NRK blar opp flere hundre millioner for OL-rettigheter: - Må gjøre tøffe prioriteringer

TV 2 var ikke med i budkampen, men NRK-sjefen utelukker ikke et samarbeid om OL-rettighetene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

- Dette er en stor dag for oss i NRK, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Kampanje, en snau time etter at det ble kjent at statskanalen har sikret seg rettighetene til fire olympiske leker fra og med 2026.

OL-nyheten ble feiret med kake og champagnebrus i NRK Sporten mandag morgen.

- Dette betyr mye for oss og vi er glade for at vi har fått det til. Nå gjenstår det å lage så godt innhold som mulig slik at publikum blir begeistret, men det har vi klart før, så det tror jeg vi skal klare, sier NRK-sjefen.

Etter det Kampanje erfarer betaler NRK mellom 300 og 350 millioner kroner for rettighetene til fire olympiske leker. Dette er anslag Vibeke Fürst Haugen ikke ønsker å kommentere.

- Det kan ikke jeg si noe om, men jeg mener dette er forsvarlig og riktig bruk av ressurser. OL er viktig for mange.

Les mer: OL tilbake på NRK - Discovery beholder digitale rettigheter

- Må gjøre tøffe prioriteringer

NRK står i dag midt i en kuttprosess der de skal spare 300 millioner kroner i inneværende år. Forrige mandag ble det kjent at NRK har fått inn over 80 søknader på sluttpakketilbudet som gikk ut før jul.

- Har dere kuttet kostnader og gitt ansatte sluttpakker for å få råd til OL?

- Nei, de to tingene henger ikke sammen overhodet. Dette er en avtale fra 2026, så det har ingenting med 2023-budsjettet å gjøre. Vi har gjennom et godt stykke tid forhandlet om denne avtalen og har en my lengre horisont enn årets budsjett, sier Vibeke Fürst Haugen.

NRK-sjefen erkjenner likevel at et OL-kjøp betyr kutt i andre programposter.

- Det betyr ikke at vi legger bort alt annet og satser på sport, men også i 2026 må vi gjøre tøffe prioriteringer. Sånn er det hvert eneste år. OL er noe vi mener er viktig, både for publikum og for oss, og vi synes det er fint å få tilby dette til det norske publikum.

Gikk sammen med Warner Bros. Discovery

Heller ikke sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt vil gå ut med detaljer omkring NRKs bidrag i budet fra EBU.

- Beløp på sportsrettigheter kan vi ikke gå ut med, sier han til Kampanje.

- Sist gang NRK bød på rettighetene så var de for dyre. Hva har endret seg?

- Forrige gang var det også en europeisk avtale, og hvorvidt NRKs bud var avgjørende eller ikke, er vanskelig å si. Det handlet mer om at Discovery kjøpte det for hele Europa og EBU fikk det ikke.

Rettighetsprisen Discovery betalte til IOC for fire OL i 2015 var på svimlende 1,3 milliader euro, eller i overkant av 11 milliarder kroner

Denne gangen var det ifølge Espen Olsen Langfeldt naturlig for EBU å ta kontakt med Discovery for å se om man kunne finne en felles løsning, i tillegg til at man så på muligheten til å by alene.

- Det resulterte i at man først fant en løsning mellom Discovery og EBU på hvordan man skulle fordele rettighetene, og så ga et felles bud til IOC, sier han.

Viktig avtale:

- Det betyr mye, svarer Espen Olsen Langfeldt på spørsmålet om hva OL-avtalen betyr for moralen i NRK Sporten. Foto: Eivor Eriksen

Discovery får ikke vise OL gratis

Selv om Discovery har sikret seg digitale rettigheter, skal det ikke være lagt noen begrensinger på hva og hvor mye NRK får vise av OL. Verken lineært eller på NRKs egen strømmetjeneste NRK TV.

- Dette er veldig likt parallelle rettigheter slik man tidligere har hatt på vintersporten, og slik man har på østerrikske rettigheter i dag. Discovery har rett til å vise det de ønsker å vise, dog bak sine betaltjenester. TVNorge og andre fri-TV-kanaler får de ikke vise OL på, sier Espen Olsen Langfeldt.

Sånn som Kampanje forstår avtalen, kan ikke Discovery vise OL-sendingene gratis, heller ikke digitalt.

- Det er for tidlig å forskuttere hvordan lekene vil se ut på norske skjermer i 2026. Vi jobber nå for fullt med Paris i 2024, der vi fortsatt har fulle, eksklusive rettigheter i Norge. Detaljer for de kommende lekene får komme når det nærmer seg, svarer sportsdirektør i Warner Bros. Discovery, Morten Johannessen

Han mener den nye avtalen gir dem flere fordeler både når det gjelder produksjon, ekspertise og innovasjon.

- Vi har tilgang til noen av de aller beste ekspertene i hele verden. På samme måte som både Joe McEnroe, Boris Becker og Mats Wilander er eksperter for tennis-rettighetene våre, når Australian Open slås i gang i dag, vil vi kunne dra nytte av verdens fremste fagfolk i våre OL-produksjoner. I tillegg er det en betydelig fordel også på kostnadssiden å være en del av et større rigg.

Åpner for samarbeid med TV 2

I Danmark har statskanalen DR har inngått et samarbeid med danske TV 2 om OL-sendingene. Også norske TV 2 er medlem av EBU, men de er foreløpig ikke en del av avtalen EBU har inngått med IOC.

- Har det vært aktuelt for NRK å samarbeide med TV 2 om disse rettighetene?

- Det har vært en dialog der, absolutt. TV 2 må svare på hvordan det foregikk. Hvordan dette blir seende ut til slutt, er for tidlig å si, men akkurat denne avtalen var det NRK som la inn bud på, sier Espen Olsen Langfeldt i NRK.

- Er dere åpne for et samarbeid?

- Vi er åpne for samarbeid med alle på alle mulige måter. Nå har vi landet dette og gleder oss over det, så skal vi se på hvordan vi skal utvikle dette til publikums beste.

Kringkastingssjefen vil heller ikke utelukke noe.

- I dag fortalt at vi har fått OL tilbake på NRK, og så får vi se hvordan det blir etter hvert, sier Vibeke Fürst Haugen.

TV 2: - Spennende rettigheter

TV 2-sjef Olav Sandnes bekrefter til Kampanje at kanalen ikke var med å by på rettighetene.

- Vi må bare gratulere NRK med rettighetene til OL. Dette er spennende rettigheter som TV 2 hadde i Sotsji og Rio i 2014 og 2016. Jeg kan også bekrefte at vi ikke har lagt inn bud, men utover det så har ikke vi i TV 2 så mye å tilføye, sier Olav Sandnes i TV 2 til Kampanje. 

- Hvilke vurderinger har TV 2 gjort når dere velger ikke å by på OL?

- Vi valgte ikke å legge inn bud på dette som en del av den samlede innholdsstrategien til TV, sier han.

Til Kampanje kunne imidlertid NRK fortelle at det har vært en dialog mellom TV 2 og NRK rundt OL.

- Vi har dialog med NRK rundt mange rettigheter og har et samarbeid på skiskytning blant annet. Så det er ikke slik at vi ikke samarbeider. Men det vi i sier i dag er at vi gratulerer NRK med spennende rettigheter, sier Sandnes.

NRK blar opp flere hundre millioner for OL-rettigheter: - Må gjøre tøffe prioriteringer