Facebook-sjefen øker omsetningen i Norge og dobler resultatet – men Snapchat og TikTok vokser raskere

- 2021 var et eksepsjonelt år for digitaliseringen av norske bedrifter, sier Rune Paulseth.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er ikke vanskelig å se av de nye regnskapstallene til Facebook-kontoret i Norge, eller Meta som selskapet bak i dag heter, at det er en forsvinnende liten del av omsetningen som blir igjen i Norge. Men veksten i prosent var likevel på nærmere 40 prosent og dermed økte salget av Facebook-reklame til hele 75 millioner kroner på det norske markedet.

-. 2021 var et eksepsjonelt år for digitaliseringen av norske bedrifter. Meta er i front når det gjelder å levere produkter og løsninger som hjelper norske bedrifter til å vokse digitalt. Vi ser at denne trenden fortsetter i 2022. Globalt er det uforutsigbare økonomiske tider, men norske bedrifter velger et partnerskap med oss fordi vi leverer løsninger til deres faktiske kommunikasjonsbehov, tjenester som også gir tydelige resultater, sier Facebook-sjefen i Norge, Rune Paulseth, til Kampanje.

Han sier det i dag er 15 personer som jobber på kontoret i Oslo, men vil ikke være konkret på hvem som er de største Facebook-kundene i Norge.

- Men vi har støtte fra mer enn 40 andre Meta-ansatte i både Stockholm, København, London og Dublin. De fleste av de ansatte på Oslo-kontoret er rådgivere for Norges største annonsører og byråer, sier han.

Jeg tror ikke vi skal avskrive Facebook fra medieplanen riktig ennå, selv om «nyere» sosiale medier som Snapchat og TikTok er de som fremdeles vokser raskest blant de yngste. Harald Eide-Fredriksen, Dentsu

- Ingen sammenheng

Medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i et av landets største mediebyrågrupperinger, Dentsu, kjøper reklame både i norske og utenlandske mediekanaler og han sier den rapportere Facebook-omsetningen må tas med «en stor klype salt.»

- Det er nær sagt ingen sammenheng mellom Facebooks reelle omsetning, og hva de bokfører i det norske selskapet, sier Eide Fredriksen til Kampanje.

Anslagene til Dentsu viser at norske annonsører bruket rundt 3,1 milliarder kroner på Facebook-reklame i fjor. Han synes derfor veksten på nærmere 40 prosent i bøkene høres mye ut.

- Vi legger til grunn en vekst på 30 prosent, opp fra 2020.

- Kommer de til å øke i år?

- Ja, de kommer til å øke ytterligere i år, med mindre vi får en full resesjon og avkjøling i markedet etter sommeren. Jeg vil tippe en vekst på fem-seks prosent opp til 3,3 milliarder kroner, sier Eide Fredriksen.

Kraftig fall for Meta-aksjen

Ser en på Facebook globalt, eller Meta som det heter, så økte inntektene i Norge i samme takt som selskapet samlet sett. Veksten akkumulert for Meta var på 37 prosent til 118 milliarder dollar, eller snaue 1.200 milliarder norske kroner. Selskapet har likevel fått en marerittstart på børsen i år etter katastrofale regnskapstall for årets første kvartal. Aksjen smalt i bakken og det med hele 26 prosent. Det innebar at 2.080 milliarder kroner i aksjonærverdier ble barbert bort. Det var det største verdifallet for et amerikansk selskap gjennom tidene, ifølge Bloomberg.

Siden har nedturen fortsatt og aksjen er nå ned nesten 50 prosent og selskapet har en markedsverdi på 4.645 milliarder norske kroner. Daglig leder i den norske annonsørforeningen, Anfo, Jan Morten Drange, er ikke sikker på at veksten kommer til å være like stor fremover.

- Internasjonalt vet vi at Meta, Alphabet og Amazon stod for over 47 prosent av det totale markedet i fjor. Prognosen var at dette ville tippe 50 prosent i år. Samtidig så jeg nylig en annen prognose fra eMarketer som mente at denne veksten ville avta i inneværende periode. Vi får avvente å se. Uansett er posisjonene ekstremt dominerende og summene astronomiske, sier Drange.

