At Vibeke Fürst Haugen tar over som den nye kringkastingssjefen etter Thor Gjermund Eriksen, som har hatt stillingen de siste ni årene, ble kjent på en pressekonferanse i dag 15.00.

- Dette er en stor dag for oss. Vi har i dag ansatt NRKs første kvinnelige kringkastingssjef, sier Birger Magnus, styreleder i NRK, under pressekonferansen. 

Søkerlisten til stillingen ble offentliggjort i går. Den talte 22 navn, inkludert de to interne søkerne Fürst Haugen og Helje Solberg. De hadde tilsynelatende lite konkurranse fra de andre søkerne. Kun én søker - en mann - var unntatt offentlighet.

Både Solberg og Fürst Haugen ble trukket frem under dagens pressekonferanse:

- Styret har gjennomført et omfattende arbeid i mulige kandidater, og til slutt sto vi igjen med to meget gode kvinner, som begge er godt kjente i NRK. Helje Solberg og Vibeke Fürst Haugen. Det er et stort kompliment til NRK som organisasjon og Thor Gjermund som kringkastingssjef å ha to så sterke interne kandidater. De er begge godt respekterte ledere innenfor sine områder. De er også begge det NRK ønsker å være, nemlig åpne, modige og troverdige, sa Magnus.

- Styret kunne dessverre bare velge en, og valget falt til slutt på Vibeke Fürst Haugen, fortsatte han. 

Han trakk deretter frem at Fürst Haugen har lang erfaring fra NRK og kjenner NRK godt. 

- Hun har vært med i Thor Gjermunds ledergruppe, og fungert som kringkastingssjef i hans fravær. Hun har satt i gang og gjennomført viktige fornyelser av organisasjonen på Marienlyst. Hun har vært pådriver for nye effektive arbeidsformer, nysgjerrig på å finne nye måter å gjøre ting på og hun er flink på å få andre med seg. Gratulerer til Vibeke og gratulerer til NRK med vår første kvinnelige kringkastingssjef, sa Magnus. 

- Kan ikke tenke meg noe mer givende
Fürst Haugen har 28 år bak seg i NRK og er i dag direktør for Marienlyst-divisjonen. Den omfatter blant annet avdelingene sport, underholdning, dokumentar og samfunn, kultur, P3 Ung og NRK Super. Tidligere har hun vært redaktør for NRK Super og programutvikler.

I en pressemelding fra NRK omtaler Haugen stillingen som landets 
mest spennende medielederjobb.

- Jeg brenner for allmennkringkasting og blir motivert av NRKs oppdrag og høye ambisjoner. Vi skal styrke og utvikle demokratiet ved å levere innhold i verdensklasse, som kan samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er lagarbeid, og jeg kan ikke tenke meg noe mer givende enn å få lede NRK inn i framtiden, sier Fürst Haugen.

Les mer: Hemmelig «mann» har søkt på jobben som NRK-sjef: - Jeg kan si to ting

Se hele listen her:

 • Jostein Abusland, betongarbeider
 • Wisam Alazawi, ansvarlig redaktør
 • Sjirvani Albakov, restaurantsjef
 • Ruben Bolstad, permittert
 • Oddbjørn By, selvstendig næringsdrivende
 • Andreas Fredriksen, Game Master
 • Mann 
 • Vibeke Fürst Haugen, direktør, Marinelystdivisjonen
 • Geir Ugland Jacobsen, partileder
 • Tarjei Elias Kvamme, daglig leder
 • Edward Lee, hjemmeværende
 • Håvard Lied, frontsjef
 • Helge Lurås, ansvarlig redaktør
 • Erlend Mørch, arbeidsledig
 • Bjørn Erik Natland, ikke oppgitt
 • Andreas Andy Olaussen, produksjonsassistent
 • Henning Prestløkken, podcaster
 • Dima Savchenko, photographer, video editor
 • Helje Solberg, nyhetsdirektør
 • Sjur Cornelius Stampe, daglig leder
 • Tor Erik Tobiassen, arbeidsledig
 • Ole Wegard Utne, snekker