I dag ble det kjent at ITV/Silverback/Viasat Broadcasting ikke nådde frem i den såkalte «Middagssaken» mot TVNorge/Monster i Oslo Tingrett. Saksøkerne må punge ut med 2,3 millioner til TVNorge og Monster i saksomkostninger. Dommen fastslår at TV3 med vilje endret «Klokka 8 hos meg» til å ligne mer på TVNorges «4-stjerners middag», og fastslår «At TV3 i sesong 2 la programmet tettere opp til 4-stjerners middag kan TVNorge etter rettens vurdering ikke holdes ansvarlig for».

Her kan du lese hele dommen!

- Håper de legger ballen død
Dermed er det klart at det blir en ny runde med «4-stjerners middag» til våren.

- Vi håper med dette at ITV og MTG legger ballen død. Nå gleder vi oss til å til ny sesong av «4-stjerners middag», sier TVNorge-sjefen.

Sammen med det britiske tv-konsernet ITV og det svenske produksjonsselskapet Silverback har Viasat og TV3 kjempet en innbitt kamp om å få stanset TVNorge-serien serien «4-stjerners middag». De saksøkte TVNorge og Monster for krenkelse av åndsverk, ulovlig etterligning og urimelig opptreden næringsdrivende imellom.

Sakens dreide seg hvorvidt TV-formatet «Come Dine With Me» nyter opphavsrettslig vern. For hvis formatet nyter slikt vern, ville spørsmålet bli om «4-stjerners middag» på TVNorge krenker opphavsretten.

- Hører ikke hjemme i rettssalen
Oslo Tingrett konkluderer med at TVNorge og Monster verken har brutt opphavsretten eller markedsføringsloven. Dermed har en norsk domstol for tredje gang avvist søksmålet fra ITV og TV3 mot TVNorge. Oslo Tingrett har gitt TVNorge medhold på alle punkter.

- Vi har hele tiden ment at denne saken ikke hører hjemme i rettssalen. Søksmålet handler ikke om opphavsrett, men om seertall. Vårt syn er nå bekreftet av retten i tre runder, sier Harald Strømme, administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge.

- Forbud ville være ødeleggende
I tillegg til de tre nederlagene i Norge har ITV/MTG ifølge TVNorge-sjefen tapt den tilsvarende saken i Danmark.

- Vi snakker om to konkurrerende formater med både likheter og forskjeller, som er helt vanlig i tv-bransjen. Å forby slik konkurranse ville være ødeleggende. Derfor er det seerne som har grunn til å juble i dag, sier Strømme.

TV3 finleser dommen
TV3-topp Lasse Kokvik kommenterer den ferske dommen i Oslo Tingrett slik:

- Det har vært viktig for oss å få prøvet denne saken rettslig. Dommen er en viktig prinsipiell grenseoppgang, og setter åpenbart presedens for hvordan norske tv-kanaler vil forholde seg til tv-produksjonsselskaper og formateiere fremover. Dette tar vi til etterretning, sier administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3.

- Nå skal vi sammen med våre advokater finlese dommen, og vi vil på et senere tidspunkt avgjøre om vi skal anke eller ikke, avslutter Kokvik.

TV3 har ingen øvrige kommentarer til denne saken.