PR-bransjen svarer Vedum etter konsulent-krangel: - Vitner om at han ikke har forståelse

I potten ligger flere hundre millioner statlige PR-kroner som byråene nå kan miste.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

PR-byråene og konsulentene har denne uken igien vært på kollisjonskurs med Senterpartiet og deres partileder Tryge Slagsvold Vedum. Først slapp NHO-tilknyttede Abelia en rapport som viste hvor stor verdiskapning konsulentene bidrar med i det norske samfunnet, før den alltid smilende Senterpartiet-lederen gjestet «Dagsnytt 18» for å ta debatten med Abelia. Og som alltid når det er snakk om PR og konsulenter, forsvinner smilet til Vedum. På NRK kom partilederen, som mange mener kan bli landets nye statsminister, med nye stikk mot kommunikasjonsbransjen. Som på denne tiden i fjor, kritiserte Vedum statens bruk av konsulenttjenester.

- Det er null merverdi for staten å bruke masse penger på PR mot befolkningen, sa Vedum.

Vedum nevnte også byråer som First House og Zynk under gårsdagens radiosending og sa at han ønsker å få ned beløpet som brukes på konsulenttjenester. Aftenposten skrev tidligere denne uken at staten brukte 12 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2020. Sp-lederen kalte beløpet «enormt» og var kritisk til at «staten leier inn mer og mer PR-tjenester». Tall Kampanje har hentet inn viser at flere hundre millioner kroner går til PR-byråene.  

Kampanje har vært i kontakt med administrerende direktør Rolf Ellingsen Aaneland i PR-byrået MSL. Aaneland mener Senterpartiet-lederns «Dagsnytt 18»-uttalelser vitner om manglende forståelse for hva bransjen leverer.

- Dette er jo uttalelser som vitner om at han ikke har forståelse for verken hva PR-bransjen leverer eller verdien som ligger i god kommunikasjon, sier Aaneland til Kampanje.

Vedum ville også bruke fagmiljøer knyttet til høyskoler og universiteter mer aktivt for å kutte i konsulent-bruken.

- At staten skal ansette alle de menneskene som kreves for å dekke informasjonsbehovet til myndighetene, har jeg vanskelig å forstå skal være mer effektivt enn å bruke rådgivere og konsulenter som er eksperter på kommunikasjonsfaget, sier Aaneland.

Les også: Slår tilbake mot Sp-toppenes konsulent-hakking - mener PR-bransjen bidrar med milliarder i verdiskapning

Det er et litt snevert bilde av hva bransjen faktisk leverer. Claus Sonberg, partner og styreleder i Zynk

- Et populistisk utspill

MSL-sjef Aaneland sier året som har vært illustrerer hvor viktig det er med god informasjon fra staten for å kunne holde på smittevernet.

- Vi har lagt bak oss et år som er helt unikt i å vise viktigheten av god offentlig kommunikasjon, sier Aaneland.

Aaneland mener på sin side at det fremstår som dårlig bruk av offentlige midler å ikke benytte seg av konsulentens kunnskap.

- Det som kommunikasjonsbransjen bidrar med av kreativitet og ideer, altså vi krysspolinerer kundene våre med innsikt, kreativitet, ideer og strategiske perspektiver. Det er fundamentet for all rådgivervirksomhet, og at staten ikke skal dra nytte av de godene, virker som dårlig bruk av offentlige midler.

- At aktører som for eksempel Helsedirektoratet, Direktoratet for sikkerhet, Statens vegvesen, skal løse alle kommunikasjonsoppgavene sine selv, det tror jeg er en dårlig løsning, både for staten, befolkningen og skattebetalerne, fortsetter Aaneland.

- Tror du Vedum vil kutte slik han sier eller tror du mer det er et valg-utspill?

- Jeg tenker at dette er et populistisk utspill for å prøve å slå mynt på at PR-rådgiverne nødvendigvis ikke er de som har det sterkeste omdømme i samfunnet, sier Aaaneland.

