Ikke på 24 år har så mange førstegangsvelgere deltatt i et stortingsvalg som i år og forskerne har aldri før målt en så stor økning fra et valg til et annet. Det er konklusjonen på kampanjen «Min Stemme 2013» som rullet i de store avisene i tiden før stortingsvalget denne høsten.

John Rørdam i Dinamo, kommunikasjonshuset som har stått bak kampanjen, sier man på forhånd satte seg ned for å planlegge kampanjen sammen med blant annet Aftenposten, for å prøve å få mediene til å skrive om politikk på en annen måte – slik at de unge ble interessert.

- Vi var ganske strenge og sa at når man skriver om politikk, jager medene ofte et konfliktperspektiv. Det var de enige i. De skulle prøve å fokusere på dybdenyheter i saker som engasjerer de unge. Mediene prøvde å se på sin politiske dekning det på en ny måte, og det synes jeg de har klart ganske bra, sier seniorrådgiver i Dinamom, John Rørdam, til Kampanje. Dinamo hadde blant annet ansvar for kommunikasjonsstrategi, annonser, bannere, nettside og sosiale medier.

Det var i gårsdagens Aftenposten blant annet at tallene og resultatene fra kampanjen ble offentlige og de viste at valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne gikk opp fra 56,2 prosent i 2009 til 66,5 prosent i 2013. Det er fremdeles lavere enn blant befolkningen sett under ett og også der gikk deltakelsen opp.

Men økningen fra 76,3 til 78,2 prosent i hele befolkningen, er langt mindre enn for førstegangsvelgerne. Også blant andregangsvelgerne var det større vekst. Blant dem mellom 22 og 25 år, brukte syv prosent flere stemmeretten i år sammenlignet med forrige stortingsvalg.

- Dette er en målgruppe bestående av førstegangsvelgere fra en generasjon som representerer en gruppe som historisk sett aldri har hatt det bedre, og som tar de godene vi har i Norge i dag som gitt. Det å ikke bare evne å informere dem, men faktisk evne å få de til å gå til urnene å gjøre sin borgerplikt, er en bragd, sier administrerende direktør i Dinamo John Arne Medalen.

Fikk først kritikk
Kampanjen «Min Stemme 2013» kom i stand som en omfattende mediedugnad som fant sted på samtlige medieplattformer og hvor blant annet Aftenposten og andre regionaviser hadde en felles førsteside som oppfordret unge til å bruke stemmeretten.

- Kampanjen fikk kritikk til å begynne med, men det viste seg at det kanskje ikke var så feil likevel, sier en fornøyd Rørdam til Kampanje.

En av kritikerne var Mimir Kristjansson som mente kampanjene for å få ungdom til å stemme var «fordummende» og ville «skremme de unge bort fra valgurnene». Men i likhet med forskerne som står bak undersøkelsen, tror Rørdam at hendelsene 22. juli ble en viktig faktor for å mobilisere de unge til å bruke nettopp stemmeretten.

- Etter 22. juli var det 100.000 mennesker på gata med roser, men dette ble ikke gjenspeilet i valgdeltakelsen samme år! Disse tallene burde jo boomet. Det vi ser ved årets valg, er at det er førstegangsvelgerne som øker og de hadde jo ikke mulighet til å stemme i 2011. Kanskje 22. juli gjorde dem modne i forhold til å stemme, på en annen måte, tror han.

- Økningen er sensasjonell
I rapporten fra Institutt for samfunnsforskning skriver de to forskerne Guro Ødegår og Johannes Bergh følgende om mulig årsaksforklaringer på hoppet i valgdeltakelse:

«Vi kan ikke si hvor stor betydning mediekampanjene hadde, men det er liten tvil om at et samlet mediekorps har stor innflytelse på hva vi skal mene noe om. Da hjelper det også at budskapet treffer en allerede mobilisert målgruppe, mer mottakelige for politikk og demokrati enn tidligere unge velgere», heter det i et sammendrag av rapporten.

Nå som rapporten er ute og konklusjonen er klar, er det en rekke lettede og glade mennesker hos Dinamo på Lagåsen.

- Vi har grudd oss til denne dagen. Men ble veldig glade da vi leste rapporten. Økningen er sensasjonell. Noe har virket på målgruppa og det er ikke mye annet som er gjort annerledes i denne perioden enn denne kampanjen, sier Rørdam.

- Hvordan feirer dere dette? Kake eller champagne?

- Vi føler vel at vi fortjener begge deler. Det er morsomt å ha vært med på noe som gjør en forskjell. Men vi er ydmyke på at dette ikke er en Dinamo-kampanje, altså. Vi har vært med og har hatt et viktig bidrag inn, sier han avslutningsvis.

Teamet fra Dinamo som har stilt opp i denne kampanjen er foruten Rørdam selv, ? Morten Norvang, Kent André Nøklebye, Bjørn Q. Kvamme, Mathias Bergersen, Ronny Boysen, Kate Hagen,?Magdalena Goroszko og Anita Engen Hjelset.