Kokke- og middagsserien «Klokka åtte hos meg» på TV3 og «4-stjerners middag – halv åtte» på TVNorge denne høsten er for like. Det mener i hvert fall TV3 og eierselskapet Viasat Broadcasting som sammen med det britiske tv-konsernet ITV ruller ut kanonene i et forsøk på å få stanset TVNorge-serien øyeblikkelig.

Les TVNorges kommentar: - Vi vil ikke forhåndsprosedere

Les også: TVNorge startet kokkekampen

En begjæring om en midlertidig forføyning skal være oversendt Oslo tingrett og dermed ligger det an til at tungvektere i tv-industrien havner i et ordentlig bikkjeslagsmål om kopiering av tv-formater i retten.

- Måten denne saken er håndtert på, gjør at vi mener den må prøves rettslig. Om TVNorges fremgangsmåte i denne saken blir stående, vil det rokke ved hele den internasjonale tv-industriens måte å se på kjøp og salg av eksklusive formatrettigheter. Vi mener at dette ikke gagner verken TV3, produksjonsselskaper, formatleverandører – heller ikke TVNorge – i et bredere og lengre perspektiv, sier Trygve Rønningen, programdirektør i MTG Norge og TV3 til Kampanje.

- Ulovlig etterligning
Oslo tingrett skal ha fått den 17 siders lange stevningen før helgen og i korte trekk handler dette om både ulovlig etterligning og urimelig opptreden næringsdrivende i mellom.

Les også: Strid om kokke-tv

TV3 mener TVNorge med sitt program «4-stjerners middag - halv åtte» bryter både åndsverksloven og markedsføringsloven og at det snakk om et plagiat av ITV-formatet «Come dine with me». Den britiske serien har vært ute på markedet i fire år og er solgt til femten land, deriblant svensk TV4. Etter det Kampanje kjenner til satt TVNorge lenge på opsjonen til å gjøre serien på norsk, men opsjonen gikk ut ved nyttår og i stedet var det TV3 som snappet rettigheten.

TVNorge bestemt seg da i stedet for å lage en egen norsk kokkeserie.

Det er dermed store tv-giganter som nå møtes i retten. Bak begjæringen står Modern Times Group, et internasjonalt mediekonsern med aktiviteter i en rekke land men særlig tunge i Skandinavia, britiske ITV og tv-produksjonselskapet til Anna Bråkenhielm Silverback. På motsatt side står TVNorge med sine eiere i tyske ProSiebenSat1.

- Mer enn seertall
Så langt har de to seriene gått et par uker på henholdsvis TV3 og TVNorge. Begge seriene er lagt i såkalte striper mandag til torsdag med sendestart halv åtte på TVNorge og åtte på TV3. Men ettersom TVNorge-serien er et times program går de to seriene også samtidig.

Premieren på «Klokka åtte hos meg» på TV3, der vanlige mennesker bytter på å lage mat for hverandre, samlet i snitt 93.000 seere og en seerandel på 7,2 prosent i riksuniverset (12+).

Så langt er det flest seere som følger TVNorge-serien, men det kan det altså raskt bli slutt på dersom TV3 får medhold i sin begjæring om midlertidig forføyning. I TVNorge er man av den oppfatning at kanalen har vunnet kampen om seerne på dette tidspunktet. Da programmene første gang gikk samtidig, hadde «4-stjerners middag» på TVNorge hadde et snitt på 187.000 seere for hele programmet, og 227.000 seere i del to som startet samtidig med TV3s kokkesatsing.

- Dette har ingenting med seertall å gjøre. Dette handler om hvordan vi som TV-selskap skal innrette oss i forhold til kjøp og salg av tv-rettigheter, sier Rønningen.