I dag instruerer Stortinget kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja om å komme med en krisepakke til mediene.

Det kom frem i pressekonferansen som ble avholdt på Stortinget i dag, der de presenterte vedtaket om kontantstøtte på opp mot 50 milliarder kroner for å hjelpe norsk næringsliv gjennom koronapandemien.

Stortinget ber i tillegg regjeringen om målrettede krisetiltak for mediebransjen. 

- De fleste steder er problemet at omsetningen faller eller man er pålagt å stenge ned, sånn at du ikke kan ha folk på jobb. I noen bedrifter trenger vi at folk jobber i denne perioden. Mediebedriftene er en av de. Nå får vi en bestilling til regjeringen at vi kommer tilbake til en sak også for mediebedrifter som opplever stort fall i annonseomentingen som gjør at journalister kan gå på jobb i stedet for å bli permittert, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen på pressekonferansen.

Les også Abid Rajas svar: - Dette skal vi følge opp så raskt som mulig

Forventer forslag neste uke
Som Kampanje tidligere har skrevet, har tilbakemeldingen fra norske mediehus vært at kontantstøtteordningen i liten grad vil hjelpe dem gjennom krisen, men så sent som fredag forrige uke sa Raja nei til en egen krisepakke for mediene da han møtte bransjen til et krisemøte.

- Jeg har i flere uker vært veldig bekymret for mediene og pekt på at vi er nødt til å få en krisepakke for de også. De har en samfunnskritisk funksjon og er ikke skrudd sammen på andre måter som gjør at de kan dra nytte av andre krisepakker som er kommet, sier kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen til Kampanje.

Hun mener ministeren og departementet har valgt å sitte på gjerdet og vente, også etter fredagens møte med medieorganisasjonene.

- Da må Stortinget ta grep og instruere regjeringen om å komme med en krisepakke til mediene der de andre krisepakkene ikke strekker til, sier hun.

Det er ikke fastsatt en størrelse på krisepakken.

- Det blir en jobb for å få den så god som mulig. Jeg forventer et forslag til krisepakken allerede neste uke fra departementet.

Les også: Raja ber et kriserammet Medie-Norge om mer tid: - Er redd dette går for sent

- Har skjønt alvoret
Leder av Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey, er glad for å ha blitt hørt av Stortinget.

- Vi er veldig glade for at stortingsflertallet har skjønt alvoret og at de kommer med en tydelig bestilling til regjeringen der de anerkjenner og ber om at de raskt må komme tilbake med tiltak for mediene. Det er et veldig, viktig signal som vi trenger nå, sier hun til Kampanje.

- Vet vi noe om ordningen?

- Nei, det er for tidlig å si noe om, men vi ser det står at det skal være en kompensasjonsordning, sier hun.

Øgrey understreker at det haster.

- Tempo er viktig her og jeg leser dette som en klar bestilling til kulturministeren om å jobbe raskt og i en situasjon hvor medienes rolle er viktigere enn noensinne. Dette er veldig viktig, sier MBL-sjefen.

Les mer: Avistopper tviler på at de får koronastøtte - omsetningen faller for lite