Gambit-sjefen øker byråinntekten – men merker koronaen og «tapet» av Grønntun

- Han har gjort en rå innsats i Gambit, sier Henrik Halvorsen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det var i slutten av mai det ble kjent at mangeårig toppsjef i Gambit H + K (Gambit), Lars Erik Grønntun, forsvant til quizselskapet Kahoot. Grønntun var med å bygge opp Gambit sammen med dagens norgessjef Henrik Halvorsen for over 20 år siden, men denne våren skilte de to kollegaene lag.

- At Lars Erik velger å gjøre noe annet etter 25 år er jo ikke veldig rart, men det er naturligvis synd. Jeg har selv jobbet tett med han i 24 av de årene så for meg var han både kollega, sjef og venn. Det siste er han fortsatt, sier Halvorsen til Kampanje.

Han tok over som sjef i Gambit i Norge da Grønntun forsvant utenlands som en av toppene i Hill & Knowlton globalt. De to solgte PR-byrået de startet til det WPP-eide for mange år siden, men valgte å bli i selskapet å jobbe. Grønntun var de siste årene også styreleder i Gambit i Norge.

- Det må vel være verdensrekord i å «bli igjen» etter salg til internasjonalt nettverk. Vi solgte og var ferdig med vår earn out i 2007, men hang med og har formet H+K siden. Spesielt Lars Erik har gjort en helt rå innsats og har vel vært den beste og mest respekterte lederen Hill + Knowlton har hatt i denne perioden, sier Halvorsen.

- Hva har han betydd for deg og Gambit?

- Han har hatt et helt spesielt øye for alle de små enkeltfaktorene som utgjør en menneskebasert virksomhet.  Han har derimot ikke vært spesielt aktiv de siste ti årene her hjemme, så for oss går nok dette veldig bra. Vår internasjonale link er fortsatt veldig sterk med finansielt lederskap fra Oslo. Jeg sitter også selv i vår globale ledergruppe med ansvar for Norden. I tillegg er mange av våre rådgivere godt forgrenet inn i nettverket, sier han.

Les også: Lars Erik Grønntun slutter som PR-topp - går til Kahoot

Så langt i 2020 har vi klart oss bedre enn planlagt etter nedstengningen, men vi er ned mot første halvår i fjor. Henrik Halvorsen, Gambit

Merket koronaen på kroppen

Men det var ikke bare «tapet» av Grønntun som preget denne våren i Gambit. Også Norges kamp mot koronaviruset merket Halvorsen og PR-byrået på kroppen.

- Så langt i 2020 har vi klart oss bedre enn planlagt etter nedstengningen, men vi er ned mot første halvår i fjor, sier PR-sjefen.

Med en byråinntekt som gikk svakt opp i 2019 sammenlignet med 2018, og opp til 82,5 millioner kroner er Gambit et av de større PR-byråene på det norske markedet. Veksten var imidlertid ikke på mer enn snaue tre prosent. Byrået tilbyr tjenester innenfor både myndighetskontakt og virksomhetskommunikasjon, finansiell kommunikasjon og marked og kampanjer.  

- Myndighetskontakt har hatt veldig god aktivitet og virksomhetskommunikasjon har klart seg bra, spesielt intern, endring og krise. Vi har også hatt bra trøkk på finansiell kommunikasjon, men på markedsområdet har det vært en del lavere i første kvartal og og første halvdel av Q2, men det har tatt seg betydelig opp i mai og juni, sier Halvorsen.

- Måtte dere permittere?

- Vi drøyde så lenge vi kunne med å permittere de ansatte og de som ble rammet ble dette først fra mai. Vi måtte dessverre ta ut 16 av 60 personer, men klarte å begrense dette til 40 prosent permittering. Nå er de aller fleste av disse tilbake og jeg håper jo at vi i løpet av andre halvår kan ta alle tilbake, sier Halvorsen.

- 2019 ble et bra år

Resultatene fra de norske PR-byråene har så langt spriket i alle retninger. Norske Gambit er blant de mer stabile. Driftsresultatet i 2019 endte på 10,8 millioner kroner, men det var litt ned sammenlignet med tilsvarende resultat i 2018 da resultatet endte på 11,4 millioner kroner.

- 2019 ble et bra år. Vi vokste på topplinjen fra og forbedret oss på bunnlinjen med en margin som økte fra rundt 14 prosent til 15 prosent målt mot byråinntekt. Det var ganske jevn vekst over hele linja og er kanskje spesielt godt fornøyd med at vi får modellen med å integrere kreativitet, innhold og kampanjer inn i virksomhetskommunikasjon og myndighetskontakt ganske bra. I tillegg står markedsområdet bra på egne bein også, sier Halvorsen.

Omsetningen i selskapet falt imidlertid markant fra 143,6 millioner kroner til 122,5 millioner kroner, men det skyldes ifølge Halvorsen «en omlegging av organisasjonsstrukuturen» etter «endringer i den globale og regionale ledelsen» i Hill & Knowlton.

- Vi er mest opptatt av byråinntekten og ikke omsetningen, sier Halvorsen.

Her kan du se alle tallene til Gambit H+K for 2019. Alle tall i MNOK. Omsetningen faller i PR-byrået Gambit

Gambit H + K  2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 122,5 143,6 - 14,7
Driftsresultat 10,8 11,5 - 6,1
Resultat før skatt 10,9 11,2 - 2,7

Gambit-sjefen øker byråinntekten – men merker koronaen og «tapet» av Grønntun