vist en fleksibilitet i forretningsmodellen sin, sier han til Kampanje.

- Samtidig finnes det en risiko knyttet til tv-modellen. En stor del av omsetningen er fortsatt avhengig av reklame og konkurransen fra internasjonale aktører kjenner vi alle til, legger han til.

- Man må være forsiktig med å tro at Netflix er allmektig på noen måte

Derfor så også Nent Group seg tjent med å offentliggjøre hvor mange Viaplay-abonnenter de har; 1.258.000 i hele Norden ved utgangen av 2018. Dette er et tall MTG tidligere har holdt tett til brystet, men som Nent Group nå ser en stor verdi av å fortelle potensielle investorer om.

- Det er vanskelig å fortelle denne historien uten å fortelle hvor vi befinner oss. Det blir som et mobilselskap som ikke forteller hvor mange kunder de har. Det går ikke, sier Anders Jensen når han møter Kampanje etter presentasjonen.

Dermed kan Nent Group samtidig kunngjøre at de har flere abonnenter på Viaplay enn på den tradisjonelle betal-tv-plattformen Viasat (959.000). I tillegg har en halv million av disse Viasat-abonnentene også tilgang på Viaplay, men disse telles ikke som en del av den offisielle Viaplay-statistikken.

Nent Groups norske konkurrent TV 2 kunne i fjor høst vise til over 400.000 betalende abonnenter på TV 2 Sumo. Nent-sjefen har altså tre ganger så mange abonnenter på sin strømmetjeneste, men i motsetning til TV 2-sjef Olav T. Sandnes, har han hentet kundene sine fra hele Norden. Når det kommer til norske abonnenter er det TV 2 som har overtaket blant de nordiske aktørene.

- Vi bryter ikke ned på landsnivå av konkurransemessige hensyn, men vi ligger etter TV 2 i Norge. Det er et av de landene hvor vi har mest å hente, ettersom vi ligger etter. Vi hadde et sterkt fjerdekvartal, så vi knapper innpå, sier Jensen.

- Hva kan du si om avstanden til TV 2?

- Ingenting. Men avstanden er ikke større enn at vi faktisk kan ta innpå og forbi innen to år.

Den største aktøren i markedet heter fortsatt Netflix, men Nent-sjefen vil ikke peke ut Netflix som sin største konkurrent.

- Man må være forsiktig med å tro at Netflix er allmektig på noen måte. Jeg tenker mindre på at det er Netflix vi konkurrerer med, og mer på å se til at vi kommer inn i så mange husholdninger som mulig.

Nent Group anslår at de er til stede i hvert fjerde nordiske hjem som har tatt i bruk strømmetjenester, men bare i hvert tiende nordiske hjem totalt sett. For å fortsette veksten, skrur Nent-sjefen opp investeringen i innhold. Like før mandagens presentasjon gikk selskapet ut og flagget 20 nordiske originalproduksjoner i året. Det utgjør en betydelig utvidelse fra de tre originalproduksjonene som ble lansert i 2016, og en dobling fra i fjor. Og langt mer enn Netflix.

Når man vet at en dramaproduksjon fort kommer med en pris på 50 millioner kroner, og noen ganger også opp mot 100 millioner kroner, begynner dette å høres ut som en dyr øvelse. Fullt så enkelt er ikke regnestykket, ifølge Jensen. Nent Group tar nemlig ikke hele regningen.

- Vi kjøper nordiske rettigheter, og så er det distribusjonsrettigheter på toppen som går ut til resten av verden. Så vår kostnad er ikke 100 prosent, sier han.

Så skynder han seg og legger til:

- Men det er klart det er mye penger.

Global appell:

Målsetningen til Nordic Entertainment Group er å være en ledende nordisk leverandør av strømmetjenester og en innholdsutvikler med global appell. Her er konsernsjef Anders Jensen under mandagens presentasjon. Foto: Dag Robert Jerijervi

Sitter på Disney-rettigheter ut 2020

«Mye penger» er også beskrivende for summen Nent Group nå bruker på innhold i året; rundt sju milliarder svenske kroner. De to største utgiftspostene, som ifølge Nent-sjefen er omtrent like store, går til Hollywood- og sportstoppene.

Han signerte nylig nye, langsiktige avtaler med NBC Universal, som blant annet sikrer dem de nyeste filmene i «Jurassic World»- og «Fast & Furious»-serien, og MGM, som gir dem nøkkelen til hele James Bond-katalogen, inkludert den kommende 25. filmen i rekken.

- Har forhandlingene med Hollywood blitt tøffere?

- Nei, tvert imot. De vil fortsette å samarbeide, men de vil ikke samarbeide med Netflix. Det innebærer at vi blir en viktigere samarbeidspartner for dem. Mitt inntrykk de siste fem årene er at vi får et bedre og bedre klima i vår dialog med Hollywood. Avtalen med MGM er et godt eksempel på det. Vi skal ikke bare kjøpe innholdet de selger, men også samprodusere innhold med dem.

Fra før av har Nent Group film- og serieavtaler med Sony Pictures, Paramount, Nordisk Film, Scanbox, Walt Disney Pictures og 21st Century Fox (også eid av Disney). Disney-konsernet har egne ambisjoner på strømmemarkedet med Disney+, en strømmetjeneste som skal lanseres i USA i år og som skal inkludere både filmer og serier fra Disney-, Pixar-, Marvel- og Star Wars-universet. Så langt er det lite som er kjent om en norsk eller nordisk lansering.

