Mandag kom nyheten om at allmennkringkaster NRK er tilbake i OL-manesjen etter ti års pause der rettighetene har vært på en kommersiell runddans hos både TV 2 og nå sist Warner Bros. Discovery. Fortsatt må NRK vente på rettighetene, for i 2024 er det TVNorge-eieren sin tur til å delvis avslutte sitt OL-engasjement med sommer-OL i Frankrike. Først i 2026 kan NRK-sjefen, Vibeke Fürst Haugen, og resten av NRK-sporten gjøre sitt etterlengtede comeback i OL-sporet

Dagens rettighetsavtale smaker nok svært godt for et NRK som er sultefôret på sport. NRK har mistet mye de siste årene av både engelsk fotball, norsk fotball, OL og vintersport, og er det en rettighet som det har smertet NRK å miste, så er det nok OL. Sånn sett var OL-kjøpet en skikkelig revansje for NRK på rettighetsmarkedet. 

OL-rettighetene er også viktige av andre grunner. Dette er viktig innhold for NRK fordi man med denne typen rettigheter klarer å samle store seermasser og dermed bygge legitimitet rundt hele NRKs eksistens. Med et vinter-OL i Milano eller et sommer-OL i fra Los Angeles, får NRK et innhold som treffer midt i samfunnsoppdraget til statskanalen. Som en offentlig finansiert allmennkringkaster skal NRK være en bredt anlagt TV-kanal som samler hele nasjonen rundt de største øyeblikkene og som er med og legger minner inn vår nasjonale hukommelse. Med unntak av den mest populære helgeunderholdningen, et Melodi Grand Prix og nettopp OL, er det i dag vanskeligere og vanskeligere å finne TV-innhold av et slikt kaliber. Her ligger mye av grunnen til at NRK har svidd av store summer for å sikre seg denne attraktive rettigheten.

Rettighetskjøpet kommer som et resultat av et felles bud fra hele den europeiske kringkastingsunionen (EBU) og Warner Bros. Discovery som beholder rettighetene ikke-eksklusivt digitalt og på tradisjonell betal-TV. Etter det Kampanje kjenner skal verken TV 2, Viaplay eller noen andre interessenter ha vært med i budprosessen. Det er to mediekonsern i sparemodus som kjøper rettighetene på det norske markedet og for å ta Discovery først. OL-avtalen kan ikke sees på som annet enn en stor tilbaketrekning fra sportsarenaen for TVNorge-eieren.

En kan saktens lure på hvem som gidder å betale for OL-sendingene til Discovery, når de samme bildene ligger åpent ute på en «gratis» NRK-kanal eller digital tjeneste?

Warner Bros. Discovery kjøpte OL-rettighetene sist for over 11 milliarder kroner og sikret seg eksklusive rettigheter, men den gang var vi vitne til et  mer aggressivt Discovery enn det selskapet som i dag skal spare nærmere 40 milliarder kroner. Nå sitter selskapet igjen med en brøkdel av rettighetene til under en tiendedel av prisen, og som du skal være hardcore Discovery-fan for å vurdere. En kan saktens lure på hvem som gidder å betale for OL-sendingene til Discovery, når de samme bildene ligger åpent ute på en «gratis» NRK-kanal eller digital tjeneste (finansiert over skatteseddelen)?

Mye tyder på at OL dermed har kostet mer enn det smakte for Discovery.

NRK selv vil ikke si hvor mye de betaler for rettighetene til fire OL og en forpliktelse til å sende 100 timer vinter-OL og 200 timer sommer-OL i årene 2026, 2028, 2030 og 2032. Men etter det Kampanje har grunn til å tro vil dette koste NRK rundt 300-350 millioner kroner.

NRK-sjefen mener dette er regninger som først vil komme i om mange år, men det er unektelig et faktum at det store rettighetskjøpet kommer på en tid der NRK skal spare store millionbeløp. Bare i år skal Fürst Haugen kappe 300 millioner kroner, inkludert et kutt på rundt 100 ansatte og hun selv har uttalt til Stortinget at allmennkringkasteren ligger an til å få en ekstraregning på en halv milliard kroner de neste årene som en følge av økte kostnader og en inntektsutvikling som ligger under den generelle lønns- og prisveksten.

NRK-sjefen er garantert ikke enig, men satt på spissen kan man si at NRK delvis finansierer OL-kjøpet med dagens nedbemanninger. Selv om OL-regningen ligger mange år frem i tid så blir det et slankere og mer kostnadseffektivt NRK som betaler den fakturaen. Nedbemanninger er alltid siste utvei i en spareprosess og er en løsning som gir effekt uitover året det inntreffer. Politisk er det også lite som tyder på at NRK kommer til å få særlig rausere budsjetter i årene som kommer og de ansatte som nå forsvinner fra NRK får neppe jobbene tilbake. OL-kjøpet kommer også på en tid der NRK-sporten skal redusere kostnadene med 20 millioner kroner og «Sportsrevyen» legges ned og selv ikke NRK-sjefen vet hvordan verden kommer til å se ut fremover.

Om OL-kjøpet er vel anvendte penger gjenstår å se, men det er liten tvil om at dette er en rettighet som kan bidra til mye positivt engasjement både internt i NRK og for seerne. Mange av oss har fortsatt noen av sine sterkeste minner knyttet til OL på NRK og for publikum vil dette bli en opptur. Nå blir det verken reklameavbrudd (for de som lar seg provosere av det) i skisporet eller enkelte idrettsøvelser på en abonnementsbasert strømmetjeneste. Så da gjenstår det bare for NRK å lage enda bedre OL-sendinger og seeropplevelser enn det vi har fått på TV 2 og Warner Bros. Discovery de seneste årene.