Søndag kunne Kampanje fortelle at Facebook i Norge betaler under en halv million kroner i skatt. Det til tross for at selskapet, som ledes av Rune Paulseth i Norge, håver inn rundt to milliarder kroner i annonseinntekter fra sine norske kunder.

Les også: Betaler 468.586 i skatt i Norge: - «Sørgelig»

Så langt har ikke Facebook ønsket å kommentere saken og årstallene for 2016 som vister at den amerikanske teknologigigaten hadde omsetning på rundt 13 millioner kroner i Norge og et overskudd på 100.000 kroner, annet enn standardfrasen.

- Vi er et børsnotert selskap og kan bare gi kommentarer i forbindelse med våre kvartalstall, er beskjeden Kampanje får fra Facebook gjennom deres PR-byrå i Norden.

Les også: Facebook ansetter lobbyister i Norge

Sigrid Klæboe Jacobsen, leder for Tax Justice Network i Norge, mener norske politikere nå må handle og at det har gått altfor lang tid siden saken var oppe første gang. Problematikken har også stått  høyt på agendaen både i mediebransjen og på den internasjonale, politiske agendaen - også i EU og i OECD. 

- Det er hårreisende at norske politikere har latt det gå så langt. Gigantene Facebook og Google er på god vei til å utradere den etablerte mediebransjen i Norge, sier Sigrid Klæboe Jacobsen til Kampanje.

Jobber for skatterettferdighet
Tax Justice Network er del av en global organisasjon som jobber for større skatterettferdighet og åpenhet i skatteparadiser og den norske lederen mener de «norske politikerne og de offentlige utvalgene» de siste årene har vært for passive i spørsmålet om å finne nye skattemodeller som er bedre tilpasset hvordan multinasjonale selskaper faktisk opererer. 

Det til tross for at kulturminister Linda Hofstad Helleland har adressert problemstillingen. Tidligere i år fikk Kulturdepartementet rapporten, som har fått navnet «Kampen om reklamekronene» (ekstern lenke), som kartlegger hvordan den skjerpede konkurransen har påvirket nordiske mediers evne til å finansiere journalistikk.

Under en debatt på mediekonferansen Nordiske Mediedager ga kulturminister Linda Hofstad Helleland uttrykk for at r Norge må ha sine nordiske naboland i ryggen for å kunne yte press mot Facebook og Google.

- Jeg tror det er viktig for Norge å jobbe på tvers med våre nordiske kollegaer. Vi er ganske liten mot de store globale aktørene, og det tror jeg vi skal ha som et utgangspunkt, sa Helleland. 

- Det er absurd
Klæboe Jacobsen mener politikerne må gå hardere til verks.  

- Det er absurd at vi ikke engang vet hva Facebook og Google tjener av norske kunder. Tallene får vi fra trendanalyser fra tredjeparter. Når politikerne ikke engang tvinger selskapene til å være åpne om hva de tjener, så sier det seg selv at vi her milevis unna en beskatning på like vilkår, sier hun.

Hun mener problemet ikke bare rammer mediebransjen.

- Skattetriksingen er i full vekst i andre bransjer, se bare på Uber og AirBnB. Det er akkurat de samme teknikkene de bruker, altså sender inntektene i en runddans mellom skatteparadis for å slippe selskapsbeskatning. Det er lite som hindrer andre bransjer i å gjøre akkurat det samme. 

- Hva er verst – at selskapene ikke bidrar til velferdssamfunnet eller at norske og internasjonale selskaper ikke har like konkurransevilkår i Norge?

- Vi vil at alle, også de store selskapene, skal bidra med skatt. Dette trenger vi blant annet for å finansiere vår felles velferd og sikre like konkurransevilkår. Dette innebærer å jobbe for et demokratisk og åpent skattesystem der innbyggerne har kontroll over skattelegging, og stans av hemmelighold som tilbys av skatteparadis, sier skatteeksperten.

Schibsted-styreleder er kritisk
En av de største kritikerne av skattesituasjonen har vært styreleder i Schibsted Ole Jacob Sunde. Han mener tallene fra Facebook «er interessante i lys av stortingspolitikeres annonserte møte med Facebook for å bedre samarbeidet» i forbindelse med den pågående valgkampen, noe NRK nylig avslørte.   

- Men det politiske miljø hopper elegant over at Facebook er en kommersiell aktør som tjener milliarder på dette samarbeidet.

Sunde mener videre at politikerne hjelper Facebook til å samle inn store mengder data om norske borgeres politiske holdninger

- Det blir dobbeltmoral når politikere gjør seg mer og mer avhengige av Facebook og på den annen side nedsetter utvalg som skal ivareta det norske mediemangfoldet, sier Sunde.