Dramasultne nordmenn får selv et dilemma å forholde seg til senere i oktober når de to norske dramaseriene «Frikjent» og «Aber Bergen» går i direkte konkurranse på torsdager. Men det som blir et luksusproblem for tv-seerne har blitt en real hodepine for TV3.

I et innlegg i Kampanje skriver programdirektør Andreas Bakka Hjertø at TV 2s programlegging av «Frikjent» er i ferd med å sette hele deres dramasatsing på prøve.

- At TV 2 ødelegger en sånn satsning fordi det er litt ubehagelig for dem å gjøre en justering, vitner om at utviklingen av norsk drama ikke har noen plass i betraktningene til TV 2 når sendeskjemaet settes. Det er for så vidt realt hvis det er sånn, men vi på vår side synes det er på kanten til hyklersk å stå på Nordiske seriedager og si at vi må jobbe sammen, ikke gå i direkte konkurranse og kanskje også samarbeide om å utvikle norsk drama i Norge – og så samtidig gjøre en så destruktiv handling som å motprogrammere «Aber Bergen», skriver Bakka Hjertø.

Les mer: - På grensen til hyklersk av TV 2

Engasjerer stort
Saken engasjerer også de som har jobbet bak kamera på de to produksjonene, deriblant manusforfatter Anna Bache-Wiig, som har skrevet «Frikjent», og som sier til VG at hun synes det er synd at produksjonene settes opp mot hverandre.

Høyres mediepolitiske talsperson, Kårstein Eidem Løvaas, som også sitter i Kulturkomiteen på Stortinget, mener det er et tankekors om kanalene rammer hverandre når seervanene er i endring.

- Det er fritt frem å konkurrere, men det er synd om selskapene i konkurransen spenner ben for seg selv og forsterker lineær-tvs utfordringer, sier han til Kampanje.

Løvaas mener samtidig konflikten vitner om et sunnhetstegn.

- At norske dramaproduksjoner anses som så gode at det er de kanalene velger å konkurrere med, er en hedersbevisning til norsk drama.

Saken fortsetter etter bildet.

På to kanaler samtidig: Ellen Dorrit Petersen spiller e av hovedrollene i «Aber Bergen» på TV3 og er samtidig å se i «Frikjent» på TV 2. Her med «Aber Bergen»-kollega Odd-Magnus Williamson. Foto: TV3.

Har vært en fornuftig ordning
Bakgrunnen for disputten er at den uskrevne regelen i tv-bransjen om at man ikke setter to norske dramaserier opp mot hverandre, nå brytes. Denne fredsavtalen har vært en god ordning, mener direktør for Virke Produsentforeningen, Torbjørn Urfjell.

- Ja, det har vært fornuftig når all seing har vært lineært. Da har det vært en god praksis at man har sørget for at det er rom for å få med seg alt. Men det er kringkasterne som avgjør om de fortsatt ser seg tjent med det, om de har tenkt å lage tv-krig eller om de tenker at det er en grei måte å dele tiden imellom seg. Det må de finne ut av selv. Våre medlemmer må bare sørge for å produsere bra nok innhold, sånn at folk kan se begge deler, sier han til Kampanje.

Han påpeker at mange nok vil se én eller begge serier på nett etter at de har vært vist på lineær-tv.

- Vi håper selvfølgelig at seerne finner veien til begge disse to produksjonene, lineært eller digitalt, fordi det er veldig bra norsk innhold som presenteres for seerne og innhold som delvis har fått offentlig støtte. Vi håper at når kringkasterne velger å gå opp mot hverandre at de også har gode planer for å sikre at seerne får tilgang til produksjonen både lineært og digitalt, i tillegg til torsdagsvisningen, sier Urfjell.

TV 2: - Ikke optimalt
Det er lite som tyder på at noen av partene vil vike for den andre. Kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 sier til Kampanje at de holder fast på torsdag kveld som sendetidspunkt for «Frikjent».

- Det gjør vi. Det har vært planlagt i mange måneder, sier Dahl.

- Tror dere det er uheldig for norsk drama at programmene går opp mot hverandre?

- Dette er ikke optimalt, sett at det er to dramaproduksjoner som går mot hverandre, men nå er det blitt sånn. TV 2 varslet TV3 så fort vi oppdaget det. Vi har et stort skjema og det er ikke bare å flytte rundt på programmer.