Norske sponsorer feiret seg selv under den store prisfesten Spot torsdag kveld. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig ble kåret til «Årets Sponsor» mens Gjensidige vant juryens hovedpris «Årets Spot».

Ikea, med partnerne Trigger og Just Cruzin’ Production, vant nok en gang prisen «Årets Event». Team Xtra personell (nå Team Centric) ble kåret til «Årets Sponsorobjekt» og den helt nye kategorien «Årets Innovasjon» ble vunnet at den sunnmørske festivalarrangøren Momentium.

Simonsen Vogt Wiig ble altså vinneren av prisen «Årets Sponsor». Advokatfirmatet fikk prisen for sitt mangeårige sponsorat med Magnus Carlsen.

Juryen begrunner prisen slik:

«Sponsing av enkeltindivider kan være risikosport, men noen ganger kan sponsor oppleve å ha skutt gullfuglen. At Magnus Carlsen er advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiigs gullfugl for øyeblikket, hersker det liten tvil om. Men sponsorstrategien til SVW premieres ikke i dag for Magnus Carlsens prestasjoner. Advokatfirmaet imponerer i sin strategiske bruk av sponsing i en bransje som for kun noen tiår siden ikke hadde anledning til å drive markedsføring. Valget av Magnus Carlsen som sponsorobjekt tilbake i 2009 fremstår som den perfekte match. SVW har en tydelig og profesjonell strategi for hvilke typer effekter de skal oppnå med sponsoratet. Magnus Carlsen er en unik døråpner for SVW, og vinneren av årets sponsor utnytter sponsoratet optimalt i forhold til å utvikle eksisterende og nye kunderelasjoner i inn- og utland. Vi gratulerer Simonsen Vogt Wiig med prisen som årets sponsor.»

Årets Event ble Ikea, Trigger og Just Cruzin’ Production for Ikeas kataloglansering med temaet #TaStundenTilbake. Juryen sier dette om vinneren:

«Hva gjør man når alle nyhetsproduktene allerede annonsert og det er tid for årets kataloglansering? Utsetter man festen et år? Nei, man lager et event som med all tydelighet viser at man er best i klassen når det gjelder å engasjere kunder og å skape unike opplevelser. IKEA viser igjen at de behersker event som virkemiddel til det fulle. Gjennomføringen er profesjonell og nyskapende. Innholdet vitner om grundig kjennskap til målgruppen og hva som engasjerer og skaper merkelojalitet. Med konseptet #TaStundenTilbake viser IKEA og partnerne Trigger og Just Cruzin’ Production hvordan de kan hjelpe kundene til å sette pris på livets enkleste gleder, de som skjer i den travle hverdagen. Eventet gir troverdighet til konseptet og viser hvordan IKEA er relevant for kundenes liv. Resultatene er nok en gang solide og vi gratulerer IKEA, Trigger og Just Cruzin’ Production som vinner av årets event.»

Team Xtra personell (nå hetende Team Centric), ble kåret til «Årets Sponsorobjekt». Juryen gir denne begrunnelsen:

«Noen ganger skjer det helt spesielle, at et sponsorsamarbeid påvirker en hel idrett. Med et nytt sponsorkonsept har årets objekt utfordret en av de mest tradisjonsrike idrettene i Norge. Foruten sportslig suksess er årets sponsorobjekt i front når det gjelder å utvikle helhetlig sponsorstrategi. Sjelden har vi sett mer profesjonell organisering sammen med betydelig innovasjonskapasitet. Resultatet er en av de ledende merkevarene innen vintersport her i landet. Et integrert samarbeid har vært kilde til utvikling av nye forretningsmuligheter, både for Xtra personell og Team Xtra personell. Teamet har demonstrert en langsiktig tankegang, der utøverne gis muligheten til å kombinere skikarriere med forretningsutvikling. Vi har store forventninger til teamet som vi i fremtiden vil kjenne som Team Centric og gratulerer dem som vinner av årets sponsorobjekt.»

Nyvinningen «Årets Innovasjon» ble vunnet av Momentium for sitt kreative konsept på hjemmebane. Juryen sier følgende om vinneren:

«En innovasjon oppstår når man klarer å realisere en ny idé ved hjelp av spesielle kunnskaper og ressurser. Som for eksempel når noen unge engasjerte festivalarrangører vil skape produkter med mening, og finner ressurser hos en lokal møbelprodusent og veldedige organisasjoner for å realisere ideen. Momentium Love er resultatet, og det vitner om en endring i hvordan mindre kulturaktører kan skape verdier for egen organisasjon, sponsor og samfunnet dersom man identifiserer en felles plattform for verdiskapningen. Gjennom et samarbeid, i ordets rette forstand, har Momentium og LK Hjelle vist at sponsing kan være mer enn assosiasjonsmarkedsføring. Momentium Love gir troverdighet til verdiene samarbeidet promoterer: Kvalitet, design, miljø og samfunnsengasjement og de gjør det på eksemplarisk vis. Vi gratulerer Momentium med prisen for årets innovasjon.»

Juryens hovedpris, «Årets Spot» gikk til Gjensidige Forsikring for kontinuerlig arbeid med å utvikle sin sponsorstrategi. Juryen skriver:

«På papiret følger vinneren av årets SPOT tradisjonelle suksesskriterier for sponsing: Langsiktige samarbeidsavtaler og valg av populære objekter med stor mediedekning. Man kunne lett gått i fellen og tro at objekter med suksess og høy eksponering automatisk gir avkastning på sponsorkronene. Men årets SPOT jobber kontinuerlig med å utvikle sin sponsorstrategi med helt konkrete mål for øyet: Økt salg samt ekstern og intern posisjonering. «Det er godt å være forberedt» sier slagordet til årets SPOT, og det er det også for utøverne i lagidrettene håndball og fotball – hvis man skal unngå skader. Integreringen av sponsoravtalene med Norges Håndballforbund og Norges Fotballforbund i Gjensidiges øvrige markedskommunikasjon er et solid taktisk grep av den trofaste sponsor. Gjensidige har samtlige lisenstakere i håndball som sine kunder. Skulle de lykkes med noe tilsvarende gjennom den nytegnede NFF-avtalen vil vi nok oppleve rekord i salgseffekter av sponsing. Vi gratulerer Gjensidige som vinner av prisen årets SPOT 2014.»

Sponsor- og Eventforeningens hederspris for 2014 ble torsdag tildelt Arne Svare. Seniorrådgiveren i Stageway Event har satt dagsorden og vært en nøkkelperson innen norsk underholdningsbransje gjennom flere årtier.

- Arne Svare har vært en nøkkelperson i den norske eventbransjen i over 30 år. Han har satt dagsorden – og han har vært og er en pådriver i profesjonaliseringen av bransjen. Ja, Svare har vært og er bakmannen som trekker i de viktige trådene, sier styreleder Lasse Gimnes i Sponsor- og Eventforeningen.

Juryen i Spot 2014 har bestått av:

Juryleder Siv Skard, post doctor NHH, Jomar Selvaag, partner i Gyro, Marit Sophie Egge, spesialrådgiver og aksjonsleder Rosa Sløyfe, Vegard Hansen, sponsorsjef i Coop, Linnéa Svensson, daglig leder i Greener Events og Tom Fodstad, kommersiell direktør i Norges Fotballforbund.