Ny matkrig på tv – TV 2 og TV3 med hver sin kjendisrestaurant

TV 2 takket nei til Trond Kvernstrøms nye tv-konsept.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Erlend Fossbakken

Etter det Kampanje erfarer, er TV3 i gang med å planlegge en større satsing der 12 kjendiser skal konkurrere om hvem som er best egnet til å drive restauranten, under påsyn av den kjente «Masterchef»-kokken Kjartan Skjelde. TV3s programdirektør Andreas Bakka Hjertø vil verken bekrefte eller avkrefte at kanalen jobber med et program som heter «Kjartans Restaurant».

- Jeg kan ikke si så veldig mye. Vi ønsker å beholde spenningen for seerne våre, men vi kan bekrefte at TV3 kommer med mye morsomme og spennende både om mat og kjendiseri fremover, sier Bakka Hjertø til Kampanje. 

Samtidig er det også kjent med at TV 2 er i gang med filmingen og opptak av en større, lignende kjendisrestaurant-satsing som heter «Kjendisrestauranten», med blant andre kjendiser som Jan Thomas, Caroline Berg Eriksen, Charter-Svein, Mia Gundersen og Vendela Kirsebom. Realityserien spilles inn på Vulkan i Oslo.

Dermed blir det mye mat og kjendiser på tv-menyen fremover fra de kommersielle tv-kanalene. Fra før av har også TVNorge lenge hatt «4-stjerners middag», der kjendiser møtes og lager mat til hverandre.

- Når er det ikke slik at vi i TV3 kopierer verken TV 2-produksjoner eller andres programmer, Det er vel heller omvendt og slik at andre kanaler kopierer oss. De produksjonene vi har er utviklet spesielt for TV3 og hva TV 2 har i pipen vet ellers lite om annet enn at de alltid har mye spennende på gang, sier Andreas Bakka Hjertø til Kampanje.

- Godt samarbeid med Kjartan

Det er det nye og delvis TV 2-eide tv-produksjonsselskapet og reklamebyrået The Oslo Company, som står bak det nye kjendisrestaurant-konseptet, selv om TV3 ikke ønsker å bekrefte dette.

- Vi kan bekrefte at vi har mange morsomme utviklingsløp og produksjoner gående med The Oslo Company, og synes det er gøy at det er kommet en ny, spennende aktør til den norske produksjonsbransjen, sier TV3s programdirektør.

- Er mat og kjendiser noe norske kanaler skal satse mer på fremover?

- Det er noe vi har satset på i mange sesonger blant annet med «Masterchef». Det er en type programmer som vi er glade i og som seerne forventer å se på TV3, sier han.

Om et eventuelt samarbeid med Kjartan Skjelde i det nye programmet, sier Bakka Hjertø dette:

- Vi har et utrolig godt samarbeid med Kjartan og han blir nok å se på våre kanaler fremover, sier han.

Jobber med TV 2-selskap: Programdirektør Andreas Bakka Hjertø skal jobbe mye med det delvis eide TV 2-selskapet The Oslo Company fremover. 

Kvernstrøm: - Jobber med flere prosjekter for MTG og TV3

Heller ikke partner og gründer av The Oslo Company, Trond Kvernstrøm, vil bekrefte at de lager et programkonsept for TV3 som handler om kjendiser som driver restaurant.

- Jeg kan bekrefte at vi jobber med TV3, men når det gjelder å uttale seg om enkelte programmer, så må tv-kanaler svare for seg, sier Trond Kvernstrøm.  

På spørsmål om The Oslo Company var kjent med TV 2-konsepet «Kjendisrestauranten» da de jobbet frem og solgte inn sitt konsept til TV3, svarer den erfarne tv-produsenten følgende:

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er mange programmer med kjendiser på norske tv-kanaler, enten det er i matprogrammer eller talkshow. Det finnes mer enn et talkshow i Norge i dag. Det er ikke noe nytt. Når det gjelder TV3 og MTG, så jobber vi med mange prosjekter med dem. De er en spennende mediegruppe med både lineære kanaler, Viaplay, Viafree og distribusjon gjennom DRG. Vi føler at de med sin OTT-plattform er rigget for en fremtid vi tror på, sier Kvernstrøm.

- Dere lager «Artistgallaen» for TV 2, var det viktig at neste programkonsept ikke også gikk til TV 2?

- Nei, det spiller ingen rolle. Vi er et uavhengig byrå som jobber med annonsører og mediehus i inn- og utland, sier han.

Det blir garantert høyt tempo og mye gøy. Jarle Nakken

- Glade for at The Oslo Company produserer for andre enn TV 2

Opptakene til «Kjendisrestauranten» har pågått siden mars og skal være ferdig i juni. Fire kjente personer skal drive en restaurant sammen og være sjef én dag hver. Til sammen skal 36 kjendiser være med i serien. Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 gleder seg.

- «Kjendisrestauranten» blir en viktig satsing for TV 2 til høsten. Dette er en programserie hvor en rekke  kjendiser skal forsøke seg på å drive restaurant. Det blir garantert høyt tempo og mye gøy.

- Er dette en av de største satsingene til TV 2 til høsten?

- «Kjendisrestauranten» blir en viktig satsing for TV 2 til høsten. Dette er en programserie hvor en rekke kjendiser skal forsøke seg på å drive restaurant. Det blir garantert høyt tempo og mye gøy, sier Nakken.

