Ikea Norge avslutter samarbeidet med Geelmuyden Kiese. Avgjørelsen kommer i kjølevannet av Hans Geelmuydens uttalelser i mangfoldsdebatten. DN omtalte Ikea-avgjørelsen først.

Ikea er den andre kunden som avslutter sitt GK-samarbeid på under en uke. Forrige torsdag valgte også LO å droppe deres samarbeid med PR-byrået.

Les også: LO dropper Geelmuyden Kiese

- Uakseptabelt
Kampanje snakket forrige uke med flere av GKs kunder som reagerte sterkt på uttalsene til Hans Geelmuyden

- IKEA ser på mangfold og inkludering som det eneste rette. Dette ligger dypt rotfestet i verdiene våre og måten vi jobber på. Den type uttalelser Hans Geelmuyden har kommet med, er uakseptabelt og ikke forenelig med våre verdier. Vi har samarbeidet med GK i mange år og er naturligvis i dialog med dem om dette, sa kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Helene Løken, til Kampanje.

Les mer: GK-kunder reagerer på PR-sjefens uttalelser: - Det svekker vår tillit til ham

«Ekstremist»-kommentar
Det var i Kampanje tidligere denne måneden at GK-toppen sa at «kebabnorsk er ikke godt nok i GK», noe som fikk kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf til å reagere. Geelmuyden og Ashraf diskuterte videre på sistnevntes Facebook-side hvor Geelmuyden etterhvert skrev: 

- Du fremstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem.

Nå sier Ikeas kommunikasjonssjef til DN at Geelmuydens uttalelser er en medvirkende årsak til at de nå avslutter samarbeidet.

- Verden og varehandelen er også i endring, og derfor avslutter vi samarbeidet nå. Samtidig vil jeg presisere at vi har hatt et godt samarbeid med GK, sier Løken til DN.

GK: - Ba om unnskyldning 
Tidligere i dag publiserte Hans Geelmuyden et innlegg på GKs hjemmeside. Der forteller Geelmuyden at han selv ringte Ashraf for å unnskylde for kommentaren han skrev på Facebook.

- Ashraf aksepterte beklagelsen, og svarte at vi hadde spissformulert oss begge to. Vi ble enige om å rette blikket fremover, og møtes over en kopp kaffe i august, skrev Geelmuyden.

GK-sjefen har lenge vært klar på at han ønsker å legge Facebook-feiden bak seg.

- Jeg vil gjerne røyke fredspipe for å få dette over i en konstruktiv samtale. Jeg tror Norge er mer segregert enn vi liker å anta, og det må vi gjøre noe med. Vi lever sammen på denne planeten, la oss finne en vei sammen og da må vi også finne en måte å snakke sammen på, sa Geelmuyden til Kampanje forrige uke.