I forrige uke skrev Kampanje at Aller Media skal kutte bemanningen og kostnadene med 70-100 millioner kroner. Nedskjæringene har utløst mye intern uro i mediekonsernet, og særlig i Se og Hør, som er blant mediehusets viktigste blader, er stemningen preget av nerver og frykt. Bakteppet er en eventyrlig mediesuksess med store overskudd og høye opplagstall gjennom mange år som ble avløst av en kraftig nedtur med synkende salgstall. Den store kjendisfesten er på mange måter over og bare to år etter forrige runde med kutt, er klimaet i Se og Hør preget av tøffere tider.
Etter det Kampanje forstår, skal de ansatte også være misfornøyde med arbeidsmiljøet i kjendisbladet. Den siste uken skal det ha vært flere interne møter i Se og Hør hvor arbeidsklimaet har stått på dagsorden.
Arnstad: - Konstruktive innspill
Sjefredaktør Ellen Arnstad påpeker at misnøyen omfatter deler av staben.
- Det stemmer ikke at det er misnøye med arbeidsmiljøet i hele Se og Hør-redaksjonen, men vi jobber med helt konkrete tiltak i en av avdelingene, og der noen av medarbeiderne har kommet med konstruktive innspill, sier Arnstad til Kampanje.
- Etter mer enn tyve år som sjefredaktør for ulike blader, så har jeg ledet flere prosesser som dette, og jeg anser derfor ikke dette som noe dramatisk. Tvert imot så har Se og Hør-redaksjonen i de 16 månedene som jeg har sittet i sjefredaktørstolen vært preget av både arbeidsglede og gode prestasjoner. Vi har også i Aller Media en kultur for en god dialog med klubben. I en medietid med store endringer, så er det en selvfølge at det til enhver tid er et pågående arbeid for å forbedre både produkt og organisasjon, og det er nettopp denne jobben jeg er satt til å gjøre i en merkevare med mer enn 35 års fartstid og mye historie, sier Arnstad.
- Misnøye og frykt
De tillitsvalgte i Aller Media er koblet på prosessen rundt arbeidsmiljøet i Se og Hør, og skal etter det Kampanje kjenner til ha hatt møter med de ansatte og sjefredaktør Ellen Arnstad. Leder for redaksjonsklubben i Aller Media, Tone Rudberg, svarer slik på spørsmålet om det er misnøye med arbeidsmiljøet i Se og Hør:
- Det er klart at i tider med kutt og mindre ressurser i alle redaksjoner, ikke bare i Se og Hør, men i alle Aller Medias merkevarer, skaper det usikkerhet. Det i seg selv kan gi utgangspunkt for både misnøye og frykt for fremtiden, sier Rudberg til Kampanje.
Hun sier dette om sjefredaktør Ellen Arnstad:
- Ellen Arnstad vil jeg generelt karakterisere som en konstruktiv og lyttende leder.
Vil fjerne overtidstillegg
Ledelsen i Aller Media vurderer etter det Kampanje erfarer å fjerne ordningen med et fastovertidstillegg, som ansatte i Se og Hør og andre blader i Aller Media nyter godt av. Forslaget skal ha fått en iskald mottagelse blant de ansatte.
- Avvikling av ordningen med fast overtidsgodtgjørelse er et forslag som er kommet opp på bordet, men det er ennå ikke tatt stilling til om det blir iverksatt av ledelsen. Medlemmer som i dag har fast overtid som en del av sin lønn i form av et lønnsstillegg har reagert på at ledelsen vurderer å fjerne ordningen. De synes ikke noe om planene, sier Rudberg til Kampanje.
Hun beskriver stemningen i Aller Media slik:
- Folk er bekymret og stemningen er trykket. De ansatte vet at situasjonen for Aller Media er alvorlig. Men foreløpig er det lite konkret på bordet av hva som faktisk kommer av kuttforslag, og dermed er det stort sett «business as usual» for de fleste.
- Ser på flere tiltak
Administrerende direktør Roger Hansen er ordknapp når han kommenterer planene om å fjerne overtidstillegget.
- Vi ser nå nærmere på en rekke ulike tiltak der vi skal i dialog med tillitsvalgte og ansatte for å finne fornuftige løsninger, og ønsker ikke å kommentere diskusjoner vi har internt om enkelttiltak og saker, sier Hansen til Kampanje.
Hansen forteller til Kampanje at han ikke er kjent med at det skal være misnøye med arbeidsmiljøet i Se og Hør:
- Det er ukjent for meg, men jeg vet at Ellen Arnstad jobber kontinuerlig med forbedringer og utvikling av både arbeidsmiljøet og merkevaren Se og Hør. For øvrig viste opplagstallene for 2013 at Se og Hør har bremset en kraftig nedgang under Ellen Arnstads ledelse. Imidlertid kan jeg på generelt grunnlag si at det alltid vil være ulike synspunkter når man går i gang med og gjennomfører endringsprosesser, sier Hansen.
Sier nei til karakterer
Kuttene for to år siden skjedde heller ikke uten intern støy. Alle ansatte i Aller Media måtte gjennom en omfattende kompetansekartlegging, med unntak av toppledelsen og sjefredaktørene. De ansatte ble vurdert ved bruk av en karakterskala fra 1-9, hvor ni er best og én er dårligst.
- Vi er fortsatt mot at man setter karakterer på de ansatte i forbindelse med nedbemanning. Det er ennå ikke besluttet om det vil bli benyttet denne gangen, men jeg har ved flere anledninger sagt ifra om at vi er kritisk til bruken av dette karaktersystemet, sier leder for redaksjonsklubben i Aller Media, Tone Rudberg.
Ferske opplags- og lesertall viser at totalopplaget i det norske ukebladmarkedet falt med hele 7,1 prosent fra 2012 til 2013, ifølge MBL. Lesertallene falt med 1,5 prosent. Annonse- og opplagsinntektene er under press og det er bakgrunnen for nedskjæringene i Aller Media. Ledelsen har varslet internt at kuttene skal være iverksatt innen sommeren.
Kommentér