Mandag skrev Kampanje at det er massiv motstand blant de ansatte i Dagbladet mot planene om å samlokalisere Dagbladet og Aller-selskaper i et nytt hovedkvarter på Hasle, som ligger to kilometer fra Oslo sentrum.

«Jeg husker den ødeleggende flytteprosessen for Arbeiderbladet for snart 30 år siden, da de flyttet fra Youngstorget til Hasle. Det var drepen for ånden i avisa», advarer en av journalistene i en intern Dagblad-rapport som Kampanje har fått tilgang til.

Les mer: Dagblad-journalister truer med å slutte

Ona: - Kort vei til sentrum
Tidligere medietopp Aslak Ona var administrerende direktør i Arbeiderbladet på 80-tallet. Han var ivrig pådriver for flyttingen av arbeideravisen til Hasle. De ansatte satte seg på bakbeina, men Ona fikk full støtte fra partiorganets eier, Arbeiderpartiet, og partileder Gro Harlem Brundtland. Ona har ikke glemt flyttestriden.

-  Vi hadde mange interne diskusjoner om flyttingen i Arbeiderbladet også. Fagforeningene var ikke fornøyde, sier Ona til Kampanje.

Han mener det kan være fornuftig av Aller og Dagbladet å samle seg under et tak på Hasle.

- Jeg kjenner ikke detaljene i Dagbladets planer om å flytte til Hasle, men det er viktig å huske på at Hasle ligger 5-6 minutter med t-bane fra Oslo sentrum. Det er lett å overdrive betydningen av avstanden til sentrum, til kildene og institusjonene.  Med gode kommunikasjonsløsninger og en moderne og effektiv bygning, vil Dagbladet kunne oppnå store fordeler ved å flytte sammen med Aller Media, sier Ona.

- Må ikke finne på å flytte
Ikke alle er enig med Ona.

- Dagbladet må aldri finne på å flytte til Hasle, sier Bent Inge Bye.

Han er i dag Ap-ordfører i Nedre Eiker kommune. På 80-tallet sto Bye som klubbleder for redaksjonsklubben i frontlinjen i den opprivende flyttestriden i Arbeiderbladet. Fagforeningene kjempet mot Aslak Ona og sjefredaktør Per Brunvand, som hadde partileder Gro Harlem Brundtland og partisekretær Ivar Leveraas i ryggen.

- Lite klokt å forlate sentrum
- Arbeiderbladets utvikling etter at avisen flyttet fra Youngstorget til Hasle viser hvor lite klokt det var å forlate sentrum. Jeg er helt enig med de ansatte i Dagbladet som fryktet for avisens identitet, merkevare og kultur og jeg skjønner at journalistene vil slutte om avisen beveger seg ut av sentrum. Jeg sa opp da Arbeiderbladet flyttet, sier Bye til Kampanje.

Han mener flyttingen til Hasle ble begynnelsen på slutten for det gamle Arbeiderbladet.

- Det ble sagt at det nye avishuset på Hasle skulle gi Arbeiderbladet kraftig opplagsvekst og sikre avisens et helt annet økonomisk fundament. Slik gikk det jo ikke. Det kan gå helt galt når medieledere ser seg blinde på tall, sier Bye.

- Kan ikke skylde på Hasle
Ona er godt kjent med Arbeiderbladets opphold på Hasle har fått et lite ærerikt kapittel i enkelte mediekretser.

- Ja da, jeg har hørt disse skrekkhistoriene om Hasle. Jeg sluttet året etter at Arbeiderbladet flyttet til Hasle, og opplaget fortsatte å stige. Avisens opplagsfall og økonomiske problemer hadde sammenheng med krisen i norsk økonomi, som startet i 1987/88 og vedvarte til 1993/94, og endringene i avismarkedet. Lokalene på Hasle kan ikke få skylden for det. Avishuset på Hasle, som kostet 40 millioner kroner, var moderne og effektivt, og Dagsavisen fikk en god pris da de solgte lokalene, sier Ona.

- Men måtte Arbeiderbladet flytte fra Youngstorget og Oslo sentrum?

- Youngstorget var et godt sted å være for Arbeiderbladet, men det oppveide ikke alle fordelene ved å flytte til Hasle. På Youngstorget var avisens 180 ansatte fordelt på 11 etasjer. Bygningen var upraktisk for moderne avisvirksomhet og kommunikasjonen mellom avdelingene var ikke spesielt god. En gang på 80-tallet, da jeg var jeg innom opplagsavdelingen, kunne avdelingssjefen fortelle meg at det begynte å bli lenge siden de hadde fått besøk av noen fra redaksjonen. Sist gang var visstnok i 1954 da daværende sportsjournalist Finn Gustavsen dukket opp i avdelingen, sier Ona.

Gro: - Symboliserer fornyelse
Protestene til tross, i 1988 inntok Arbeiderbladet sitt splitter nye avishus på Hasle. Statsminister Gro Harlem Brundtland holdt åpningstalen:

- På vegne av hovedaksjonæren Arbeiderpartiet er jeg i dag glad for å kunne gratulere Arbeiderbladet med nybygget.  Det er lyst, åpent og optimistisk, symboliserer vilje til fornyelse og samarbeid, sa statsministeren.

Ni år senere, i 1997, flyttet Arbeiderbladet tilbake til sentrum under navnet Dagsavisen.

Les også: Bekrefter flytteplaner i Dagbladet

Les også: - Unison motstand mot Dagblad-flytting