Equinor setter sluttstrek for Gambit-samarbeid etter 12 år – nå har oljegiganten valgt nytt PR-byrå

- Vi var forberedt på at dette kunne bli utfallet, sier Gambits byråleder.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Jacob Andersen

I februar omtalte Kampanje at et av landets største og mest prestisjefulle kontrakter i byråbransjen, var i spill. Da fortalte kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk at de var vel underveis i prosessen og at man ventet en snarlig konklusjon. Nå bekrefter energigiganten at de har valgt å gå videre med PR-byrået Zynk. 

- Vi har ikke signert en endelig avtale ennå, men vi har inngått en intensjonsavtale med Zynk og Weber Shandwick som er deres internasjonale samarbeidspartner. Vi har inngått en intensjonsavtale nå, også gjør vi de formelle skrittene for å avslutte anskaffelsesprosessen før en endelig avtale kan signeres, forteller informasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen, når Kampanje ringer.

- Hvorfor velger dere Zynk?

- Dette har vært en anskaffelsesprosess som vi gjennomfører med jevne mellomrom, og hvor flere byråer har deltatt i en konkurranse. Vi har vurdert tilbudene og kommet frem til at Zynk kom best ut på bredde i kompetanse, erfaring og forståelse for Equinors behov og oppgaver. Samtidig har de et veldig godt etablert samarbeid med et internasjonalt nettverk, sier han. 

Dermed er det over og ut for Gambit H&K etter at PR-byrået har jobbet med Equinor i hele 12 år. 

- Gambit er jo kjent for å ha et godt internasjonalt nettverk, og de hadde vel også erfaring og forståelse for oppdraget etter over ti år med samarbeid?

- De har absolutt erfaring og vi har hatt et godt samarbeid over mange år, både i Norge og internasjonalt. Vi har satt stor pris på samarbeidet med dem, men med jevne mellomrom så gjør vi denne type anbudsprosesser for å se hvem som best kan dekke våre behov fremover. Denne gangen var det Zynk og Weber Shandwick som vant, men vi vil samtidig si en stor takk for samarbeidet vi har hatt med Gambit, svarer Pedersen.

Les også: Equinor frister med PR-millioner i byråjakt - har vært i Gambit i over 10 år

Den stillingsannonsen som vi har ute nå ville nok sett lik ut uavhengig av intensjonsavtalen med Equinor. Guri Størvold, Zynk-sjef

Tidligere Zynk-sjef gikk til Equinor

Bård Glad Pedersen vil ikke gå ut med verdien på avtalen, og påpeker at det også vil avhenge av antall konkrete prosjekter.  Kampanje vet at omfanget tidligere har ligget på omkring ti millioner kroner i året, men Pedersen er knapp på om avtalen ligger på samme nivå som tidligere.

- Det er en avtale om at de skal bistå oss, og omfanget kan variere, så vi ønsker ikke kommentere størrelsen på denne, kommenterer han. 

De siste årene har det skjedd flere betydelige endringer på begge sider av bordet, både i Equinor, Gambit og Zynk. Blant annet har tidligere Gambit-sjef og kundeansvarlig for Equinor, Lars Erik Grønntun, forlatt byrået til fordel for Kahoot. I tillegg forlot den forrige Zynk-sjefen, Anniken Haugen Jebsen, PR-byrået i 2019 for å bli direktør for merkevarekommunkasjon i nettopp Equinor. 

- Hjalp det Zynk at den tidligere sjefen jobber i Equinor?

- Nei, det har ikke hatt noen innvirkning på prosessen, og hun har heller ikke vært del av eller hatt innsyn i anskaffelsesprosessen, svarer Pedersen. 

Les mer: Zynk-sjefen slutter - henter ny sjef fra egne rekker

Takker Gambit for samarbeidet:

Equinor og informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen takker for et godt samarbeid nå som veiene deres skilles etter 12 år.

- Ikke en stor utfordring for oss som byrå

Gambit HK nådde ikke til topps denne gangen, selv om de i februar hadde håp om at de skulle være med videre. 

- Hva betyr dette for Gambit?

