Utnevnelse av ny toppsjef skaper alltid store overskrifter, og mest overraskende er det nok når det rekrutteres eksternt. Det skjedde sist da Telenor fant sin nye sjef i bank- og finansverden med Benedicte Schilbred Fasmer, men ofte blir det også interne kandidater som da Hydro og Equinor fikk nye toppledere. Også i NRK sist gikk man for en intern kandidat da Vibeke Fürst Haugen ble ny kringkastingssjef. Da hun fikk jobben våren 2022 hadde hun jobbet 28 år i NRK.
- På generelt grunnlag vil jeg si at dersom organisasjonen drives godt og man vil fortsette på samme kurs, så velger man ofte internt. Trengs det endring, så bør man velge eksterne kandidater, sier partner og rådgiver i rekrutteringsbyrået MeyerHaugen, Petter Meyer, til Kampanje.
Også nedover i organisasjonen har NRK den siste tiden valgt å heise opp interne kandidater i ansettelsesprosessene og særlig innenfor NRKs TV-virksomhet. Siden juni i fjor har NRK fylt opp sentrale stillinger med egne ansatte og dette har vært stillinger som dramasjef, Marienlyst-sjef, TV-sjef og ny strategisjef.
- Fordelen er at de forstår organisasjonen også ligger det en anerkjennelse av egne ansatte når de løftes opp. Det er jo nesten som man disser sin egen organisasjon hvis man ikke finner ikke noen i egne rekker, sier spaltist og foreleser og tidligere rekrutterer, Elin Ørjasæter, til Kampanje.
- Hva er negativt ved å hente internt?
- Ulempen er at du ikke får inn nytt og friskt vann. Det er helt åpenbart. Jeg tenker at erfaringen og drivkraften fra kommersielt drevne selskaper alltid vil være nyttig i en organisasjon, og det får du jo ikke ved å ta folk med lang erfaring fra NRK, sier Ørjasæter.