Landets papiraviser har de siste årene blitt rammet av et kraftig inntektsfall i annonsemarkedet. Papiravisenes annonseomsetning dalte med 17,6 prosent i andre kvartal, som er den største nedgangen IRM har målt for riksavisene siden målingene startet i 2006. Samtidig tar det tid å skape store nok digitale inntektskilder som kan demme opp for papirtapet, i tillegg til at stadig mer programmatiske reklamekjøp og annonseblokkering også byr på utfordringer.

Amedia, med sine mange lokalaviser, er blant medieaktørene som har fått merke endringene i annonse- og mediemarkedet. Amedias samlede annonseinntekter i andre kvartal falt med 88 millioner sammenlignet med året før. Annonseinntektene i sammenlignbare aviser hadde en nedgang på 12,2 prosent, og inntektene fra annonser på print var 14,9 prosent lavere enn tilsvarende periode i 2014. I digitalmarkedet opplever nå Amedia samme utfordring som blant andre Schibsted og VG: Progammatiske reklamekjøp stjeler annonsekroner fra avisene.

Les også: Tror på eksplosiv vekst i content marketing-markedet (krever innlogging)

Les også: - Avisene skal ikke produsere content marketing (krever innlogging)

- Opplever svært gode resultater
Derfor er det nå stor begeistring over at satsingen på innholdsmarkedsføring, også kjent content marketing og såkalte «native ads», begynner vise meget lovende  resultater. Amedia-aviser landet rundt opplever at en helt ny inntektsstrøm er i ferd med å ta form.

 -Vi opplever svært gode resultater hos våre annonsører. Dette er annonsør-produkter som kommer til å vokse stort i omsetning, sier Kristiane Roe Hammer, leder for ANDI, Amedias content marketing-avdeling, til Kampanje.

Les også: Amedia utvider content marketing-satsing

Les også: Spår dobling av programmatic-annonser

 18 Amedia-aviser er kommet i gang med sin satsing på content marketing og «native ads».De, også hos mindre lokale aviser på nett og papir.

De som allerede er godt i gang er Bergensavisen, Drammens Tidende, Nordlys, Fremover, Fredrikstad Blad, Sarpsborg Arbeiderblad, Tønsbergs Blad, Haugesunds Avis, Romerikes Blad, Jarlsberg Avis, Gjengangeren, Østlandsposten, Øyene, Sandefjords Blad, Gudbrandsdølen Dagningen, Glåmdalen, Avisa Nordland og Oppland Arbeiderblad.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Trykker ikke lenger penger: Amedias samlede annonseinntekter i andre kvartal falt med 88 millioner sammenlignet med året før. Nå bidrar satsingen på innholdsmarkedsføring til at det blir fart på de digitale inntektene.

- Vi traff publikum på Gjøvik
Annonsøren CC Gjøvik er blant annonsøren som har testet «native ads». Det skjedde hos Oppland Arbeiderblad. Målet var å lokke folk til arrangementer.

- I en medieverden hvor mange kjemper om oppmerksomheten ble vi mer synlige. Kampanjen kunne deles i flere kanaler. Vi fikk fram budskapet vårt og traff publikum med interessant stoff, sier Vibeke Askevold, senterleder hos CC Gjøvik.

Hauglandsøy Fritidt har forsøkt seg  med «native ads» i Bergensavisen (BA)  for å trekke folk til visning av hytter og hyttetomter 25 minutter utenfor Bergen sentrum. 

- Vi hadde en veldig positiv opplevelse med CM-kampanjen vi hadde i BA. Ved å lage en film og en artikkel om hyttefeltet hvor vi skal selge tomter og rorbuer, så oppnådde vi mye mer trafikk både på nettsider, sosiale medier og henvendelser til selger, sier markedssjef Lasse Heggedal hos Hauglandsøy Fritid.

- Negative tilbakemeldinger i sosiale medier
Lasse Heggedal er svært godt fornøyd med responsen på content marketing-kampanjen i BA. Som annonsør handler alt om å oppnå effekter av reklameinvesteringene.

- Tilbakemeldingene var svært gode på kampanjen. Den ble lagt merke til, og selve videoen vi lagde ble meget bra, noe som førte til at vi fikk gode tilbakemeldinger. Vi fikk også en del negative tilbakemeldinger på sosiale medier uten at vi nødvendigvis synes at det gjør noe, sier Lasse Heggedal.

Styres fra Oslo
Amedia-satsingen er nasjonalt lagt inn under ANDI, Amedia Native og Digitale Inntekter. Oppdraget er blant annet å koordinere arbeidet med innholdsmarkedsføring i konsernet, samt å produsere innhold, informere og være en ressurs for avisene som ønsker å drive med såkalt «native ads».

 - Det pågår tester rundt omkring i landet. Stadig flere vil nå lansere content marketing som et produkt for eksisterende og nye annonsører, sier daglig leder Kristiane Roe Hammer.

Satsingen går inn under Amedias område for forretningsutvikling som ledes av Pål Nedregotten. ANDI ledes av Kristiane Roe Hammer og avdelingen består av tre personer.

Les også: Fra Mann til content marketing

Les også: Henter flere content-folk fra VG-redaksjonen