Ny Telenor-sjef etter 16 medieintervjuer: - Har vært spørsmål om alt fra ledelse til favorittdyr

Den nye Telenor-sjefen har tung erfaring fra bank- og finansbransjen. Men hun tror ikke det er for å styrke Telenors posisjon i børsmarkedet alene hun har fått jobben.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Styret i Telenor har ansatt Benedicte Schilbred Fasmer som ny konsernsjef. Hun tar over etter Sigve Brekke som fratrer 1. desember etter over ni år som konsernsjef. Det kom frem i en pressemelding klokken syv torsdag morgen. 

- Hvordan har dagen vært?

- Den har vært ganske intens. Det er vel den korte oppsummeringen. Men det har vært en veldig god rigg fra Thomas (Midteide, kommunikasjonsdirektør i Telenor, red. anm.) og gjengen. De har leiet meg rundt. Men dette er veldig spennende og gøy, sier Benedicte Schilbred Fasmer til Kampanje.

- Hvor mange intervjuer har du vært gjennom?

- Dette blir det 16. intervjuet i dag, sier den nye Telenor-sjefen.

- Og hva er journalistene mest nysgjerrig på?

- Det er jo veldig mye, men kanskje først og fremst hva jeg tar med meg inn av forretningsverdi og overføringsverdien til telekom som er en bransje jeg selv ikke kommer fra. Også har det vært spørsmål om ledelse og lederegenskaper og til og med hva som er favorittdyret, sier Schilbred Fasmer.

- Vi skal ikke spørre om hvilken avis det var, men det høres som om det har vært god stemning? 

- Ja, jeg vil si det ikke har vært den tøffeste dagen

- Det er mange som mener det er morsommere å bli toppsjef enn å være det?

- Nei, jeg håper det blir motsatt, sier Fasmer.

Les også: Hun blir ny Telenor-sjef – Sigve Brekke slutter etter ni år

Første kvinne på toppen etter 170 år

Benedicte Schilbred Fasmer tar over et av landets største og viktigste selskaper og med en historie som går over 170 år tilbake i tid. Fasmer blir den 15. konsernsjefen i det gamle Televerket og den første kvinnelige sjefen.

- Er det viktig at Telenor får en kvinnelig sjef. Det har aldri selskapet hatt før?

- Jeg tenker ikke mye på det selv. Samtidig er jeg ydmyk i forhold til dette med å ha rollemodeller fra begge kjønn og uavhengig av bransje. Også hadde det seg sånn at jeg tilfeldigvis var kvinne og konsernsjef og hadde den kombinasjonen. Når man ikke tenker så mye på dette så blir det helt naturlig, sier hun.

Hun kommer fra stillingen som konsernsjef for Sparebank 1 SR-Bank, men har hele sitt yrkesaktive liv vært en del av norsk og internasjonal finansbransje eller stillinger der børs og finans har stått sterkt helt siden starten i Citibank på 1990-tallet og via Pareto, Sparebanken Vest og Argentum Asset Management.

- Du har ingen telekombakgrunn. Er det en fordel eller en ulempe når blir Telenor-sjef? 

- Du kan ikke lede et telco-selskap uten å kunne telco. Men da er jeg så heldig at jeg har 11.000 telekomspesialister som veldig raskt kan bringe meg opp på den kurven. Noen av bakgrunnen min er at jeg også har sittet i flere styrer i mange forskjellige bransjen så det er ikke første gangen jeg får muligheten til å sette meg inn i nye bransjer, sier hun.  

Sjef-selfie:

Den nye konsernsjefen i Telenor, Benedicte Schilbred Fasmer, tar en sjef-selfie sammen med avtroppende konsernsjef, Sigve Brekke, og styreleder i Telenor, Jens Petter Olsen. Foto: Telenor.

«Ingen ulempe» med finansbakgrunn

I tillegg har den påtroppende Telenor-sjefen også rukket innom DNB og Fremtind Forsikring.

- Du har en imponerende bakgrunn fra bank og finansbransjen. Er du hentet inn for å styrke Telenors posisjon i børsmarkedet?

- Det blir nok mer et resultat av det man gjør for selskapet, men det å forstå hvordan investorene tenker samt vite hvordan man skal manøvrere rundt ved potensielle kjøp og salg av selskaper er nok ingen ulempe. Likevel er det nok det man får til industrielt som betyr mest.

Telenors største eier er staten med over 50 prosent av selskapet, men av andre store eiere finner en fond og kapitaleiere som DNB, Blackrock og Folketrygdfondet. Telenor har i dag en markedsverdi på Oslo Børs på over 170 milliarder kroner.

- Det skremmer deg ikke å snakke med store pensjons- og kapitalfond?

- Nei. Det har jeg gjort i noen år allerede.

Som leder av Telenor får Benedicte Schiberd Fasmer også ansvaret for et selskap som de siste 20 årene har spilt en viktig rolle i medieindustrien med eierskap både i store aviskonsern, nettaviser, TV-kanaler og som i dag TV-distributørerer. Fasmer mener det er for tidlig å mene noe om Telenors engasjement på det norske mediemarkedet fremover. Da er det litt enklere å mene noe om kunstig intelligens samme dag der utnevnelsen av den nye Telenor-sjefen ble kjent.

- Kommer kunstig intelligens til å spille en stor rolle i Telenor i din periode som Telenor-sjef?

- Ja, noe annet ville være overraskende tenker jeg. I selskapet jeg kommer fra har vi jobbet med KI i 15 år allerede og har hatt lang tradisjon for å ta i bruk ny teknologi i forretningen. Jeg tenker at det er like viktig for Telenor og kanskje til og med enda viktigere fordi teknologi er en så viktig del av kjernen til Telenor, sier Fasmer.

Ny Telenor-sjef etter 16 medieintervjuer: - Har vært spørsmål om alt fra ledelse til favorittdyr