- Disney er en samarbeidspartner som også kan bli konkurrent?

- Ja-a, men jeg tror mer på at de fortsatt blir en samarbeidspartner. Jeg tror Disney har ambisjoner om å gjøre mer med varemerket sitt, men ikke nødvendigvis direkte til forbrukerne i hvert land. I USA, absolutt, men vi har distribusjonsavtaler med Disney som strekker seg over 2020, så vi har tid på oss til å finne ut av det. Vi kommer til å ha Disney mens Netflix ikke har Disney, for eksempel.

- Forventer du at Disney lanserer en strømmetjeneste i Norden i år?

- Nei. Vi har som sagt avtaler med Disney som strekker seg over 2020, og forlenget nylig med Fox som er en vesentlig del av Disney.

- Så det blir vanskelig?

- De kan ikke. De har ikke innhold.

Samtidig fortsetter Nent Group å investere i stadig dyrere sportsrettigheter. 2018 var en eneste stor rettighetsfest der konsernet både sikret seg håndball-EM og håndball-VM i Norden og Premier League i Sverige, Danmark og Finland. Samtidig må Nent-sjefen forberede seg på en ny kamp for å beholde Champions League. Denne rettigheten utløper i 2021 og skal snart reforhandles.

- Kan dere holde dette trykket oppe med inflasjonen som man har sett i prisen på sportsrettigheter?

- Ja, jeg mener veksten vi har foran oss er større enn inflasjonen, og inflasjonen må håndteres med et industrielt perspektiv. Hvis noe blir for dyrt, så kjøper vi det ikke.

Tidligere på dagen tegnet han opp et bilde for investorer og analytikere av nye konstellasjoner som finner sammen for å by på sportsrettigheter, i stedet for å gå gjennom «en smertefull prosess» som bidrar til at øke prisen på rettigheter ytterligere.

Mener Telenor blir for liten

For bare et år siden så fremtiden til MTGs nordiske tv-virksomhet helt annerledes ut enn den som Nent-sjefen forteller om nå. Da lå alt til rette for en fusjon med danske TDC, som på dette tidspunktet også eide Get (nå eid av Telia). Nå går ryktene om et nytt forsøk. Ifølge tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman, er det Telenor som nå snuser på Nent. Det skriver han i den svenske nettavisen Dagens Media.

- Sigve Brekke har ikke ringt meg, sier Anders Jensen.

- Hva gjør du hvis han ringer?

- Da svarer jeg; hei, Sigve, hur är läget, smiler han.

- Tror du på spekken?

- Nei, jeg har vanskelig for å se at det skulle være en perfekt match. TDC er en one-market-player, og hadde uansett som ambisjon å selge Get. Om vi går til sengs med Telenor, så er vi med Telenor i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Med unntak av Norge, blir Telenor for små i de andre markedene med tanke på synergier. Men jeg kan ikke spekulere i det. Jeg liker Jan Scherman, men iblant spekulerer han litt fritt.

- Ser du noen andre potensielle kjøpere?

- Vi skal skape mye verdi for våre aksjeeiere med den strategien vi akkurat har presentert. Kommer det kjøpere langs veien, så utelukker vi ingenting. Det er ikke sikkert det er en nordisk spiller som i fremtiden synes det er interessant å se på Nent, det kan også være en internasjonal spiller. Men det fokuserer vi ikke på. Det jeg og teamet vårt fokuserer på nå er å bygge en fantastisk strømmetjeneste til alle nordiske husholdninger, og så skal vi være dyktige på å levere TV3, Viasat og P4 også. Det er strømmetjenesten og veksten foran oss som er den store muligheten vår.

Selv om 60 prosent av fjorårets omsetning på 14,5 milliarder svenske kroner kom fra abonnement- og distribusjonsinntekter, står reklamesalg fortsatt for nesten en tredjedel – 28 prosent – av omsetningen. Resten kommer fra produksjonsselskapene.

- Reklame er i ferd med å bli en mindre del av virksomheten vår. Vi er et mer abonnementsbasert selskap enn vi var for bare noen få år siden, sa Jensen under presentasjonen.

- Hvilken plass har lineær-tv-kanalene i Nordic Entertainment Groups fremtid?

- De tar stor plass. Vi investerer mye penger i våre fri-tv-kanaler, men vi øker ikke investeringene. Vi er glade for pengene vi tjener på fri-tv-virksomheten, men både vi og teamet vet at det er helheten som er viktig og at det er en annen måte å jobbe på. Tv har en fantastisk «bright future», men lineær-tv har det kanskje ikke. Det finnes for eksempel ingen businesscase i å bruke veldig mye penger på å forbedre posisjonen til TV3 i Norge, som er ganske liten.

- Så i tillegg til å hente ut det som er i reklamemarkedet, så skal lineær-tv-kanalene tjene Viaplay?

- Ja, sånn kan man beskrive det. Men det er ikke sånn at vi skal skvise sitronen. Vi fortsetter å investere, og håndballen kjøpte vi for eksempel for fri-tv i Norge.

Nent-sjefen svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen