NRK-toppen henter TV-sjefer i egne rekker: - Følger nøye med på miksen

Det er ikke bare NRK-sjefen som går gradene i statskanalen for tiden. - Ulempen er at du ikke får inn nytt og friskt vann, sier tidligere hodejeger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Utnevnelse av ny toppsjef skaper alltid store overskrifter, og mest overraskende er det nok når det rekrutteres eksternt. Det skjedde sist da Telenor fant sin nye sjef i bank- og finansverden med Benedicte Schilbred Fasmer, men ofte blir det også interne kandidater som da Hydro og Equinor fikk nye toppledere. Også i NRK sist gikk man for en intern kandidat da Vibeke Fürst Haugen ble ny kringkastingssjef. Da hun fikk jobben våren 2022 hadde hun jobbet 28 år i NRK.

- På generelt grunnlag vil jeg si at dersom organisasjonen drives godt og man vil fortsette på samme kurs, så velger man ofte internt. Trengs det endring, så bør man velge eksterne kandidater, sier partner og rådgiver i rekrutteringsbyrået MeyerHaugen, Petter Meyer, til Kampanje.

Også nedover i organisasjonen har NRK den siste tiden valgt å heise opp interne kandidater i ansettelsesprosessene og særlig innenfor NRKs TV-virksomhet. Siden juni i fjor har NRK fylt opp sentrale stillinger med egne ansatte og dette har vært stillinger som dramasjef, Marienlyst-sjef, TV-sjef og ny strategisjef.

- Fordelen er at de forstår organisasjonen også ligger det en anerkjennelse av egne ansatte når de løftes opp. Det er jo nesten som man disser sin egen organisasjon hvis man ikke finner ikke noen i egne rekker, sier spaltist og foreleser og tidligere rekrutterer, Elin Ørjasæter, til Kampanje.

- Hva er negativt ved å hente internt?

- Ulempen er at du ikke får inn nytt og friskt vann. Det er helt åpenbart. Jeg tenker at erfaringen og drivkraften fra kommersielt drevne selskaper alltid vil være nyttig i en organisasjon, og det får du jo ikke ved å ta folk med lang erfaring fra NRK, sier Ørjasæter.

Les også:  Over halvparten av kandidatene har trukket seg fra redaktørjobb i NRK - nå forsvinner også de interne søkerne

NRK er en stor bedrift som står litt på leirføtter. Den er tung og vanskelig å vri om, og det er mange politiske hensyn som spiller inn. Lasse Hallberg, TV-produsent i Mothership

Mange interne NRK-opprykk

Det er ingen overdrivelse at de sentrale TV-stillingene i NRK i dag er blitt gitt til folk som allerede jobber i statskanalen og listen er lang. I juni i 2022 ble Marianne Furevold-Boland ny dramaredaktør i NRK. Hun kom fra stillingen som en de mest erfarne produsentene i NRKs dramaavdeling.

Les også: Tar over som dramasjef i NRK – har tidligere jobbet med Skam, Lykkeland og Exit

I februar i 2023 ble det klart at Camilla Bjørn tok over jobben til den nye kringkastingssjefen. Etter seks år i NRK fikk Bjørn dermed den viktigste TV-produksjonsstillingen i Norge og ble sjef for landets største produksjonsmiljø.

Les også: P3-redaktør tar over «gamlejobben» til NRK-sjefen

Og denne uken ble Jan Egil Ådland ny TV-sjef i NRK. Han kom til NRK fra produksjonsselskapet Monster tilbake i 2018 og har siden han kom til Marienlyst jobbet i NRKs eksternavdeling, altså den som har kontakten med de eksterne produksjonsselskapene.

Les også: Jan Egil Ådland blir ny TV-sjef i NRK

- NRK er en stor bedrift som står litt på leirføtter. Den er tung og vanskelig å vri om, og det er mange politiske hensyn som spiller inn. Å kjenne til organisasjonen og systemet er nok en fordel. Men da er det samtidig bra at folk som Camilla og Jan Egil har jobbet i eksterne produksjonsselskaper og andre mediebedrifter tidligere. Det er en fordel for da vet de hvordan det fungerer i den private produksjonsbransjen, sier den erfarne TV-produsenten Lasse Hallberg til Kampanje.

I tillegg til NRK-sjefen selv og de sentrale TV-stillingene, er også den nye strategidirektøren Jørgen Heid et produkt av NRK med nesten 20 års erfaring fra allmennkringkasteren.

Tidligere hodejeger:

Elin Ørjasæter har tidligere i karrieren hatt mange års erfaring med både rekruttering, rådgivning og HR. I dag underviser hun på Kristiania University College. Foto: NTB.

- NRK rekrutterer både internt og eksternt

Kringkastingssjefen i NRK, Vibeke Fürst Haugen, mener at det i et selskap med over 3.000 ansatte alltid vil være mange som hele tiden bytter jobb. 

- Vi er veldig mange ansatte i NRK, og det er mange som skifter jobb, både internt og eksternt hele tiden, sier Fürst Haugen til Kampanje.

- Men dere har gjort en del interne ansettelser de siste årene – dramasjef, TV-sjef, deg selv blant annet. Hvilke tanker gjør du deg rundt alle disse interne ansettelsene?

- Jeg synes vi har en fin miks og at vi rekrutterer både internt og eksternt, og det skal vi fortsette å gjøre. Jeg tror samtidig det er viktig at vi henter internt, sier hun.

Samtidig sier Fürst Haugen at det er «vel så viktig at NRK også henter inn blikk utenfra og får med seg kompetanse fra andre steder.» Når det er snakk om lederstillinger bruker NRK rekrutteringsselskapet Visindi der kringkasteren har en rammeavtale. Visindi har vært inne som rådgivere ved flere av de aktuelle rekrutteringene som er nevnt i denne saken. 

- Dere henter interne til ganske høye stillinger. Du er ikke redd for å miste perspektiver inn til NRK?

- Den miksen følger vi nøye med på og en av de siste ansettelsene jeg gjorde var Pål Nedregotten som kom fra Amedia. Så vi må hele tiden passe på at vi har nok balanse med de eksterne og interne rekrutteringene, og det følger vi med på. Noen av de rekrutteringene du nevner har fått mye oppmerksomhet, men det foregår rekrutteringer i NRK hele tiden. Da er vi opptatt av den balansen, sier hun.

En av de eksterne rekrutteringene som Vibeke Fürst Haugen har gjort, er teknologidirektør Pål Nedregotten som sluttet i Amedia etter nesten 20 år i mediekonsernet.  

Jobber som hodejeger:

Petter Meyer er partner og rådgiver i rekrutteringsfirmaet MeyerHaugen. Han har også tidliger jobbet med HR og talentutvikling i Norges Bank. Foto: MeyerHaugen.

- Mangel på nytenkning og innovasjon

Rådgiver og partner i MeyerHaugen, Petter Meyer, mener det er åpenbare fordeler og ulemper ved å velge internt og eksternt. Uten å kommentere NRK spesifikt sier han følgende. 

- Den åpenbare fordelen er at man jo kjenner den interne kandidaten godt. Man har vært kollegaer i lang tid og man vet hva personen er god til, og ikke så god til. Man vet altså hva man får. Dette går jo også begge veier. Kandidaten kjenner jo også organisasjon, og vet hva hen går til, sier Meyer.

Han mener det også gir et godt signal internt dersom man klarer å skape egne lederkandidater.

- En intern kandidat kan også signalisere stabilitet og forutsigbarhet. Dette er bra hvis organisasjonen drives på en god måte. Ulempen kan være mangel på nytenkning og innovasjon, samt mistanke om kameraderi, sier ha.

Meyer mener det også «er lettere for en som kommer utenfra å gjøre store endringer i en organisasjon.»

- Man har ikke sosiale bindinger til de som jobber der, eller man har ikke vært med på å ta beslutninger som har brakt organisasjonen dit de er nå. Dette gir et større mulighetsrom for endring. Ser man på organisasjoner som har vært i hardt vær med mye negativ pressedekning, så ender det som regel opp med en ny ekstern administrerende direktør,  sier Petter Meyer, partner i rekrutteringsselskapet MeyerHaugen

NRK-toppen henter TV-sjefer i egne rekker: - Følger nøye med på miksen