Prisfesten over for byrågigant - Kitchen og Starcom kan rammes

- Vi skal ha en pause, sier Publicis-sjef.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman og Dag Robert Jerijervi

Når den 64. utgaven av Cannes Lions nå er over, er det mye som tyder på at voksesmertene har satt inn for fullt for verdens største reklamefestival. Etter en eksplosiv vekst i antall innsendte bidrag de siste årene, falt antall innsendelser med 4,5 prosent i år. Det er særlig Storbritannia og andre vestlige land som sender inn færre bidrag til konkurransen enn før.

Les også: Ny norsk rekord i Cannes - her er alle vinnerne

Men det som virkelig satte fart på praten om Cannes Lions' fremtid, var Publicis Groupes kunngjøring, midt i festivaluken, om at de trekker seg fra alle reklame- og kommunikasjonspriser de neste 12 månedene. Nyheten ble sluppet av administrerende direktør Arthur Sadoun i en video der han presenterer Marcel, en plattform bygget på kunstig intelligens som skal koble sammen alle gruppens 80.000 ansatte og skape en fri flyt av ressurser på tvers av de 30 landene nettverket opererer i.

- I de neste 12 månedene skal Marcel være en prioritet for investeringer, og fordi vi må velge våre kamper, vil vi ha en pause i vårt engasjement i festivaler, prisutdelinger og industriarrangementer i ett år, sier Sadoun i videoen.

Taktskiftet skjer samtidig som Publicis og de tre andre byrågigantene WPP, Omnicom and Interpublic virkelig begynner å kjenne på presset fra teknologiselskaper som Facebook og Google. Ifølge Financial Times mistet Publicis 1,2 prosent av sin organiske omsetning i årets første kvartal. I Nord-Amerika var nedgangen på hele 5 prosent.

Saken fortsetter etter videoen:

Kitchen og Starcom usikre på konsekvensene

Det betyr trolig også at gruppens norske byråer, Kitchen og Starcom, må avstå fra prisutdelinger både i innland og utland, og at det spøker for innsendelser fra til konkurranser som Gullblyanten og Gulltaggen, i tillegg til Cannes Lions og andre internasjonale kåringer.

Kitchen-sjef Haakon Dahl avventer mer informasjon før han kan si noe om konsekvensene for hans byrå.

- Det er litt tidlig å si hvilke konsekvenser dette får for de lokale konkurransene, men når vi har oversikt over det skal vi være tydelige på konsekvensene. Vi lover å komme tilbake med mer, sier Haakon Dahl når Kampanje møter han på den årlige norske shortlistfesten i Cannes.

Når det kommer til selskapets satsing på kunstig intelligens, har Kitchen-sjefen stor tro på at investeringene vil lønne seg.

- På papiret ser Marcel ut som en «game changer» som våre kunder potensielt kommer til å dra stor nytte av, og vi i Kitchen støtter utviklingen og ikke minst finansieringen av dette prosjektet fullt ut. Å kutte kreative konkurranser i 365 dager vil gi nettverket betydelige midler til å kunne investere i Marcel. Tross alt snakker vi om nesten tre prosent marginforbedring intensjonalt.

- Hvem er Marcel?

- Marcel er oppkalt etter Publicis sin grunnlegger Marcel Bleustein Blanchet. Marcel er Deep learning – AI. Det er en måte å utnytte 80.000 medarbeideres kollektive innsikt og erfaring på tvers av kategorier og land, koblet opp mot relevante trender 

Starcom-sjef Peder Mittet vet heller ikke det fulle omfanget av Publicis-sjefens nye linje.

- Jeg har kun fått det med meg gjennom pressen, og slik jeg har forstått det gjelder dette de store internasjonale konkurransene og konferansene - som ofte er veldig kostbare. Jeg tenker det er bra at toppsjefen ser over hva konsernet vi er en del av bruker pengene på, og hvilken verdi det skaper for kunder og ansatte. Publicis er en stor aktør i kommunikasjonsbransjen globalt. Aksjekursen til det selskapet som står bak Cannes-festivalen falt visstnok etter at dette ble annonsert, antagelig fordi andre byråer forventes å følge etter, sier han.

Sorrell: - Det er for dyrt

Sir Martin Sorrell, som er toppsjef i nettverket WPP, var fredag til stede på pressesenteret i Cannes for å ta spørsmål fra akkrediterte journalister. Der ble han bedt om å kommentere beslutningen fra Publicis' toppsjef Arthur Sadoun.

Sorrell sier han forstår bakgrunnen for Sadouns avgjørelse.

- Jeg er jo glad for alle løver og ønsker Health Lion, Titanium, Lions Innovation og andre nyvinninger velkommen. Men på tross av det; det er for dyrt, sier han.

Men Sorrell mener at å boikotte alle konkurranser, er feil måte å få bukt med dette.

- En boikott er ikke den rette måten å angripe dette på. Vi anerkjenner at mange mennesker setter pris på festivaler og konkurranser som Cannes Lions og at de blir veldig stolte av å gå på scenen når de vinner. Og kundene elsker det. De skryter jo av at de har vunnet, sier han.

Og han har tro på at Cannes Lions forstår alvoret og tar de grep som trengs.

- Cannes Lions har sagt at de skal se på hvordan de er organisert og be om tilbakemeldinger fra deltakere. Men det er klart at det er et problem. Og det må en endring til så jeg sier; «Houston, we have a problem», avsluttet han.

Saken fortsetter etter bildet.

Skeptisk til boikott: Sir Martin Sorrell mener det har blitt for dyrt å delta i Cannes, men han vil likevel ikke støtte en boikott. Foto: Hilde Nyman.

- Priser spiller en rolle

Under en pressebrief en av de siste dagene av Cannes Lions fikk Kampanje også anledning til å stille noen spørsmål til enn annen nestor i reklameverden; David Droga som står bak det selvstendige byrået Droga5. Byrået har 11 ganger blitt kåret til Årets Byrå i Cannes Lions og David Droga er den enkeltpersonen som gjennom tidene har vunnet flest kreative priser i Cannes.

Bedt om å kommentere beslutningen til Publicis om å droppe all deltakelse i konkurranser i 12 måneder, svarer han slik;

- Det er selvfølgelig deres beslutning, og ikke noe jeg var involvert i. Priser er ikke svaret på alt, men det er en måte vi kan feire oss selv og inspirere hverandre. For unge kreative tror jeg det er en bra måte å bli synlighet på og bygge omdømme. Det er også viktig slik at byråer ser hvem som er der ute. Så det er bra for rekruttering. Jeg synes også at det er interessant at flere og flere byråer ønsker å ansette folk med internasjonal erfaring. Så priser spiller en rolle. De rette prisene i alle fall. Og de rette prisene for de rette jobbene. Kundene vil ha de beste reklamene, og ofte kan priser være en måte å vise at man har det, sier han.

- Hvor viktig er det for kreative å vinne priser?

- Ingen er i denne bransjen for å vinne priser, men du vil tiltrekke deg flinke folk. Reklamefolk er selvopptatte folk og usikre. Vi trenger takknemlighet og oppmuntring, så priser har en misjon, men det er som sagt også en måte å bli inspirert. Husk at vi er en konkurransedrevet industri, og enten folk liker å innrømme det eller ikke, så liker vi å føle at vi har produsert det beste arbeidet som folk elsker, svarer Droga.

Prisfesten over for byrågigant - Kitchen og Starcom kan rammes