Nå har Rune Paulseth stengt det norske Meta-kontoret – la ut «jobbsøknad» på Linkedin

- Det kom ganske overraskende på oss, sier Rune Paulseth om nedleggelsen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Rune Paulseth hadde sin siste dag i Meta 30. april. Facebooks første – og foreløpig siste – norgessjef har dermed gjennomført reorganiseringen som resulterte i nedleggelsen av det norske salgskontoret.

- Det er klart at det kom ganske overraskende på oss, sier Paulseth til Kampanje.

I november i fjor kunngjorde Meta at de ville si opp 11.000 ansatte globalt – rundt 13 prosent av alle ansatte – og måneden etter ble det klart at det inkluderte alle de norske ansatte. Kontoret, som ligger i Oslo, hadde rundt ti ansatte og leverte et årsresultat på nær 30,8 millioner kroner i 2021.

- Vi har levert ganske sterke resultater over lang tid og de var veldig tydelige på at det ikke hadde noe med det å gjøre, sier Paulseth.

Fremover skal de største norske annonsekundene i Meta betjenes fra Stockholm. En del er også sendt til Dublin. Alt som en del av første ledd av effektiviseringen av salgsprosessen i Meta.

- Hvordan har det vært å dra dette i land og være sistemann ut av kontoret?

- Vi hadde en bra kultur og en sterk gjeng som har jobbet tett sammen lenge. Det tok noen dager å reorganisere seg og gå gjennom prosessen på en ordentlig måte, men det var en forståelse for hvorfor beslutningen ble tatt hos de aller fleste ansatte.

Les mer: Facebook-eier Meta legger ned salgskontoret i Norge

- Åpningen av det norske kontoret et høydepunkt

Helt smertefritt gikk det imidlertid ikke for seg og i januar møtte fire tidligere Facebook-ansatte Meta i Oslo tingrett etter det de mente var ugyldige oppsigelser. De ansatte vant frem og resultatet var ifølge Dagens Næringsliv en ekstra månedslønn.

- I et stort system og en stor reorganisering, så kan ting komme skjevt ut. Vi har et sterkt arbeidsvern i Norge og vi er forlikt på det og enige om hva som måtte gjøres annerledes. Så det har vi lagt bak oss, sier Paulseth i dag.

- Hva sitter du igjen med når du ser tilbake på tiden i Meta?

- Sheryl Sandberg (tidligere Chief Operating Officer i Meta) sa én gang at tiden i Meta skal være et «career defining moment». Det må jeg si at det har vært. Å jobbe i et selskap som er så profesjonelt skrudd sammen, og som har levert både på produkt- og kundeforventningene så til de grader, har vært kjempeinspirerende.

- Hva har vært høydepunktet?

- Høydepunktene har vært de gangene vi har fått gjennomslag internt for å gjøre lokale ting. Det å få åpne kontoret i Oslo og se suksessen av de løpende de siste seks-sju årene vi har holdt på, har vært veldig inspirerende. Som selger er det tilfredsstillende å se at det fungerer.

Rune Paulseth begynte i Facebook i april 2015. Et drøyt år senere åpnet han det norske kontoret med brask og bram. Daværende statsminister Erna Solberg (H) var hedersgjest.

- Har lært fryktelig mye

Det har heller ikke vært fritt for utfordringer, erkjenner Paulseth, og det har tidvis vært rettet sterk kritikk mot den amerikanske annonsegiganten.

- Når man vokser så fort så vil det sannsynligvis oppstå enkelte episoder. Vi har lært fryktelig mye av det, og ser man på de siste årene, så ser man hvordan vi har justert oss inn og blitt mer bevisste på at man har et ansvar som en stor aktør. Det tror jeg andre sosiale medier-kanaler kan lære litt av.

- Hvordan har du opplevd å være ansikt utad for et stort amerikansk selskap i spørsmål som du ikke har så mye å gjøre med?

- Det har i utgangspunktet vært veldig spennende og til tider også veldig morsomt. Vi har hatt lokale diskusjoner på det globale utfordringer, og det har løftet stillingen ganske mye å få lov til å bryne seg på disse tingene, sier Paulseth.

Han forteller at de har hatt større frihet til å svare på henvendelser enn mange kanskje har trodd.

- Man har gjerne interne sentraliserte svar, og så er vår jobb å tilpasse det til markedet sånn som vi opplever at det vil slå ut lokalt. På kommunikasjonssiden har vi hatt stor autonomi til å tilpasse budskapene og være tilgjengelig så mye som vi kan.

- Tror du annonseproduktet til Meta vil stå seg like sterkt for norske annonsører når de ikke lenger har et norsk kontor å henvende seg til?

- Det må du nesten spørre de som har tatt den overordnede beslutningen om. Jeg skal ikke spekulere så mye om det. Vi har hatt tilgjengelige ressurser til å jobbe med de største kundene og de største byråene. Klarer de ikke å opprettholde dem, så kan det bli utfordrende, men produktet i seg selv står jeg jo.

La ut «jobbsøknad» på Linkedin

Rune Paulseth kom til Facebook fra stillingen som digitaldirektør i Eniro. Han har tidligere jobbet både i Microsoft, Aller Media og vært styreleder i bransjeforeningen INMA. 

Nå er han offisielt på jobbjakt, noe han ga nettverket sitt beskjed om i et innlegg på Linkedin forrige uke.

- Jeg er åpen for det meste og er verken lei av salg eller mediebransjen, sier Paulseth.

Enn så lenge har han tatt på seg noen styreverv, blant annet i Morten Kleins nye shoppingplattform.

- Man blir litt preget av å jobbe i ett sted over lang tid, så nå skal jeg komme meg ut og møte folk med et åpent sinn, og så får vi se hvor vi ender opp.

- Ville du tatt en ny jobb for et amerikansk plattform-selskap?

- Hvis de ringer, så er jeg ikke skremt fra å jobbe med amerikanske selskaper. Det har vært kjempespennende å jobbe i Microsoft og Meta, men det kan være andre ting som er mer spennende.

- Du la ut innlegget ditt om at du var på jobbjakt på Linkedin. Har du ikke tro på Faceook som jobbportal?

Rune Paulseth ler.

- Det var ingen annen baktanke enn at Linkedin er det profesjonelle sosiale nettverket. Jeg la også ut et innlegg der jeg henviste til den på Facebook. Jeg har ikke mistet troen på plattformen som annonsørplattform eller distributør, det ville være dumt.

Nå har Rune Paulseth stengt det norske Meta-kontoret – la ut «jobbsøknad» på Linkedin