Schibsteds mektige styreleder, Ole Jacob Sunde, tar i dag til orde for et utvidet samarbeid mellom norske mediehus om både innhold, bruker og teknologi. 

- Hvis vi skal ha en levende presse i Norge i framtiden, må det en nasjonal dugnad til. Vår felles kamp mot utenlandske selskaper er mye tøffere enn konkurransen innad i Norge, sier Sunde til Aftenposten.

Konkurrentene Sunde har i sikte er Google og Facebook som henter nesten fire milliarder kroner på det norske reklamemarkedet, uten å bruke en krone på norsk journalistikk og innhold.  Nå svarer de amerikanske teknologiselskapene Sunde. Mangeårig Google-sjef i Norge, Jan Grønbech, sier at de «søker å samarbeide med norske medieselskap».

- Vi søker å samarbeide med alle norske mediehus og hjelpe dem å lykkes. Mange gjør dette, med stort hell. Vi vil fortsette å gjøre vårt beste for å skape størst mulig omsetning for alle norske nettsteder som ønsker å samarbeide med oss, sier Google-sjefen.

Les også: Google omsatte for 1,9 milliarder i Norge - betaler lommerusk i skatt

- Medier tjener på å velge oss
At Google tar store andeler i annonsemarkedet mener Grønbech kommer som et resultat av at produktene det Silicon Valley-baserte søkeselskapet tilbyr fungerer.

- Annonsører velger Google fordi det leverer høy return on investment. Teknologien som muliggjør dette er også en av årsakene til at mediehus som velger oss tjener godt på det, sier Grønbech.

Han sier også Google er opptatt av norsk mediemangfold. 

- Alle bør ha interesse av en mangfoldig og levende presse. Et av våre bidrag til det er Digital News Initiative som er laget for å fremme innovasjon i tradisjonelle medier, sier Grønbech.

Les mer om Googles mediefond her: Dagbladet går inn i Googles medie-allianse

Viser til Instant Articles
Sunde mener videre at norske mediehus mister frihet og inntekter når innholdet blir distribuert på Google og Facebook, men gjennom sin nordiske kommunikasjonssjef Peter Munster sier Facebook at de opplever at mediehusene er blitt en integrert del av hele Facebook og at de jobber for å tilrettelegge for mediene gjennom nye produkter som Instant Articles.

- Medieorganisasjoner og journalister er en integrert del av Facebook, og vi er opptatt av å levere produkter som vil skape den beste opplevelsen både for publisister og lesere. Med Instant Articles har publisistene full kontroll over utformingen av artiklene, samt data og annonser, sier Munster.

Facebooks kommunikasjonssjef viser til hvordan mediene ved å ta i bruk Instant Articles også kan få mer kontroll.

- De får muligheten til å ta selge deres egne annonser og beholde 100 prosent av inntektene, og spore data på annonsene som vises gjennom sine eksisterende systemer annonsestyring, eller de kan tjene penger på innholdet gjennom Facebook Audience Network, sier Munster.

Kranglet før
Det er ikke første gang styrelederen i Schibsted, Ole Jacob Sunde, går til felts mot de to amerikanske gigantene. Han har tidligere kalt Google og Facebook for «digitale nullskatteytere».

Les også: Sunde angriper Google

Schibsted har også tidligere forsøkt å få på plass allianser i det norske markedet.

Les også: Schibsted vil ha norsk reklameallianse