Zynk kaprer ny gigantkunde og leverer nytt rekordresultat: - En real dugnad

Bare dager etter at Zynk landet Equinor sikrer PR-byrået seg nå en ny storkunde.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

PR-og kommunikasjonsbyrået Zynk avsluttet 2020 med å levere sitt hittil beste resultat med en byråinntekt på over 50 millioner kroner og et resultat før skatt på 22,6 millioner.

- De gode resultatene skyldes først og fremst en real dugnad med mye jobbing og godt samhold fra alle våre medarbeidere, sier daglig leder og partner i Zynk, Guri Størvold

Hun sier teamet har klart å holde humøret og det faglige nivået oppe, tross et krevende koronaår med hjemmekontor, barn på hjemmeskole og sosialt underskudd hos ekstroverte teammedlemmer.

- Og det er dette som har betalt seg i form av et godt resultat og en styrket posisjon, sier Størvold. 

Zynk er ikke alene om å ligge i sjiktet på rundt 50 millioner kroner i byråinntekt, både Corporate Communications og Try Råd hadde en byråinntekt på over 50 millioner i 2020 og det skiller de tre bare et par millioner kroner i omsetning. 

- Hva skal til for å gjøre et hopp å nærme seg de tre store First House, GK og Gambit?

- Vi er veldig fornøyde med det vi klarer å få til. Vi er 17 ansatte og har en byråinntekt på 50 millioner, så det gjør at vi skiller oss litt fra noen av konkurrentene våre som har omtrent samme byråinntekt, men flere ansatte. Det betyr at vi produserer veldig mye per ansatt, svarer Størvold.

Hun sier byrået har planer om å vokse.

- Men aller viktigst for oss er at vi har spennende kunder og prosjekter å jobbe med, mer enn akkurat hvor høy byråinntekten blir. Vi kunne sikkert solgt mye rart og fått opp byråinntekten, men vi vil jobbe med de viktigste og vanskeligste oppgavene. Det er vår strategi, legger hun til.

Vunnet Ikea som ny kunde

Og spennende kunder skorter det ikke på. På mandag kunne Kampanje røpe at Equinor satte sluttstrek for et 12 år langt Gambit-samarbeid, og valgte Zynk som nytt PR-byrå, noe som kan sende byråinntekten til Zynk opp ytterligere noen hakk. .

Les mer: Equinor setter sluttstrek for Gambit-samarbeid etter 12 år – nå har oljegiganten valgt nytt PR-byrå

Men kundetekke stopper ikke deer. Nå er det klart at også Ikea velger Zynk. Den svenske møbelgiganten valgte å avslutte sitt samarbeid med Geelmuyden Kiese i fjor sommer.

Ny partner fra 2021, Marte Ramuz Eriksen, som forlot Dagens Næringsliv for Zynk i 2017,  blir ansvarlig for den nye storkunden.

- Ikea utfordrer oss på så mange og ulike områder, og vil derfor bli en både spennende og krevende kunde. I likhet med våre andre retail-kunder står Ikea overfor store endringer både i handlemønstre og i nye forventninger og krav, og Ikea møter disse utfordringene på en offensiv måte, sier Ramuz Eriksen.

Klar for vekst:

- Vi skal bruke året på å vokse, jobbe beinhardt og snart møtes på kontoret for å løse kundenes utfordringer – og ha det gøy sammen, sier Guri Størvold.

- Ble for konservative i rekrutteringen

Zynk gikk nylig ut med en stillingsannonse der PR-byrået fortalte at de skal ansette tre nye, tunge rådgiverstillinger. 

- I den grad korona påvirket oss, var det at vi ble for konservative i rekrutteringen. Vi har derfor nå et betydelig behov for flere rådgivere innen områder som klima og energi, leder – og endringskommunikasjon og selskapskommunikasjon, sier Størvold.

Størvold forteller at Zynk ikke har gjort noen permitteringer under koroankrisen. Byrålederen sier oppdrag som falt bort da Norge stengte ned, ble erstattet av andre prosjekter, særlig innen lederkommunikasjon og myndighetskontakt knyttet til krisepakker. 

- Det vi som alle andre merket med koronaen, var at vi måtte digitalisere oss sammen med kundene. Innovasjonsgraden økte og vi har utviklet nye tjenester og måter å levere disse på. Vi har derfor i praksis kommet styrket ut av året både faglig og i form av nye og bedre tjenester, sier hun.

I valgår er det ekstra mye å gjøre for oss. Guri Størvold, byråleder Zynk

- Tar ikke kontakt med politikere

Det er nytt stortingsvalg til høsten og Zynk-sjefen er forberedet på ekstra mye arbeid.

- I valgår er det ekstra mye å gjøre for oss. Det betyr potensielt store endringer i rammebetingelsene for mange næringer. Så det å hjelpe kunder i å forstå politikken og være med i en samfunnsdebatt om hva som er riktig rammebetingelser fremover, det blir særlig viktig i et år med stortingsvalg, sier Størvold.

- Betyr det mer jobbing og lobbying?

- Jobbing blir det mer av, lobbyisme i klassisk forstand driver vi ikke med. Vi tar ikke kontakt med politikere. Det er klart vi hjelper kunder med å innta en rolle i samfunnsdebatten som gjør at de kan bli hørt og lyttet til, det gjør vi. Vi jobber mer med samfunnsposisjonering, enn lobbyisme.

Senterpartiet-leder Tryge Slagsvold Vedum har med jevne mellomrom kritisert statens milliard-bruk på eksterne konsulenter og uttalt at det gir «null merverdi for staten å bruke masse penger på PR mot befolkningen».

Les mer: PR-bransjen svarer Vedum etter konsulent-krangel: - Vitner om at han ikke har forståelse

På spørsmål om Zynk har laget en PR-strategi som skal hindre Vedum å vinne valget svarer Størvold avvisende.

- Nei, det har vi ikke. Vi sover godt om natta. De kundene og de oppdragene vi har, tror jeg ikke vil bli påvirket uansett hvem som kommer i regjering. Vi jobber med analyse og rådgivning som det er stort behov for. Vedum vil nok ikke påvirke vår business i noen særlig grad.

Her kan du se alle tallene til Zynk for 2020. Alle tall i MNOK.Øker inntektene og bedrer resultatet

Zynk 2020 2019 Endring i %
Omsetning 54,7 58,7 - 6,8
Byråinntekt 50,9 49,6 + 2,6
Driftsresultat 22,6 20,2 + 11,8
Resultat før skatt 22,6 20,2 + 11,8

Zynk kaprer ny gigantkunde og leverer nytt rekordresultat: - En real dugnad