Slutter i Google og DNB - vil heller være «noobs» i Facebook

Ansettelsesprosessen i et av verdens mest verdifulle selskaper er selvfølgelig ikke som alle andre steder.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

Facebook har på rekordfart spist seg inn på det digitale reklamemarkedet i Norge med en estimert omsetning på 2,5 milliarder kroner i 2018. Men når selskapet skal bygge seg opp på bemanningssiden går verdens største sosiale medier-plattformer mer forsiktig frem. Selskapet henter nå inn to nye ansatte på vei mot målet om å bli ti stykker ved det nye Oslo-kontoret på Barcode.

- Vi er et lite kontor, så de menneskelige aspektene er veldig viktig for oss og der er jeg helt overbevist om at vi har vært veldig heldige eller flinke, sier Facebook-sjefen i Norge, Rune Paulseth.

Siden åpningen av norgeskontoret mai 2016, har staben bestått av tre ansatte i tillegg til Rune Paulseth. Målet om å bli ti ansatte står fortsatt, men Paulseth vil skynde seg sakte.

- Vi har god tid til å nå målet om ti ansatte, men det er vel det som er innenfor rekkevidden i 2018. Vi er tålmodige med å finne de riktige personene til de riktige rollene, også vil vi se hvor behovet dukker opp etter at Nina Hareide-Larsen og Kristina Braarvig starter opp. Men vi jobber kontinuerlig med å ansette nye folk, sier Paulseth.

Det er ikke vanlig med et så omfattende program. Ole Iversen, professor ved BI

Sender nyansatte på 180 dager med opplæringsprogram

Før Hareide-Larsen og Braarvig starter for fullt må de imidlertid først gjennom et 180 dagers langt opplærings-opplegg. Alle nye som starter i Facebook, også kalt «noobs» (uttales nuubs), må gjennom det samme. Noobs har flere forskjellige skrivemåter, og skrives ofte med tall, «n00bs», men er uansett et kallenavn for en nybegynner eller amatør, og er ofte brukt av dataspillere som spiller sammen på nettet.

- Det starter med en orientering ved hovedkvarteret til den regionen man tilhører, for Norge er det Dublin, hvor man går igjennom halvannen dag for å få en god velkomst og på en entusiastisk måte koble de på vår misjon, våre verdier og bedriftskultur, samt at de blir utstyrt med alt de trenger at utstyr og verktøy for å kunne starte i jobben, sier Paulseth.

Videre forteller Paulseth at «noobsene» blir sendt det til Facebooks hovedkvarter i Menlo Park, California. Der tilbringer de to dager på en igangkjøring med «Global Sales & Marketing», hvor de får mer spesifikk innsikt i arbeidsoppgaver, produkter og verdiforslag for kunder og partnere. Zuckerberg får de derimot ikke møte her. 

- Til sist går de inn i vårt 180-dagers treningsprogram hvor noobs, og deres ledere og mentorer, mottar regelmessig innsjekkingsmails, som inkluderer læringsresultater med støtteaktiviteter og ressurser. Disse innsjekkene, som foregår 100 prosent digitalt, inneholder treningsvideos, caser som skal løses, praktiske oppgaver som skal diskuteres med leder og/eller mentor, samt sessioner med ulike støttefunksjoner slik at man proaktivt setter seg inn i systemer og prosesser samt lærer seg å bruke ressurser som er gjort tilgjengelig for våre ansatte. 

Jeg opplevde rekrutteringen her som mer åpen enn det den kanskje er i mange andre bedrifter. Nina Hareide-Larsen

- Mer åpen enn andre bedrifter

Facebook-sjefen bekrefter altså nå jobbovergangen Kampanje skrev om for en måned siden da avgangen til Nina Hariede-Larsen i DNB ble omtalt første gang. Men den gang ønsket verken Hareide-Larsen selv eller Facebook selv å kommentere ansettelsesforholdet. Hareide-Larsen mener likevel ansettelsesprosessen har vært svært åpen.

- Jeg opplevde rekrutteringen her som mer åpen enn det den kanskje er i mange andre bedrifter, der alt ofte skal være hemmelig også internt helt til kandidaten er klar. Det var med andre ord en overraskende og hyggelig prosess. Jeg fikk møte alle på kontoret underveis i prosessen og fikk en opplevelse av hvordan selskapet faktisk er på innsiden, sier Nina Hareide-Larsen til Kampanje. 

- Hvis rekrutteringsprosessen var så åpen, hvorfor kunne du ikke bekrefte ansettelsesforholdet da Kampanje tok kontakt sist?

- I en ansettelsesprosess er det ofte et viktig poeng at alt er på plass før man forteller offentlig om et jobbskifte. Slik var det også i denne prosessen, sier hun.

Som sosiale medier-sjef i DNB kjenner Hareide-Larsen godt til Facebook.

- På grunn av min jobb som sosiale medier-sjef i DNB, har jeg kjent Rune Paulseth og teamet hans lenge allerede, sier hun.

I etterkant av at Hareide-Larsen har forlatt DNB, har banken giret opp satsingen på egen innholdsproduksjon gjennom DNB Nyheter hvor Facebook blir en viktig distribusjonskanal.

- DNB har lenge sett at besøkene i bankkontorene faller siden kundene foretrekker andre måter å være i kontakt med banken på, og har jobbet langs flere akser for å forsøke å gjenskape den kontakten i digitale flater. Kunnskapsdeling og innholdsdeling i sosiale kanaler har vært pilotert og utviklet over tid, og når man nå ser at det fungerer godt setter man det i full drift. Måten DNB bruker sosiale medier og Facebook i særdeleshet er et eksempel på hvordan man kan utnytte bredden i plattformen både til marketing, salg og dialog med kundene, samt til å skape digitale møteplasser – ikke som en erstatning men som et supplement til direkte kontakt med kundene sine, sier hun.

