Inngangen på helgen ble alt annet enn god for de over 900 ansatte i mediehuset TV 2. Plutselig kom spøkelset fra 2016 tilbake. Det var den gang kanalen gjennomførte sin største nedbemanning noensinne og kuttet 350 millioner kroner i kostnader. Fredag før helgen varslet TV 2-sjef Olav T. Sandnes om kutt på hele 400 millioner kroner. Det er massivt og naturlig nok både trist og kjedelig for alle ansatte som nå må leve i uvisshet om de har jobb eller ikke neste år.
Beskjeden til de ansatte er at dersom utviklingen forsetter som i dag, uten at kanalen klarer å øke inntektene, så må TV 2 gjennomføre sitt største kutt i absolutte tall noensinne. Forhåpentligvis blir det ikke like brutalt som sist. Selv om tallet 400 millioner kroner er høyere enn i 2016, så har TV-huset også vokst og blitt større. Siden den gang har TV 2 økt omsetningen med over to milliarder kroner til hele 6,6 milliarder kroner. Men nå svikter inntjeningen fullstendig og eieren Egmont i København er neppe særlig fornøyd.
At også mediehuset TV 2 må kutte er ikke overraskende. I TV-markedet er det kostnadskutt som gjelder for tiden, og en ser det samme både hos TVNorge-eier Warner Bros. Discovery, Viaplay og NRK. Nå har turen også kommet til TV 2 (og flere andre norske mediehus).
Så hvor ille blir det dersom prognosene til TV 2 inntreffer? Ille. Det er naturlig å sammenligne med 2016 da TV 2 måtte redusere antall årsverk med 177. Nå skal de i verste fall spare hele 400 millioner kroner og dit kommer ikke TV 2 med å kappe ned på kulepenner, lunsjer og taxiturer.
Kuttene vil i verste fall gå hardt utover både programtilbudet og ansatte.
Samtidig er det viktig å dvele litt ved ordet prognoser. Det er det dette er, og derfor er også varselet fra TV 2-sjefen et kraftig signal til kulturminister Lubna Jaffery og regjeringen om hva som er konsekvensen av at TV 2 mistet sitt momsfritak på salg av digitale TV-nyheter i TV 2 Play, et gode som «koster» kanalen 150 millioner årlig nye avgifter til staten.
Det pågår for tiden en kamp mellom mediebransjen og regjeringen om et nytt momsregelverk og under Arendalsuka fikk den nye kulturministeren klar beskjed fra både mediebransjen og de øvrige politiske partiene om hva de synes om regjeringens nye momsforslag, som altså skiller mellom salg av avisnyheter og TV-nyheter. Dette er dårlig politisk håndverk noe både TV 2, mediebransjen og stortingspolitikerne har påpekt.
For så lenge vi har valgt ikke å skattlegge nyheter, meningsutveksling og det frie ord (helt tilbake til 1959), bør et fritak for moms gjelde alle nyhetsprodusenter som daglig lager nyheter på norsk for det norske publikummet – uavhengig om nyheten leses på VG.no, høres på radio eller sees på TV 2-nyhetene. Det blir som å gå på en restaurant, også må du betale forskjellige priser avhengig av hvilket bord du tilfeldigvis velger å slå deg ned på. Det selvfølgelig helt uholdbart.
At regjeringen ønsker å kutte i sine budsjetter og dra den offentlige pengebruken ned, er en helt grei sak. Men da finnes det annen mediestøtte en heller burde vurdert å redusere, snarere enn å diskriminere TV 2.
Kampen er heldigvis ikke ferdigspilt, for i løpet av høsten må Jaffery fortelle både Stortinget, TV 2 og resten av den norske mediebransjen hva som blir den endelige lovteksten. Dette er den første floken landets nye medieminister må løse og under debatten i Arendal var hun tydelig på at hun ikke har konkludert. Spørsmålet blir om Jaffery velger å beholde regjeringens budsjettkutt og være tro mot regjeringskollegiet, eller om hun tar en ny kamp internt og kjemper for TV 2 og mediebransjen?
TV 2-sjef Olav Sandnes sa det ikke rett ut selv fredag. I stedet fikk han (uventet) hjelp fra noen av TV 2s største nyhetsprofiler som mener regjeringen må bære sin del av ansvaret for at TV 2 nå må kutte.
Så er det kun regjeringens skyld at TV 2 må kutte? Absolutt ikke. Til Kampanje sier TV 2-sjefen at kuttplanene også kommer som følge av en betydelig forverring av makroøkonomien med inflasjon og økt konkurranse.
Det er forståelig. Men TV 2 har også tatt egne valg og beslutninger som de må stå for. Styret og ledelse har selv har valgt å søke på et kostbart allmennkringkasteroppdrag (søknaden ble sendt inn to dager før varselet om kutt ble kjent), de tapte budkampen om de svært lønnsomme Premier League-rettighetene (Viaplay betalte mer) og måtte i stedet investere 4,5 milliarder kroner i norsk fotball, også har det blitt ansatt fryktelig mange nye mennesker i TV 2 av både journalister og utviklere.
Så sent som i 2022 hentet TV 2 hele 30 nye journalister for å styrke seg i kampen om leserne på nettet. I dag fremstår rekrutteringsgaloppen i TV 2 (som i resten av norsk mediebransje) som altfor optimistisk og nesten naivt.
Når TV 2 igjen må forberede seg på ny spareprosess og nedbemanning, må også TV 2-ledelsen bære sin del av ansvaret.
Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.
Kommentér