Kostbar nedbemanning for Facebook i Norge - omsetningen stuper med flere hundre millioner

En av selskapets største kunder sier det i dag er lettere å pleie relasjonen til selskaper som Google og Schibsted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Omsetningen til Facebook-kontoret til Norge har aldri vært enkel å skjønne, men er av flere reklamekjøpere, analyseselskap og norske mediehus anslått å ligge på over tre milliarder kroner. Ser en på regnskapstallene til Facebook i Norge er det helt andre tall som møter en. Årsregnskapet for 2022 viser at omsetningen til Facebook landet på 68,2 millioner kroner. Regnskapstallene gir like fullt en indikasjon på utviklingen i det norske markedet, og Kampanje kan nå slå fast at den bokførte omsetningen til Facebook-eier Meta i Norge faller og det med drøye ni prosent. Tilsvarende omsetning i 2021 endte på 75,1 millioner kroner. 

Det er første gang siden oppstarten av det norske kontoret i 2016 at omsetningen til Meta i Norge viser et markant fall.

Den negative utviklingen kommer i et år hvor det har skjedd mye for den globale teknologiganten. I november 2022 kunngjorde Meta at de ville si opp 11.000 ansatte globalt, eller rundt 13 prosent av alle ansatte. En måned senere ble det klart at det inkluderte alle de drøye ti norske ansatte, og i mai i år stengte Facebook Norge-sjefen, Rune Paulseth, det norske kontoret.

Siden den gang har de største norske annonsekundene til Meta blitt betjent fra Stockholm og Dublin som følge av en større effektiviseringsprosess rundt salgsjobbingen i teknologigiganten.

- Vi lager sjeldent en mediestrategi uten Meta i mediemiksen, og Try Opt som byrå opplever god oppfølging og support fra Metas Dublin-team. Likevel ser vi at det er tøffere konkurranse om budsjettene, og plattformer som Snapchat og TikTok vinner nok andeler på sin styrkede tilstedeværelse i Norge, sier daglig leder i mediebyrået Try Opt, Gunnar Stensaker, til Kampanje.

Les også:  IT-topp om norsk Meta-exit: - At hele kontoret blir lagt ned er mest av alt trist

Kampanje har gjennom hele torsdagen forsøkt å komme i kontakt med flere av selskapets nordiske pressekontakter uten hell. Det norske PR-byrået Släger, som har jobbet med Meta i mange år, kan også fortelle at de ikke lenger jobber med kunden. 

Savner dialogen:

Elkjøps digitalsjef sier rett ut at han savner dialogen elektronikkselskapet hadde med Meta og Facebook.

- Samarbeider tettere med Schibsted og Google

Slik Kampanje kjenner markedet har det norske kontoret, frem til nedleggelsen ble et faktum, betjent de 30 største norske Meta-kundene. Dette er store selskaper og annonsører som eksempelvis Elkjøp, Orkla og DNB.  Marius Klemo, merkevare- og digitalsjef l i Elkjøp Norge, sier til Kampanje at de ikke har merket så mye til at Facebook-selgerne har forsvunnet fra det norske kontoret.

- Men det vi savner er god dialog med norgeskontoret. Vi satte stor pris på de Facebook-ansatte som vi har hatt dialog med gjennom årene, sier Klemo til Kampanje.

Klemo og Elkjøp kan fortelle at muligheten til å teste og kjøre piloter var enklere før.

- Vi kjører ikke lenger piloter og tester sammen med Meta som vi tidligere gjorde. Det merker vi det veldig på, sier han. 

Han viser også til konkrete eksempler der Elkjøp og Meta har samarbeidet med Barnekreftforeningen rundt prosjektet «Fotballtrøyefredag.»

- Her var det tidligere svært enkelt å få Meta med på å støtte vårt samarbeid da de har hatt budsjetter allokert for viktige veldedighetsprosjekter. Det er jeg usikker på hvordan løses uten den gode dialogen, men vi forventer at Meta fortsetter å støtte denne viktige kampen, sier Klemo.

- Bruker dere like mye på kanalen i dag til tross for at salgskontoret er lagt ned og byttet ut med teknologer?

- Det er prosentvis ingen signifikante forskjeller, men har gått noe ned om jeg ikke husker helt feil, sier Klemo. 

- Har dere direkte dialog med Sverige-kontoret?

- Vi har en kontaktperson, men ingen personlig relasjon og da blir pilotering av læringsprosjekter mer utfordrende og tilfaller partnere vi samarbeider tettere med som for eksempel Schibsted og Google, sier Klemo.

Åpnet Facebook-kontor:

Tilbake i 2016 åpnet daværende statsminister Erna Solberg Facebook-kontoret i Oslo. Foto: NTB

Selger Facebook-reklame for tre milliarder

I fjor på denne tiden anslo et av landets aller største mediekjøpere, Dentsu Norge, at norske annonsører brukte rundt 3,1 milliarder kroner på Facebook-reklame i 2021. Langt unna den bokførte omsetningen på knappe 70 millioner kroner.