Uenig med Vedum:

Byråleder Rolf Aaneland i MSL svarer følgende på om ikke PR-bransjen selv rett og slett en trenger egen omdømmekampanje? - Vi som alle andre har alltid en jobb å gjøre med å forklare omverden hvilken jobb vi gjør og verdiene vi skaper, sier han.

Zynk: - Klassisk inntrykk av PR

En av de som fikk kjørt seg av Vedum på «Dagsnytt 18» var PR-byrået, Zynk.

- Det virker som om Vedum, basert på de uttalelsene, er veldig opptatt av det klassiske inntrykket av PR, om at det bare handler om påvirkning gjennom media og sosiale medier. Det er et litt snevert bilde av hva bransjen faktisk leverer, sier partner og styreleder i Zynk, Claus Sonberg, til Kampanje.

Under torsdagens NRK-sending var næringspolitisk direktør Nils-Ola Widme fra NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, Vedums motdebattant i studio. Tidligere denne uken ble det lagt frem en ny Menon-rapport, utarbeidet på oppdrag fra Abelia som fastslo den samlede verdiskapningen fra den norske PR-bransjen var på hele 1,5 milliarder kroner. Rapporten ble senere slaktet av Sps nestleder Marit Arnstad. 

Les også: Slakter ny PR-rapport: - Bestilt for å vise at konsulentene er viktig

Zynk-partner Sonberg sier de i likhet med Abelia er opptatt av at debatten skal ha et faktagrunnlag og være mest mulig nyansert.

- Mitt inntrykk er at Vedum er veldig fokusert på den delen som handler om ekstern kommunikasjon, men Zynk og andre byråer leverer flere tjenester, som for eksempel analysetjenester, både stordata og kvalitative analyser, vi leverer intern kommunikasjon-tjenester og vi jobber med krise og beredskap, sier Sonberg.

Kjøpte PR-tjenester for flere hundre millioner

Kampanje har vært i kontakt med Finansdepartementet for å undersøke hvor stor del av de 12 milliardene staten brukte på eksterne PR-rådgivere og kommunikasjonskonsulenter. Tall Kampanje har fått tilsendt fra departementet viser at staten i fjor brukte til sammen nærmere 640 millioner kroner på kommunikasjonsrådgivning og organisasjonsutvikling. Hvis Vedum får det som han vil i regjering, kan den posten fort bli null. 

På spørsmål om Zynk-partnern frykter for byråets forretninger om Senterpartiet havner i regjering, svarer Sonberg følgende:

- Akkurat for Zynk så betyr ikke det veldig mye. Vi har en robust virksomhet med veldig mange kunder i både privat, ideell og offentlig sektor. Men jeg synes det vil veldig være synd dersom en sånn beslutning ble tatt på manglende faktagrunnlag og litt for snever vurdering av hvilke tjenester vi faktisk leverer.

- Tror du dette er Senterpartiets reelle mål eller mer valgutspill?

- Jeg har ikke noe grunnlag for å ikke tro at dette er oppfatninger om politikk som Senterpartiet er opptatt av. Jeg synes det er helt legitimt å reise en sånn debatt, og å ha en ambisjon om å kritisk vurdere hvilke tjenester staten benytter seg av, både på konsulenter og alle type tjenester, men det er viktig at det skjer på et mest mulig opplyst grunnlag og man er forsiktig med å peke ut en bransje på den måten jeg synes at enkelte av utspillene bærer litt preg av, sier Sonberg.

- Blir for enkelt:

- Å skjære hele bransjen og alle tjenester over en kam, og hevde at det ikke er verdiskapende, tenker jeg blir litt for enkelt og litt for snevert, sier styreleder og partner i Zynk, Claus Sonberg. Foto: Zynk

PR-bransjen svarer Vedum etter konsulent-krangel: - Vitner om at han ikke har forståelse