- Det betyr jo at vi etter et svært godt samarbeid over mange år mister en stor kunde innenfor energisegmentet. Etter 12 år var vi forberedt på at dette kunne bli utfallet selv om vi naturligvis jobbet for å kunne forlenge samarbeidsforholdet enda en gang, forteller byråleder i Gambit, Henrik Halvorsen, til Kampanje. 

Om Grønntuns exit har hatt noe å si for utfallet, svarer Halvorsen følgende:

- Det må nesten Equinor svare på, men i et kundeforhold av denne skalaen er det mange folk som er involverte på begge sider og på mange ulike nivåer. Det er alltid dumt å miste kunder, men vi har jobbet svært godt sammen i 12 år, og selv om vi selvsagt ønsket å jobbe videre med dem, ville Equinor tydeligvis prøve noe annet nå.

- Er det en betydelig omsetning som forsvinner ut dørene nå?

- Equinor har vært blant våre største kunder i flere år, men omsetningen på kunden har også svinget en hel del fra år til år. Den har også vært ulikt fordel på ulike land fra år til år, så vi er vant med at det varierer her i Norge. Vi synes jo det er dumt å miste en kunde som Equinor, men gitt de andre mulighetene som finnes innenfor energi og industri både i Norge og internasjonalt for tiden så er ikke dette noen stor utfordring for oss som byrå, sier han.

Han peker samtidig på at de nå har bygget opp et svært sterkt energi- og industriteam, dels fra erfaringen med Equinor. 

- Dette åpner også nye muligheter for oss. Det skjer jo ekstremt mye i energifeltet for tiden, og vi har fått flere nye kunder innenfor energi og industri de siste månedene, så vi velger å se offensivt på at vi nå kan fokusere innsatsen vår inn mot andre aktører, sier han. 

Glad Zynk-sjef:

_ Vi er selvfølgelig veldig, veldig glad for å ha vunnet en viktig kunde som er i en kjempeviktig endringsfase, sier Zynks byråleder, Guri Størvold, til Kampanje.

På jakt etter erfarne rådgivere - avviser sammenheng med ny kunde

Daglig leder i Zynk, Guri Størvold, bekrefter at de har inngått en intensjonsavtale med energigiganten. Som tidligere nevnt inngår de avtalen sammen med Weber Shandwick, et av verdens største kommunikasjonsbyrå-nettverk, som de har samarbeidet sammen med siden 2012. 

- Vi er selvføgelglig veldig, veldig glad for å ha vunnet en viktig kunde som er i en kjempeviktig fase med endring, så dette er vi ydmyke, stolte og veldig glad for. Vi gleder oss til å jobbe med Equinor, sier hun tll Kampanje. 

- Er Equinor den største kunden man kan vinne?

- Det er en veldig spennende kunde å jobbe med, men vi har utrolig mange spennende kunder og alle kunder er like viktige for oss. Også er det klart at Equinor er i en stor endringsprosess, så det blir faglig utfordrende, svarer Størvold. 

Nylig slapp gikk også Zynk ut med en stillingsannonse der PR-byrået kan fortelle at de skal ansette tre nye, tunge rådgiverstillinger. Det er ikke vanlig kost at PR-byråene bemanner opp så hurtig uten at det er en ny kunde på vei inn.  Kampanje er kjent med at det skal ha vært pratet i bransjen med tanke på at dette var et signal om at Equinor hadde valgt nytt byrå. 

Størvold avviser derimot at de ruster opp som en følge av at Equinor kommer inn portene. I stillingsannonsen er byrået, som i dag måler 15 ansatte, på utkikk etter erfarne rådgivere innen klima og energi, leder -og endringskommunikasjon og selskapskommunikasjon. 

- Den stillingsannonsen som vi har ute nå ville nok sett lik ut uavhengig av intensjonsavtalen med Equinor. Vi har flere både gamle og nye kunder som har behov for klima, energi, ledelses, endring, -og selskapskommunikasjon, så dette er noe vi har behov for å rekruttere flere på uansett. Vi har noen av de dyktigste rådgiverne på klima og energi, og har et sterkt team på det feltet, men vi ser at det her er det mange kunder som trenger. Det handler om det grønne skiftet, og det er store ting som skjer på energifeltet så her trenger vi enda flere flinke folk, sier Størvold. 

Equinor setter sluttstrek for Gambit-samarbeid etter 12 år – nå har oljegiganten valgt nytt PR-byrå