- Det er nær sagt ingen sammenheng mellom Facebooks reelle omsetning, og hva de bokfører i det norske selskapet, sa medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu, Harald Eide Fredriksen, til Kampanje i fjor.

Kampanje kan i dag avsløre at denne milliardomsetningen kommer fra tre inntektsstrømmer som fordeler seg med en tredjedel på hver; direktesalget til norske kontoret, salget via kontoret i Dublin og alle direktekjøpene som gjøres via kredittkort fra hundrevis av små og mellomstore norske selskaper.  

- Men norske kontaktpersoner er viktig for annonsørene på flere måter, utover salg. Et eksempel er økt trygghet ifm større personvernfokus og GDPR, sier Try Opt-toppen, Gunnar Stensaker. 

Les også:  Facebook-sjefen øker omsetningen i Norge og dobler resultatet – men Snapchat og TikTok vokser raskere

Sluttet i selskapet:

Kampanje har vært i kontakt med tidligere norgessjefen i Facebook, Rune Paulseth, som sier at han «har sluttet i selskapet og derfor ikke har noen kommentar til årsregnskapet.»

Mistet flere hundre millioner kroner

Kilder Kampanje har vært i kontakt med sier salget fra de 30 største kundene i Norge, alene skal ha ligget på et sted mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner i 2021, men denne omsetningen skal falt til en drøy milliard kroner i 2022.

I klartekst betyr det at de største norske kundene, og de som var i direktekontakt med det norske salgskontoret, skal ha kuttet omsetningen med over 200 millioner kroner på ett år.

Med tanke på at avviklingen av salgskontoret i Norge fant sted på slutten av fjoråret, er det fortsatt for tidlig å slå fast hvor hardt beslutningen om å avvikle salgskontoret vil ramme omsetingen til selskapet i 2023. Det digitalt orienterte mediebyrået Synlighet kjøper reklameplasseringer fra alle de store teknologiplattformene som Google og Facebook i dag, både i Sverige og Norge. Digitalrådgiver Isabella Edlund fra Synlighet i Sverige, sier hun ikke har merket så stor forskjell etter at Meta besluttet å avvikle norgeskontoret.

Hun peker derfor på flere andre forhold som kan forklare at omsetningen til Facebook i Norge har gått tilbake i 2022.

- Vi er kanskje ikke så overrasket ettersom mange selskaper har vært nødt til å dra ned sine markedsbudsjetter samtidig som både TikTok og Snapchat har begynt å konkurrere mer innenfor ehandel samtidig som LinkedIn fortsetter å vokse og blir et stadig mer selvsagt valg for aktører i business to business-segmentet, sier Edlund til Kampanje.

Kostbar nedbemanning

Omsetningssvikten til Facebook i Norge slår også inn på driftsresultatet til Meta i 2022. Men i tillegg kommer det også frem av årsregnskapet at Facebook i Norge satte av rundt 12 millioner kroner i sluttvederlag til de rundt ti ansatte som nå har mistet jobben på Oslo-kontoret.  Nedbemanningen ble heller ikke av den enkleste for Meta ettersom fire oppsagte Facebook-ansatte tok oppsigelsene til retten og vant frem.

Dermed falt driftsresultat til Facebook i Norge fra 40 millioner kroner i 2021 til fjorårets 25 millioner kroner.

En finansinntekt tilført selskapet på et likelydende beløp som avsetningen til nedbemanningen, bidro imidlertid til at selskapet fikk et resultat før skatt på 37,7 millioner kroner noe som var på nivå med 2021-overskuddet. Selskapet betalte dermed i fjor som i 2021 inn rundt ni millioner kroner til statskassen.

Skatteproblematikken knyttet til Metas operasjon i Norge har vært omtalt en rekke ganger i norske medier, og har også vært gjenstand for mye politisk diskusjon og bekymringer fra norske mediehus, uten at politikerne har klart å komme opp med en løsning.  

Kampanjes tall viser at med en omsetning på rundt tre milliarder kroner fra kunder som har sin virksomhet i Norge og en gjennomsnittlig driftsmargin på rundt 40 prosent i selskapet, ville den norske selskapsskatten på 22 prosent ha påført selskapet rundt 250 millioner i skatt i 2022 og en halv milliard kroner til sammen de siste to årene.

Les også: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop

Her kan du se regnskapstallene til Facebook Norge for 2022. Alle tall i MNOK. Facebook-omsetningen faller

Facebook Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 68,2 75,1 - 9
Driftsresultat 25,1 40,1 - 37
Resultat før skatt 37,7 40,0 - 6

Kostbar nedbemanning for Facebook i Norge - omsetningen stuper med flere hundre millioner