Året 2016 startet med en svært opprivende konflikt mellom Telenor-eide Canal Digital og amerikanskeide Discovery, en strid som endte med at TVNorge-kanalene gikk i svart hos rundt 2,5 millioner seere i ti dager.

Nå truer en ny, stor tv-konflikt. Denne gangen er det TV 2 og distributøren Get som er i beinharde forhandlinger. Også nå handler det om penger. Store penger. Stridens kjerne er hvor mye Get skal betale TV 2 for å kunne distribuere tv-konsernets kanaler i årene før. Det har ikke partene klart å bli enige om så langt i 2016.

Les mer: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale

Les mer: TVNorge-kanalene gikk i svart hos tre millioner seere

Nyttårsaften er deadline
Forhandlingsfristen utløper 31. desember og dersom ikke partene innen nyttårsaften klarer å bli enige om en ny avtale, kan mange nordmenn miste tilgangen til TV 2-kanalene fra årsskiftet. Omtrent 500.000 husstander i norske byer og tettsteder er Get-kunder, noe som betyr at cirka 1,3 millioner seere risikerer å miste TV 2-kanalene.

- Vi forhandler med TV 2 og regner med at det er mulig å finne en god løsning, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, til Kampanje.

- Krevende å forhandle
- Etter det Kampanje forstår er forhandlingene krevende. Kan du kommentere det?

- Det er generelt krevende å forhandle nye innholdsavtaler. Norske tv-kunder ønsker å kunne velge det de vil se, og det er viktig for oss å få avtaler som gir mulighet for det. Samtidig må vi sikre at prisen til kundene våre holder seg på et fornuftig nivå, sier Husby.

TV 2 er ordknappe om tv-forhandlingene med Get.

 - Det er riktig at vi er i forhandlinger med Get om en ny distribusjonsavtale, og vårt mål er selvsagt å komme til enighet innen nåværende avtale utløper. Utover dette så kommenterer vi ikke detaljer i forhandlingene, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

 «Slaget mot distributørene»
I mai kunne Kampanje fortelle at TV 2-sjef Olav T. Sandnes varslet sine ansatte om at tv-konsernet ville stille langt tøffere krav om penger fra distributørene framover. TV 2 har distribusjonsinntekter på rundt 750 millioner kroner årlig og disse inntektene svært viktig for den danskeide, kommersielle kringkasteren.

Les mer: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, sa TV 2-sjefen internt, ifølge Kampanjes kilder.

Sandnes poengterte at dette var et veiskille for TV 2 og kalte det for «Slaget mot distributørene».

Noe av det første den forrige TV 2-sjefen, Alf Hildrum, gjorde, var å gå til angrep på det han kalte en antikvarisk forretningsmodell der tv-distributørene stakk av med brorparten av pengene. Arbeidet ble kronet med en avtale mellom TV 2 og staten i 2010, der TV 2 som formidlingspliktig kringkaster fikk lov til å forhandle frem betingelser på markedsmessige vilkår. Det forsuret ytterligere forholdet mellom TV 2 og distributører som Canal Digital og Get.

Få uker etter at Kampanje omtalte TV 2-sjefens interne krigserklæring mot tv-distributørene, ble TV 2 og Telenor-eide Canal Digital enige om en ny avtale etter tøffe forhandlinger.  Det skjedde seks dager før forhandlingsfristen løp ut tirsdag 31. mai. Dermed unngikk 2,5 millioner seere svarte skjermer under fotball-EM og OL.

Les også: TV 2 og Telenor enige om ny tv-avtale

Nå gjenstår altså en avtale mellom TV 2 og Get. Alle distributørene, med unntak av Get, har inngått avtaler med både Discovery og TV 2 (Viasat, Altibox, Canal Digital (kabel og satellitt) og RiksTV). Get står uten ny avtale med TV 2, mens avtalen med Discovery løper ut i første kvartal 2017.

I november skrev Kampanje at tv-inntektene til Get flater ut og at distributøren sliter med å få ny abonnenter.

- Denne utviklingen skyldes en stadig mer intens konkurranse på det markedet for privatboliger i Norge. Konkurrentene tilbyr aggressive prispunkter og tilbyr lavkostnad fiberoppkobling, skrev det danske telekomselskapet TDC, som eier Get, i sin kvartalsrapport.

Få uker senere ble det kjent at Get skal nedbemanne med 96 årsverk, som er over ti prosent av arbeidsstyrken.

Les også: Tv-inntektene til Get flater ut – får ingen nye abonnenter

Les også: - 96 ansatte må gå i Get