Satser mer på merkevarer

Som i Google ansettes det såkalte vertikalsjefer eller industrisjefer, under navnet Vertical Lead eller Industry Lead, med ansvar for de ulike kundesegmentene. Hareide-Larsen går inn som vertical lead, eller leder for merkevareteamet i Facebook og skal dermed jobbe med kunder som Tine og Orkla. En større satsing varsles også på retail.

- Når vi jobber med kunder, så gjør vi det på konsulentbasis. I utgangspunktet prøver vi å legge til rette for kundens behov sammen med de byråpartnerne vi har innen reklame og media. Vi er rådgivere for kundene på hele den digitale reisen egentlig, men primært er det annonseprodukter vi fokuserer på her, sier Paulseth.

Det vil si at Hareide-Larsen kan komme til å være rådgiver for sine egne tidligere kollegaer i kraft av å være merkevareansvarlig. 

- Ja, det er jo fristende å la henne få ansvaret for DNB, he he. Men vi får se hvordan vi setter opp bøkene. Hun kommer til å jobbe med de desidert største merkevarene vi har i Norge, som vi har gode relasjoner med og som vi ønsker mer tid og ressurser til å supportere. Om DNB blir en av disse, får vi se, sier Paulseth.

- Annonsørene har ingenting å frykte

Tidligere i år varslet Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg nye endringer som skal gi mindre innhold fra bedrifter, merkevarer og medier i nyhetsstrømmen. Hvordan algoritmene styres av Facebook ønsker ikke Paulseth å kommentere, men kommer med en beroligelse til annonsører.

- Det eneste jeg kan si er at det vi gjør for aktørene på annonsesiden vil føre til at dette ikke vil påvirke dem overhode, sier han.

Les mer: Tror medier vil slite: - En mye større Facebook-omlegging enn vi er vant til

Også den andre nye Facebook-ansatte, Kristina Braarvig, er imponert over rekrutteringsprosessen. Hun kommer fra en annen amerikansk teknologigigant, Google. Hun går inn i en rolle som Client Partner med ansvar for retail.

- Jeg er veldig enig i det Nina Hareide-Larsen sier om rekrutteringsprosessen. Jeg ble meget imponert, og den ga meg en såpass god opplevelse av Facebook som selskap at det ble en av de avgjørende faktorene da jeg bestemte meg for å takke ja til jobben, sier Kristina Braarvig.

Paulseth forteller at bakgrunnen for ansettelsene stammer fra en intern reorganisering av det lille kontoret. Tidligere har de ansatte delt på ansvaret for alle arbeidsoppgavene i organisasjonen. Nå skal de ansatte få klare roller, og det skal satses mer på retail og merkevarer.

- Faglig sett er bakgrunnene til både Nina og Kristina høyst relevant, og jeg har stor tro om at de kommer til å påvirke oss på en positiv måte. Da kreves det en bakgrunn hvor man har jobbet mye strategisk, også er det en klar fordel at man har den bransjetilknytningen som de har. En bred bakgrunn toppet med en fantastisk personlighet kommer man langt med i Facebook, sier Paulseth om nyansettelsene.

Staben på norgeskontoret i Facebook består nå av Nina Hareide-Larsen, Anita Mongia, Petter Høie, Kristina Braarvig, Malin Gester og Adele Stone.

Imponert, men advarer:

BI-eksterten Ole Iversen mener rekrutteringsprosessen hos Facebook virker profesjonell, men påpeker at det er viktig å ikke ha som målsetting å endre folks personlighet.

- Ikke vanlig med så omfattende program

Førsteamanuensis Ole Iversen ved BIs Institutt for ledelse og organisasjon er en av Norges fremste eksperter innen rekruttering og seleksjon. Han lar seg imponere av rekrutteringsprosessen til Facebook.

- Det virker som om opplegget som Facebook gjennomfører her er veldig profesjonelt. Både legger de vekt på å formidle verdier og organisasjonskultur, samt at de tilbyr en fadderordning og følger medarbeiderne opp i et halvt år. Dette ser ut som et meget godt introduksjonsprogram for nyansatte. Det er ikke vanlig med så omfattende program, sier Iversen.

- Hva tenker du om at Facebook kaller nyansatte for «noobs»? 

- Dersom de legger vekt på en rask integrering burde ikke ha et eget kallenavn på nyansatte. Det skaper avstand. Poenget med en onboardingen er jo å få folk om bord, og å få nyansatte til å følge seg som «en del av familien». Det er ikke sikkert dette kallenavnet bidrar til det, sier han.

Iversen sier han ser mange bedrifter som gjør den feilen at man tror seniorer med lang erfaring ikke trenger like mye opplæring som andre og overlater dem til seg selv. 

- Onboarding av ansatte er en viktig prosess som mange tar for lett på. Mange nyansatte bruker 8-12 måneder før de yter 100 prosent. Det er derfor viktig å støtte og veilede de nyansatte i en slik prosess. Det er også økonomisk gunstig for en virksomhet, og det reduserer sjansen for at den nyansatte blir frustrert og sier opp før de egentlig har begynt å produsere for fullt, sier Iversen.

Han advarer samtidig mot bakdelene ved å kjøre harde opplæringsprogram i bedriftskultur og interne verktøy. 

- Blir det for omfattende kan man jo få litt assosiasjoner til filmen «The Circle» med Tom Hanks og Emma Watson. Det er viktig å ikke ha som målsetting å endre folks personlighet, derimot må man legge vekt på å ansette de med riktig personlighet, holdninger og verdier, sier han.

Slutter i Google og DNB - vil heller være «noobs» i Facebook