Navn: Kjersti Oppen
Stilling: Administrerende direktør, MSLGROUP Norge.
Årets ferie: Nettopp kommet hjem fra Kina etter spennende uker i Shanghai og Beijing. Fascinerende sted å være, med nærmere 1,4 milliarder mennesker og det raskest voksende markedet globalt for tiden.
- Hva er den perfekte sommermaten?
- Forrett: Grillede kamskjell. Hovedrett: Hummersalat, grillet kongekrabbe, kveite eller laks. Det blir mye fisk, det foretrekker jeg om sommeren! Dessert: Norske jordbær. Drikke: Gjerne et glass prosecco eller champagne først, ellers veldig glad i tørre hvitviner som Chardonnay/Chablis, Riesling og Sancerre. Er ingen gourmet, men elsker det sosiale ved et godt måltid. Mer opptatt av det, og av stemningen, enn hva vi spiser.
- Hvor reiser du aldri tilbake?
- Har faktisk ingen slike steder. For meg handler det om innstilling. Er du innstilt på at ting stort sett er veldig annerledes, i alle fall hvis du reiser langt, så unngår du mange frustrasjoner og lite konstruktiv bruk av energi på å klage over at alt ikke er som hjemme. Hele poenget med å reise bort er jo nettopp å oppleve noe annet – det er det som er spennende!
- Er du offline i ferien?
- Jeg slapper bedre av ved å være delvis online enn helt off. Er god på å skille viktige ting fra mindre viktige, så naturlig seleksjon og prioritering går av seg selv. Følger uansett nyheter og oppdateringer i sosiale medier, noe som også kan være god avkobling.
- Du inviterer tre personer til middag i sommer. Hvem velger du – og hvorfor?
- Jeg ville invitert Petter Northug jr. Er glad i langrennssporten etter å ha konkurrert i mange år selv, og synes han har bidratt til å gjøre sporten interessant for flere. Det som skjedde tidligere i år var ikke bra, men alle fortjener en ny sjanse. Jeg ville også invitert Elon Musk, grunnleggeren av Tesla. Jeg imponeres av mennesker som har evnen til å tenke nytt innenfor fornybar energi, og samtidig utvikle et designmessig svært etterspurt produkt. Hillary Clinton skulle også fått en plass ved bordet. Hun har alltid hatt en sterk profil og vært en dyktig og respektert utenriksminister, og jeg venter som mange andre på å få avklart hvorvidt hun vil stille som presidentkandidat. Det er på tide med en kvinne i USAs fremste posisjon, og hun er i mine øyne en svært dyktig kandidat.
- Norske mediehus skal kutte én milliard kroner. Sparer mediene seg til fant?
- Det er utfordrende tider for mediehusene, men dette handler om å tilpasse seg den nye virkeligheten. En omstilling fra hovedsakelig gode annonseinntekter på papir til framtiden som utvilsomt er digital. Dette er en utvikling vi har sett komme lenge, og å ta de rette grepene nå, for å være best mulig posisjonert til å møte og vinne fremtiden, er helt avgjørende. Omstillingsfaser er ofte tøffe, men alternativet er stort sett alltid mye verre.
- Hvem heier du på i årets PR-fight: Hans Geelmuyden eller First House?
- Bruker veldig lite energi på dette. Det jeg er opptatt av, er å få mer fokus på alle de unge og flinke folkene som jobber i bransjen i dag, som har en fagkunnskap som er imponerende. Jeg er så heldig at jeg jobber sammen med et utvalg av dem hver dag, og er imponert over hva de kan. Slik jeg ser det, har bransjen gått gjennom en omfattende profesjonalisering de siste årene, ikke minst på det digitale området, noe som har bidratt til å løfte hele bransjen. Nyetableringer som Trigger, og den suksessen byrået har hatt, viser nettopp det.
- Hvor bør grensene gå for NRKs virksomhet?
- Jeg er veldig glad i NRK, som jeg har stor respekt og sans for. Samtidig mener jeg at deres kommersielle muligheter må begrenses. Så lenge NRK primært er lisensfinansiert, må dette også legge føringer for hvordan de opptrer kommersielt. Lisenspengene burde sikre muligheten til å levere et godt produkt til det norske folk. Jeg tror dette er viktig for å sikre at kommersielle aktører kan ta de mulighetene som eksisterer i markedet, og dermed kunne ta seg betalt for godt innhold, som de investerer svært mye i utviklingen av.
- Hvor kommer veksten til å være størst fremover - innen betalt reklame, PR eller i egne medier?
- Vanskelig å spå om fremtiden, men etter mitt skjønn er dette en litt konstruert sammenstilling, da grensene mellom «paid, owned and earned» utfordres og flyttes i rekordfart. Det viktige er samspillet mellom kanalene, og vi blir stadig flinkere til å lage «økosystemer» der hver disiplin løser ulike kommunikasjonsoppgaver. De aktørene og kanalene som mange forstår kan spille en viktig rolle i miksen, vil vinne, uavhengig av hvilken merkelapp de hører under.
- Hva/hvem vil du helst slippe å høre eller lese mer om i mediene resten av 2014?
- Tror jeg kunne klart meg godt uten de siste oppdateringene på realitykjendisfronten. Veldig mange Paradise Hotel-deltagere som har behov for vel mye medieeksponering. Føler jeg er barn av en litt annen generasjon, hvor det å ha noe å komme med for å bli kjent og være i media er viktig, ikke bare det å være der og bli kjendis. Men det sier kanskje like mye om meg.
- Kampanje fyller 50 år i år. Hva mener du er det viktigste som har skjedd innen medier, reklame og kommunikasjon de siste fem tiårene?
- Gratulerer! Overordnet vil jeg si overgangen fra papir til digitalt. En transformasjon som skjer i stadig raskere tempo. Videre, etableringen av TV 2 og Norges første kommersielle kanal, som har ført til sunn konkurranse og bragt utviklingen fremover i Norge. Sist, men ikke minst, de mange nyetableringene i kommunikasjonsbransjen de siste årene med First House i spissen, som på alle måter har preget debatten og utviklingen i bransjen. Sammen med andre, sterke nyetableringer illustrerer det hvilken solid vekst bransjen har opplevd de siste årene.
Kommentér