- Stemmer det at det skal gå mandag til torsdag, etter samme modell som «4-stjerners middag»?

- Sendemodellen kommer vi tilbake til ved en senere anledning, svarer Nakken.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Kjendisfest: Da Mia Gundersen (til venstre) var vert i fjerde sesong av TVNorges «4-stjerners middag» i 2012, var stemningen upåklagelig.  Tonen mellom TV3 og TVNorge var alt annet enn god to år tidligere. Foto: TVNorge.

- TV 2 er på eiersiden i Oslo Company. Er du og TV 2 skuffet over at TV3 snapper det første tv-konseptet fra selskapet?

- Nei da, som eiere er vi selvsagt bare glade for at The Oslo Company produserer for andre kanaler enn TV 2, svarer Nakken.

Det er ikke alltid at stemningen rundt norske tv-konsepter om mat og kjendiser har vært god. I 2010 forsøkte TV3 å stoppe TVNorges program «4-stjerners middag» ved å gå rettens vei, men nådde ikke frem i Oslo tingrett. Saken handlet om hvorvidt TVNorge-programmet brøt loven om opphavsrett og markedsføring. TV3 mente konkurrentens program, som ble laget av produksjonsselskapet Monster, lignet for mye på deres eget «Klokka 8 hos meg». I stedet var det saksøkerne som fikk svi.

ITV/Silverback/Viasat, som representerte TV3-siden i saken, måtte ut med 2,3 millioner kroner i saksomkostninger. Retten mente derimot at TV3 bidro til at programmene ble mer like: «At TV3 i sesong 2 la programmet tettere opp til 4-stjerners middag kan TVNorge etter rettens vurdering ikke holdes ansvarlig for», sto det i dommen.

Les mer: TV3 tapte mot TVNorge

Les mer: TV3 går i strupen på TVNorge

Siden kjøkkenoppvasken i retten i 2010 har flere av aktørene skiftet roller. Daværende sjef i Monster, Trond Kvernstrøm, var innom TV 2 som tv-direktør før han startet opp Oslo Company, som altså skal produsere restaurantkonseptet for TV3. Jarle Nakken var programsjef i TVNorge da kanalen kranglet med TV3 for sju år siden. Nå er Nakken programdirektør i TV 2, som har gitt Monster oppdraget med å lage «Kjendisrestauranten.». Kvernstrøm og Nakken stod altså på samme side under kokkeslaget i 2010, men er nå på hver sin side i den kommende restaurantbataljen.

TV 2-direktøren tror ikke restaurantsatsingene vil ende i retten denne gangen.

- Programmene er ikke så like, slik jeg oppfatter det.

- Så du frykter ikke en ny oppvask fordi en part mener at restaurantprogrammene for ulike?

- Nei, jeg frykter ikke at det blir noen stridighet her, sier Nakken.

Han røper at også TV 2 snuste på Oslo Company og Trond Kvernstrøms tv-konsept, men vendte tommelen ned.

- Vi fikk konseptet fra The Oslo Company presentert i vinter, men valgte å ikke gå videre med det. En av grunnene var at vi allerede var i produksjon med Kjendisrestauranten og ikke hadde behov i sendeskjemaet. I en konkurransesituasjon vil man alltid risikere at det eksisterer flere konsepter med samme tematikk i markedet, sier Nakken.

- TV3-direktør Andreas Bakka Hjertø sier følgende til Kampanje: «TV3 verken kopierer TV 2-produksjoner eller andres programmer. Det er vel heller omvendt og slik at andre kanaler kopierer oss». Hva er din kommentar til det?

- Jeg er av den oppfatning at det er en ryddighet i bransjen rundt dette, og dessuten er tv-formater opphavsrettslig beskyttet, sier Nakken.

Kranglet om krim og motprogrammering

I fjor kranglet TV 2s programdirektør Jarle Nakken med programdirektør Andreas Bakka Hjertø i TV3 om de norske dramaseriene «Frikjent» og «Aber Bergen», som gikk i direkte konkurranse på torsdager. «Frikjent 1» gikk på TV 2 mandager våren 2015, men i sesong 2 valgte TV 2 å flytte serien til torsdager kl. 21.40 i direkte konkurranse med «Aber Bergen».

I et innlegg i Kampanje skrev programdirektør Andreas Bakka Hjertø at TV 2s programlegging av «Frikjent» var i ferd med å sette hele deres dramasatsing på prøve.

- At TV 2 ødelegger en sånn satsing fordi det er litt ubehagelig for dem å gjøre en justering, vitner om at utviklingen av norsk drama ikke har noen plass i betraktningene til TV 2 når sendeskjemaet settes. Det er for så vidt realt hvis det er sånn, men vi på vår side synes det er på kanten til hyklersk å stå på Nordiske seriedager og si at vi må jobbe sammen, ikke gå i direkte konkurranse og kanskje også samarbeide om å utvikle norsk drama i Norge – og så samtidig gjøre en så destruktiv handling som å motprogrammere «Aber Bergen», skrev Bakka Hjertø.

 Les mer: - På grensen til hyklersk av TV 2

Les mer: - Synd om TV 2 og TV3 spenner ben på seg selv

Ny matkrig på tv – TV 2 og TV3 med hver sin kjendisrestaurant