Tidligere i kveld ble det klart at det norske kontoret til Meta, som eier Facebook og Instagram, legges ned som følge av masseoppsigelser i gigantkonsernet.

Dette meldte E24.

Kontoret, som ligger i Oslo, skal ha ti ansatte og leverte et årsresultat på nær 30,8 millioner kroner i 2021.

Les også: Facebook-eier Meta legger ned salgskontoret i Norge

- Revolusjonen spiser sine barn
Kommunikasjonsrådgiver og teknologientusiast Hans-Petter Nygård-Hansen er ikke overrasket over at Meta måtte se seg nødt til å si opp mange ansatte, og blir heller ikke overrasket om den nordiske driften til selskapet flyttes til Stockholm.

- Til det var presset fra investorene for store, etter hvert som metaverse-kostnadene akselererte mye raskere enn inntektene. Sånn sett bør det ikke komme som en overraskelse at også Meta i Norge ville bli rammet av kostnadsreduksjonene, men at hele kontoret blir lagt ned er mest av alt trist, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

IT-gründer og daglig leder for byrået Journey Agency, Erling Løken Andersen, har vært kritisk til hvordan Facebook har slitt med å utvikle seg ved flere anledninger tidligere. Heller ikke han er overrasket over kveldens nyhet.

- Revolusjonen spiser sine barn. Facebook var en gang et ungt, engasjerende og dynamisk medium - men har ikke klart å fornye seg. De har tapt kampen om ungdommen mot medier som Tiktok, Snapchat, Instagram, Signal, Reddit, Telegram og mer perifere ungdomsapper. Festen er over og det er ikke mer kake igjen, sire han.

Les også: IT-gründer tror ikke på Facebooks Metaverse: - De må investere vanvittig med penger i teknologi som ikke finnes

- Content is king
Han understreker at det fortsatt er mange som bruker Facebook og at det fortsatt er en «stor trafikkmaskin».

- De kan potensielt utnytte denne for å skape en interessant «pivot», men personlig tror jeg ikke den rette veien er gjennom Zuckerberg Metaverse-drøm. Jeg tror svaret ligger i Facebooks kjerneprodukt - nyhetsfeeden. Facebook kan revitalisere seg selv dersom de også klarer å revitalisere nyhetsfeeden, mener IT-gründeren og fortsetter:

- Tidligere sa man gjerne «content is king». Den tropen gjelder fortsatt. Folk har alltid flokket til Facebook for innholdet de tilbyr. Problemet er bare at Facebook har hatt mindre og mindre innhold å tilby brukerne.

Nygård-Hansen mener det bare er et spørsmål om tid før Snapchats norgeskontor vil lide samme skjebne som Meta.

- Da skulle det ikke forundre meg om ikke TikTok går motstrøms, og oppretter et norsk kontor, bare for å gni det inn, sier han.

De ansatte har unik kunnskap
Løken Andersen føler med de norske Meta-ansatte, men er ikke i tvil om at de kommer til å være ettertraktede på arbeidsmarkedet fremover.

- Samtidig regner jeg ikke med at nedleggelsen vil være dramatisk for de nordiske ansatte, i hvert fall ikke i et lenger perspektiv. De har en unik kunnskap om markedsføringsmaskineriet til et stort globalt selskap og vil utvilsomt være ettertraktede kandidater for mange medie-og digitalbyråer, sier han. 

Også Nygård-Hansen tenker på de ansatte som får denne beskjeden like før jul.

- Jeg synes først og fremst at det er trist at Rune og resten av teamet mister jobbene sine. Ikke minst fordi dem gjør det akkurat nå, rett før jul. Og selv om jeg er overbevist om at samtlige finner seg nye og spennende oppgaver og utfordringer, er det aldri gøy å være en del av en nedbemanning. Og med min bakgrunn fra flere amerikanske selskaper, er jeg ikke ukjent med at Norden gjerne blir sett på som ett lite land og ikke fire, ganske så forskjellige land, med sine respektive språk og kulturer, sier han.