Topp 5-liste over sosiale medier i Norge, rangert etter daglig bruk. Kilde Ipsos SoMe-tracker for Q1, 2022. Facebook er landets største sosiale medier-plattform - men TikTok og Snapchat vokser raskere

Plass Sosiale medier 2022 Endring i %-poeng
1.  Facebook 67 % - 2
2.  Snapchat 49 % + 2
3.  Instagram 44 % + 4
4.  YouTube 32 % + 4 
5. Tikotok 15 % + 4

 

- De mister litt fotfeste blant de aller yngste

Noe av bakgrunnen var at Meta skuffet på forventninger i antall brukere etter å ha vist til 1,93 milliarder daglige brukere. Det var lavere enn det markedet hadde forventet på forhånd.  I Norge viser tallene at 67 prosent er på Facebook daglig, ifølge Ipsos egen sosiale medier-tracker. Det er på nivå med tilsvarende målinger for ett år siden. Men tallene viser at det er store forskjeller mellom aldersgruppene. I en rapport over bruk av sosiale medier for årets første kvartal heter det at «det er kun 53 prosent av nordmenn mellom 18-29 år som sier de benytter plattformen daglig».

- Over tid er det effekt og kompetanse som vil være avgjørende. Mener norske annonsører at Facebook beviselig fungerer for dem vil man fortsette å bruke Facebook. Hvis flere derimot stiller seg tvilende vil situasjonen endres, sier Drange.

Tilsvarende tall for de mellom 40-49 år er på hele 76 prosent. Dette er den mest engasjerte aldersgruppen. Kvinner er også generelt mer ivrige (73%), enn menn (62%), når det gjelder å bruke Facebook daglig.

Fredriksen mener det ikke er snakk «dramatiske endringer i bruk det siste året.»

- Ja, de mister litt fotfeste blant de aller yngste og daglig dekning blant de yngre, men på den annen side er det ikke mange andre medier eller mediekanaler som kan tilby over 50 prosent daglig dekning i målgruppen 18 til 29 år, sier han.

Han vil ikke avskrive Facebook på noen måte.

-  Bruken blant de som er 30 år og oppover i befolkningen er også nokså stabil. Så jeg tror altså ikke at vi skal avskrive Facebook fra medieplanen riktig ennå, selv om «nyere» sosiale medier som Snapchat og TikTok er de som fremdeles vokser raskest blant de yngste, sier han.

Kjemper om de unge:

Daglig leder i Meta i Norge, Rune Paulseth, sier selskapet fortsatt har et godt grep om de unge. - Når vi lanserer nye produkter som retter seg mot det dagens unge liker, ser vi at det gir god effekt. Et eksempel på dette er Reels, korte multiklipp-videoer, som trekker mange unge til plattformen, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Meta vokser i alle aldersgrupper

Daglig leder i Meta i Norge, Rune Paulseth, mener selskapet vokser i alle aldersgrupper.

- Sannheten er at Meta vokser i alle aldersgrupper og Meta er fortsatt Norges desidert største sosiale medier-aktør, sier han.

Han sier tallene til Ipsos egen undersøkelse viser at «bruken blant alle aldersgrupper har gått opp i årets første kvartal på Facebook.»

- Teknologien utvikler seg i takt med våre behov, og vi ser at de yngre ønsker andre måter å uttrykke seg på enn generasjonen før dem. Vi vil fortsette å utvikle nyskapende og spennende tjenester for å engasjere brukere i alle aldre. Etter 18 år er det ikke uventet at måten de unge bruker våre plattformer på, har endret seg. Vi utvikler vår teknologi i takt med våre brukers behov, og vi ser at de yngre ønsker andre måter å uttrykke seg på enn generasjonen før dem, sier Paulseth. 

Mye har også vært skrevet om hvor mye de globale tech-selskapene betaler i skatt de seneste årene, og Facebook bidro i 2021 med 9,3 millioner kroner i statskassen. 

Her kan du se alle regnskapstallene til Meta i Norge for 2021. Alle tall i MNOK. Facebook i Norge nær en resultatdobling

Facebook Norge 2021 2020 Endring i %
Omsetning 75,1 53,0 + 41
Driftsresultat 40,1 21,1 + 90
Resultat før skatt 40,0 20,9 + 92

Facebook-sjefen øker omsetningen i Norge og dobler resultatet – men Snapchat og TikTok vokser raskere