Onsdag morgen legger mediekonsernet Egmont frem sine tall for fjoråret og de viser at den internasjonale mediekjempen må se overskuddet i det norske flaggskipet TV 2 falle med 426 millioner kroner. Overskuddet faller fra sterke 503 millioner kroner i 2021 til fjorårets 77 millioner kroner som følge av flere TV-konflikter med distrubutørene og tunge redaksjonelle investeringer, særlig knyttet til nettsatsingen TV2.no. 

- Vi kom oss i fjor gjennom krevende og viktige endringsprosesser som gir oss gode forutsetninger for 2023, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav Sandnes i en melding. 

Omsetningen til TV 2 økte til 6,61 milliarder kroner som er rekord for TV 2. Det var en vekst på hele 336 millioner kroner. I en melding fra danske Egmont heter det at omsetningen for fjoråret «økte som følge av økt abonnementssalg på TV 2 Play» og «full konsolidering av RiksTVs omsetning etter oppkjøp til 100 prosent eierandel i 2021».

Samtidig åpnet TV 2 året på verst tenkelige måte med en pågående konflikt med landets største TV-distributør, Telenor. Konflikten tok slutt i januar, men på våren var det klart for en ny og enda mer smertefull forhandling med Altibox som endte i en ny konflikt. Samlet var TV 2 i svart for store deler av markedet gjennom åtte av årets 12 måneder.  

Den tøffe kampen mot distributørene har imidlertid gitt resultater i form av økte abonnementstall for strømmetjenesten TV 2 Play. Gjennom nye avtaler med både Allente, Telia, Telenor og nå sist Altibox har TV 2 Play blitt den største strømmetjeneste i Norge med 1,3 millioner kunder. 

TV 2-sjefen mener det blir nok av utfordringer også i 2023.

- Det er ingen tvil om at vi går inn i et år med høy kostnadsvekst og stor makroøkonomisk usikkerhet. Avgjørende rammevilkår for norske medier er nå i spill med fjerning av momsfritaket for lyd og levende bilder i elektroniske nyhetstjenester, som igjen vil svekke norske mediers mulighet til å konkurrere med de globale aktørene, sier Sandnes.

Les også: Regjeringen drøyer med ny TV 2-avtale - konkurrent mener foreslått endring er «science fiction»

Her ser du tallene til TV 2 for regnskapsåret 2022. Alle tall MNOK. 

TV 2 2022 2021 Endring i %
Omsetning 6.612,0 6.276,0  + 5
Driftsresultat 77 503 - 85